Gjør deg klar for det nye og tøffe overlevelsesprogrammet fra SBS6: No Way Back! Seksten kandidater tar den ultimate utfordringen og prøver å overleve sammen i Norges uberørte villmark under de tøffeste forhold. TVgids snakket med Jan Versteegh og tidligere kommandosoldat Ray Klaassens om nøyaktig hva vi kan forvente av det nye programmet.
Det lover vakre landskap og utfordringer som vi kan lære noe av selv.
For deg er det en helt annen type program enn det du har presentert så langt på SBS6. Hvordan var det å spille inn No Way Back?
Jan: «Dette er en slags guttebok. Å reise med en gruppe mennesker som reiser på tvers av Norge i to uker og sover lite, spiser lite og møter mange fysiske utfordringer. Jeg måtte være der!»
Og hvordan opplevde du det til slutt?
Jan: «Sluttresultatet ble veldig vakkert. Norge er et virkelig vakkert land, men fremfor alt ser du i No Way Back en gruppe på seksten mennesker som ikke har noen erfaring med å overleve i villmarken, men som må gjøre det og derfor møter ikke bare seg selv, men også andre fra å trekke gruppen med».
«Du ser kandidatene alle gå gjennom utvikling, og det er veldig hyggelig å se. Og så har du Ray, som kan dirigere folk veldig bra. Han vet når du trenger en dytt, vet når du trenger litt oppmuntring og vet også når du kanskje trenger å bli snakket strengere til. Det er veldig hyggelig å se hva det gjør med folk.»
Ray, du gikk hele prosessen med kandidatene. Hvordan var det for deg?
«Det var virkelig en gave. Det er selvfølgelig et utrolig vakkert område hvor vi har opplevd fire år med tidevann på en dag, fra temperaturer rundt frysepunktet til over 25 grader og mye vind og regn. Det var et ekstremt vanskelig terreng med mye høydeforskjell, men slikt terreng produserer alltid noe vakkert. Det du ser er at det å ville noe og overvurdere deg selv lurer, men det finnes også kandidater som undervurderer seg selv. For meg er dette et slags sosialt eksperiment i et av de vakreste landene i Europa.»
©Av.Marj
Hva skiller No Way Back fra andre overlevelsesprogrammer?
Jan: «Den store forskjellen mellom No Way Back og andre overlevelsesprogrammer er at du kan bestemme deg for å bli igjen i en leir under reisen. Hvis du holder deg bak der, er du ikke en taper, for hvis du blir i en leir og du varer der, vil du definitivt vinne en sum penger, og du er faktisk en vinner. Fortsetter du reisen, gjenstår spørsmålet om du når endepunktet og derfor blir en vinner. Spesielt eventyret som kombineres med et land som Norge. Det gjør det til et så annerledes program.»
Ray: «Dette programmet handler ikke om å være den raskeste, men det handler om gruppen. Hvordan fortsetter dere å fungere sammen? Og motivere deg når du er helt utslitt? Den eldste kandidaten som deltar er 67 og den yngste er 18. Det er en stor forskjell. Likevel må de finne ut av det sammen.»
Hvor mange personer har lov til å bli igjen på en leir?
Jan: «Det varierer. Det er leirer hvor to personer blir igjen, men også leire hvor kun én person oppholder seg. Hver leir har en annen verdi. Det er en leir hvor du kan vinne 20 000 euro, men det er også en leir på 5 000 euro. Disse pengene deles på antall personer som blir igjen i leiren og som holder ut til reisen er fullført av andre deltakere. Utfordringen er at kandidatene ikke vet hvor lenge de må bli i en leir. Er det noen dager, uker, måneder? Menneskene som bestemmer seg for å fortsette reisen har heller ingen anelse om hvor lenge de vil måtte bli i villmarken.»
Hva gjør de egentlig i disse leirene hvis de bestemmer seg for å bli igjen?
Jan: «Overlev. Kandidatene har svært lite til rådighet. En sovepose, men du må fortsatt bygge noe du kan ligge tørt under når det regner og selvfølgelig må du sørge for mat. Det du ser er at det plukkes bær og noen prøver å fange fisk. De bruker faktisk hele dagen på å tenke på «hvordan overlever jeg på den minst ubehagelige måten.» Det er absolutt ikke en ferie hvis du blir igjen i en leir.»
Ray: «Hvis du er gjennomvåt av regnet, ikke har mat, ikke får føttene tørre og ikke vet hvor lang tid alt vil ta, er det virkelig drap. Noen kandidater var i ganske dårlig form.»
©Av.Marj
Ville du delta i programmet selv?
Jan: «Ja, det virker veldig kult. Det er selvfølgelig det ultimate eventyret. Ikke bare for å legge ut på et eventyr i et bestemt land, men fremfor alt for å se hvor langt du kan utfordre deg selv, for alle når sin grense på et tidspunkt. Hvis du vil gå lenger, må du krysse den linjen, og jeg tror det ville vært en fin utfordring for meg.
Ray: «Det handler ikke så mye om hva du kan gjøre, men om tilpasningsevnen din. Så jo lettere du tilpasser deg, jo bedre har du det. Det er der styrken din ligger. Humor er også et viktig element, som lar deg sette ting i perspektiv raskere.»
Hvorfor tror du alle burde se No Way Back?
Jan: «Det er en kombinasjon av mange fantastiske elementer. Du har et av de vakreste landene i Europa, hvor du ser forskjellige typer landskap. Fra steiner, fosser, skoger osv. Og du har en gruppe mennesker som legger ut på det ultimate eventyret. Denne gangen handler det ikke om hva du kan gjøre, men hvor dypt kan du gå med deg selv? Og med noen ved siden av deg? Kan du slå deg selv? Det gjør dette programmet så interessant. Jeg tror det er et fantastisk program som folk vil like å se.»
Blitt nysgjerrig? No Way Back kan sees ukentlig på SBS6 fra søndag 7. januar klokken 20.30.