Norsk byrå Bjørnådal Arkitektstudio leverte den nye boligen på den norske øya Senja, 500 km nord for polarsirkelen, i juli 2020 til et par som ønsket å dra nytte av den spektakulære landskapsutsikten. Serenity ved verdens ende for rundt 200 000 euro. Kommuniserer.
Øya Senja, 69° nordlig bredde, er omgitt av majestetiske fjell og magiske fjorder der blomstrende fiskevær klamrer seg til smale landstriper mellom fjell og hav. Faktisk tilbyr Nasjonal turistveg her en 16 km reise gjennom noen av de vakreste landskapene i landet, med spektakulære utsiktspunkter og spennende omveier.
Huset, tegnet av Bjørnådal Arkitektstudio, ligger i nærheten av et lite fiskevær som heter Hamn. Oppdragsgiver ønsket en familiebolig med panoramautsikt over de fantastiske fjellene og naturen på Senja. » I et så vakkert og delikat landskap er det viktig å bygge med naturen og lage et prosjekt som ser ut som en del av landskapet », forklarer kunstmannen.
Ved å studere gamle samiske byggeskikk fant arkitektene tradisjonen med «Heller», der samene fant tilflukt ved å bygge et ly under store steiner. » Ved å forme bygningsskallet som en stein med naturlige, fjelllignende linjer, klarte vi å lage et stort panoramavindu av denne formen », understreker arkitekten.
Prosjektet ble deretter en » Steiner med utsikt » og bosatte seg naturlig på landet – skjult for naboer og hovedveien gjennom skogen.
Strukturen har en trefasade malt mørkegrå, som blander seg naturlig med naturen rundt. Vinduene er i tre/aluminium med ståldetaljer for å beskytte mot kraftige vinterstormer. Hovedinngangen er innlemmet i bygningens masse, og skaper et skjermet rom for avslapning.
Innvendig er veggene dekket med furugulvbord, parkettgulvene er i eik og kledningen er laget av treskiferplater som måler 45 cm x 45 cm. Dette skaper en varm og koselig atmosfære for å slappe av ved peisen.
Vi samler familien ved bordet med panoramautsikt over fjellene. Grensene mellom inne og ute visker ut og rommet endres i harmoni med lyset og landskapet.
» Arkitektur handler om å muliggjøre liv i bygningen og sørge for at dette livet trives og utvikler seg i symbiose med vår verden. Arkitektur er ikke bare skallet som holder oss tørre og beskytter oss mot naturkreftene, men den lar oss også gjenopprette forbindelsen mellom mennesker og natur, mennesker og kosmos. », avslutter Hans-Petter Bjørnådal.