Akkurat som i Sverige har spørsmålet om store regioner lenge vært en het potet i Norge. Men mens de politiske forhandlingene har brutt sammen på svensk side, ligger nå alt til rette for en gjennomgripende endring av kartet på norsk side av grensen, der antallet fylker – län – nå skal halveres.
I forliket mellom regjeringen og samarbeidspartiet Kristelig folkeparti slås Värmlands nabofylke Hedmark sammen med Oppland til Region Innlandet.
Les mer: Hedmark ønsker å danne en region med Värmland
Men kunngjøringen har utløst skarpe protester. De to fylkene ønsker ikke å slå seg sammen i det hele tatt, men sammenslåingen vil bli tvunget.
– Vi har ingenting til felles, ikke med tanke på arbeidsplasser, ikke skoler, ikke helsevesen, sier kommunalråd i Kongsvinger, Sjur Strand (Arbeiderp).
Den nye Region Innlandet strekker seg fra grensen ved Eda og helt til Dovrefjell og Jotunheimen i nordvest, og har i underkant av 400.000 innbyggere.
– Alle grensekommunene i Kongsvingerregionen er enige om at det er en dårlig idé, sier Sjur Strand.
En tredje i en ny kommune
Värmlands andre nabofylke, Östfold, plassert i den nye folkerike regionen Viken som strekker seg på begge sider av Oslofjorden.
Samtidig med regionreformen tegnes også kommunekartet i Norge på nytt. Antall kommuner reduseres fra 428 til 358. Mange kommuner har vedtatt frivillig sammenslåing, men flere kommunesammenslåinger tvinges også fram.
– Over 90 kommuner har funnet hverandre selv. Nesten en tredjedel av innbyggerne i Norge skal bo i en ny kommune, sier Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad i en pressemelding.
Et ferdig forslag om hvordan sammenslåingene skal foregå er ventet før påske, og vedtak før sommeren.
«Vil rett og slett forlate Hedmark»
Og i grensekommunene diskuterer politikerne nå en ny strategi.
– Vi vil rett og slett ut av Hedmark, sier Sjur Strand i Kongsvinger.
– Alle kommunene i Kongsvingerregionen er enige. Vi ber om utkjøring fra Hedmark for å unngå den nye storregionen, og ber om innreise i regionen rundt Oslo i stedet.
Men mest av alt skulle han gjerne sett en helt annen løsning.
– Vi har mye samarbeid over grensen, med Eda og Arvika. Ideelt sett vil vi slå oss sammen med Värmland!