Lakselus er et vanskelig problem for Norge

Norge står overfor problemer som dessverre ikke kan overvinnes ennå.

Vask med varmt vann

Nylig tildelte Mattilsynet maksimalt mulig beløp på 1,7 millioner. Oppdrettsselskapet «SalMar» ble ilagt en bot på norske kroner (ca. 150 tusen euro). Det ble funnet laks med sår i merdene hennes på Triondelagskysten i Trondheimsregionen.

Selskapet ble anklaget for upassende behandling av dyr, som ble forårsaket smerte ved å holde dem under upassende forhold.

Det ble også funnet en del død fisk blant de syke fiskene.

Laks oppdrettet i merd er infisert med såkalte fiskelus. Fiskeoppdrettere har ingen andre muligheter enn å vaske den lusebefengte fisken med varmt vann og børste dem av. Etter en slik prosedyre flasser en del av fiskens hud av og det oppstår sår.

Hvis fisken som er behandlet med lus og deretter behandlet med varmt vann er gammel nok, slaktes de umiddelbart.

Det er mulig at slik infisert fisk, etter å ha blitt «vasket», raskt finner seg på handelsmarkedet i enkelte østeuropeiske land til en lavere pris.

Hos SalMar var den lusete og vaskede laksen ikke moden nok til å bli værende i merder, hvor de ble funnet av inspektører fra Mattilsynet uten forvarsel om besøket. Det ble foreløpig fastslått at over 64 tusen dyr ble holdt i bur. såret fisk.

Ideen: Slik ville en nedlagt norsk laksefarm sett ut. / «Nordic Blu Technology»-bilde.

For mye konsentrasjon

Ifølge norske maritime medier er lakseoppdrett i merder på havkysten og i fjordene en relativt vanskelig virksomhet.

Lus er et av hovedproblemene for oppdrettere i Norge. Disse fiskeparasittene reiser med vann fra en gård til en annen.

På grunn av den relativt høye konsentrasjonen av oppdrettsanlegg i Norge, er det svært lett for laks i åpne oppdrettsmerder å bli smittet.

I Norge er det ennå ikke oppfunnet effektive virkemidler for å bli kvitt fiskelus. Ved vask med varmt vann og rengjøring blir fiskene skadet, de mister kroppsvæsker gjennom sårene og dør.

Den døde laksen smitter også annen fisk, og havregionen er forurenset.

Innovasjon er kvalt

Nordic Blu Technology-selskapet har foreslått en ny måte å oppdrette laks på i store vannanlegg slik at de ikke blir infisert med lus. Hun la fortsatt i 2017 fram en plan om at det skal installeres lukkede oppdrettsmerder i sjøen eller fjordene slik at ingen lus kan komme inn utenfra.

Det er mulig at den infiserte fisken, etter å ha blitt «vasket», raskt befinner seg på handelsmarkedet i enkelte østeuropeiske land til en lavere pris.

Fiskeridirektoratet har på seks år ikke gitt svar på om det vil være mulig å bruke lukkede oppdrettsanlegg av typen oppdrett. Den generelle oppfatningen er at lidelsen for fisk i betongmerder i et unaturlig miljø vil øke og det er ingen sjanse for at lus ikke kommer inn i lukkede merder også.

Det norske selskapet «OceanTECH» leverte et lignende forslag til Fiskeridirektoratet. Hun hørte svaret at hun ikke ville få tillatelse til å dyrke fisk i lukkede betongmerder. Det er forklart at OceanTECH fiskemerdene ikke er i samsvar med gjeldende landbruksteknologier. Norske fiskerimyndigheters holdning er at fisk skal vokse i et mer eller mindre naturlig miljø, ikke i betongskjermede merder uten naturlig sollys.

Det ble bemerket at i henhold til konseptet, 18 tusen bur med kubikkmeter, og i virkeligheten er volumet deres større.

«OceanTECH»-selskapsrepresentanter sa at de ikke forstår et slikt svar, spesielt siden de har brukt over 40 millioner på å utvikle ny generasjonsteknologi. norske kroner. Hun har tenkt å gå til sak mot Fiskeridirektoratet på grunn av det avviste konseptet.


john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *