Av Laura HallFunksjonsmatching
Laget av vaniljesvampkake, marengs, mandler, vaniljesaus og pisket krem, elsker nordmenn denne kaken så mye at de har kalt den «verdens beste kake».
I Norge er det kake til nesten hver eneste feiring og begivenhet. For bryllup er det tårnet kransekake, sammensatt av 15 til 20 skiver mandelpulver og eggehvite stablet i konsentriske sirkler. På bursdager ringte en lagvis sockerkake med krem og bær bløtkake blir servert. Og for generell suksess nyter nordmenn en «hitkake», laget med mandelmarengs og et lag med knallgul vaniljesaus, som lever opp til navnet sitt.
Selv om hver av disse kakene er laget for å feire spesielle spesielle øyeblikk, er det en kake som passer til enhver type feiring. Denne kaken er Kvæfjordkake, også kjent som beste greener (den beste) kaken i verden.
Kaken er en frodig, lagdelt konfekt som bringer sammen vaniljesaus og krem, knas av mandler og knas av marengs, og den stabiliserende bunnen til en lett og luftig svampekake.
«Det er Norges nasjonale kake,» sa Nevada Berg, som ga ut sin andre kokebok, Norsk bakverk gjennom sesongene, i april 2023. Boken inneholder 90 søte og salte oppskrifter, inkludert tradisjonelle bakverk for norske høytider og andre spesielle anledninger. I tillegg til å skrive kokebøker, gir Berg ut en blogg som heter Nordlig kjøkkenog tilbyr også personlige matlagingsturer over hele Norge og online matlagingskurs.
«Jeg elsker denne kaken! Den lever opp til navnet sitt. Det er en av de første kakene jeg spiste i Norge,» sa Berg, som flyttet til Norge fra Utah i USA. Norge i 2015. «Det er så mange fantastiske smaker og «Det er noen interessante regionale tradisjoner i Norge, og det er flott å kunne dele dem med verden. Den norske kaketradisjonen er veldig forskjellig fra USAs. Det er ikke mange ingredienser og færre nasjonaliteter som påvirker hvordan kakene lages.»
Opprinnelsen til Kvæfjordkake går tilbake til 1930-tallet, da bonde og baker Hulda Ottestad kjøpte noen oppskrifter fra en dansk konditor for å utvide kakeutvalget hun tilbød på Café Alliance, bakeriet hun drev sammen med sin søster i Harstad, en liten by. i Nord-Norge. En av kakene var den kongekage, en dansk kake som brukte mye mandler. Siden nøtter var dyre, tilpasset hun oppskriften og reduserte mengden nøtter. Over tid vokste kaken i popularitet og oppskriften ble raffinert etter hvert som den spredte seg inn i husholdningene. Det ble kjent som Kvæfjordkakeetter Kvæfjordregionen hvor Ottestad er fra.
På 1970-tallet omtalte Norsk Ukeblad denne kaken, som ble en nasjonal hit. Tretti år senere, i 2002, Nitimenet nasjonalt radioprogram, ba sine lyttere hjelpe dem med å velge den beste kaken i Norge, og den Kvæfjordkake var stemte enstemmig som nummer én, over kransekake, gulrotkake, marsipankake og sjokoladekake. Siden har han blitt kjent som «verdens beste», i hvert fall i Norge.
Kaken er nå anerkjent som Norges offisielle kake og spises fortsatt med stor stolthet i Kvæfjorden i dag. Ved siden av fergeleiet i byen Refsnes driver Susanne Hentschel en hagekafé som heter Refsnes Matglede med hennes mann. De ser en sterk etterspørsel etter denne kremete kreasjonen.
«Det er en av bestselgerne i kafeen vår,» sa hun. «Hvis fire nordmenn kommer for kaffe, med mindre de føler seg veldig eksperimentelle, bestiller de vanligvis fire kaffeskiver. Kvæfjordkake. Svenskene kan bestille fire forskjellige typer kaker, men nordmenn velger vanligvis denne. »
Hjemme er Bergs råd for å lage verdens beste kake å ta det med ro når du kommer til siste monteringsfase.
«Jeg ble fortalt at det ville være ganske vanskelig å lage, men det viste seg å være en veldig tilgivende kake,» sa hun. «Hjemmelaget vaniljesaus høres skremmende ut å lage, men det er det ikke. Marengs er ikke bakt som en pavlova, hvor du må ha en viss temperatur for at den skal være perfekt.
– Det vanskeligste er på slutten, når du må dele kaken i to, med marengsen snudd ned, advarer Berg. «Timing og sørge for at den ikke går i stykker er vanskelig!» »
Kvæfjordkake: verdens beste kakeoppskrift
Av Nevada Berg
Denne festkaken er enkel å lage og kan lages dagen før en stor begivenhet. Den eneste vanskelige delen er montering – hold den fast og vær forsiktig når du snur den!
For 12 personer
Ingredienser
Til kaken:
150 g (1¼ kopp) mel
1½ ts bakepulver
112 g (½ kopp) lettsaltet smør, ved romtemperatur
125 g (½ kopp pluss 2 ss) granulert sukker
4 store eggeplommer i romtemperatur
60 ml (¼ kopp) melk
1 ts vaniljeekstrakt
Til marengsen:
4 store eggehviter i romtemperatur
200 g (1 kopp) granulert sukker
50 g (½ kopp) skivede mandler
For vaniljesausen:
50 g (¼ kopp) granulert sukker
2 store eggeplommer i romtemperatur
2 ss maismel
480 ml (2 kopper) helmelk
½ vaniljestang delt på langs eller 1 ts vaniljeekstrakt
Til toppen:
300 ml (1¼ kopp) dobbel krem
Metode
Trinn 1
For kaken, forvarm ovnen til 165C (325F). Smør en 40 x 30 cm (16 x 12 tommer) bakeplate og kle den med bakepapir (pergament), press slik at papiret fester seg til bakeplaten.
2. trinn
I en middels bolle kombinerer du mel og bakepulver.
Trinn 3
Sett opp en stavmikser utstyrt med et padlefeste og pisk smør og sukker sammen til blandingen er lett og luftig. Tilsett eggeplommene, en om gangen, og pisk til de er innlemmet. Tilsett melk og vanilje og pisk til det er blandet. Tilsett melblanding, pisk til det er innlemmet; Deigen skal være litt tykk og klissete. Bruk en gummispatel, fordel deigen forsiktig jevnt på det tilberedte bakepapiret, gå så langt til kantene som mulig, mens du opprettholder en rektangulær form.
Trinn 4
Til marengsen, i en stativmikser utstyrt med visptilbehør, pisk eggehvitene på middels varme til de er skummende. Tilsett sukkeret gradvis under visp til det dannes stive, blanke topper. Hell marengsen over røren på bakeplaten og bruk en slikkepott til å fordele den jevnt, løft oppover for å danne små topper. Dryss toppen med flakede mandler. Stek i ca 30 minutter eller til marengsen er tørr og lett brun. La avkjøles.
Trinn 5
For vaniljesaus, i en stor bolle, visp sammen sukker og eggeplommer. Tilsett maisenna og visp til den er tykk og blekgul.
Trinn 6
Ha melken i en liten kjele. Skrap frøene fra vaniljestangen inn i melken og tilsett den skrapte stangen (eller tilsett vaniljeekstraktet). Varm opp på middels varme til alt begynner å putre, og fjern deretter fra varmen. Fjern vaniljestangen, og tilsett deretter melken sakte i eggeplommeblandingen, mens du visp hele tiden for å unngå å stivne eggene. Ha blandingen tilbake i kjelen og varm opp på middels varme. Kok under konstant omrøring til den tykner. La avkjøles.
Trinn 7
For kremfløte, pisk den tunge fløten til det dannes stive topper. Legg til avkjølt vaniljesaus.
Trinn 8
For å sette sammen, bruk papiret til å løfte kaken fra bakeplaten og legg den med marengssiden opp på et stort skjærebrett med langsidene vannrette. Skjær kaken i to vertikalt for å lage to like store kaker. Hold forsiktig et stort serveringsfat med den ene hånden oppå en av kakene. Legg den andre hånden under kaken og vend den over på serveringsfatet, slik at marengssiden kommer ned på fatet. Fjern papiret. Fordel konditorkremen over kaken på serveringsfatet. Fjern papiret fra den andre kaken og legg den forsiktig med marengssiden opp på vaniljesausen for å danne en kake. Avkjøl ca en time før servering. Oppbevar tildekket i kjøleskapet i 3 til 4 dager.
(Gjengitt fra Norwegian Baking Through the Seasons av Nevada Berg, Penguin Random House, april 2023.)
—
Bli med over tre millioner BBC Travel-fans ved å like oss videre Facebookeller følg oss videre Twitter Og Instagram.
Hvis du likte denne historien, registrer deg på det ukentlige bbc.com-nyhetsbrevet kalt «The Essential List». Et håndplukket utvalg historier fra BBC Future, Culture, Worklife og Travel, levert til innboksen din hver fredag.