I Norge beskytter en undervannsdrone laksen mot dødelige lus

Konfrontert med dødelige lus i laksedammene sine, tar norske oppdrettere i bruk en ny forsvarsteknologi: en undervannsdrone. Laserne eliminerer parasitter uten å skade fisken.

Norge, verdens ledende lakseprodusent, står overfor en svøpe som plager oppdrettsanleggene: to arter LakselusDE Lepeophtheirus salmonis Og Caligus elongatusforårsake alvorlige og ofte dødelige sykdommer hos disse fiskene.

Disse små krepsdyrene, som måler 6 til 12 mm i størrelse – som til tross for navnet har lite til felles med de som angriper håret vårt – klamrer seg til finnene og skjellene til målene deres for å spise slimet på huden deres. Denne parasitten forårsaker en rekke komplikasjoner hos laks, som de yngste ofte bukker under på grunn av deres mottakelighet når oppdretterne ikke er direkte forpliktet til å slakte fisken for å rense dammene. Akvakultur krever at problemet forsterkes av nærheten til store mengder laks i disse fjordbassengene, med denne tvungne nærheten som favoriserer forurensning.

Heldigvis er det noen oppdrettere som ringer nå om oppfinnelsen av det norske selskapet Beck Engineering, som har utviklet en spesielt effektiv undervannsdrone solgt av selskapet Stingray. Kameraene hans lar ham identifisere de berømte lusene og eliminere dem ved å projisere en laser, som har fordelen av å ikke skade mållaksen fordi skjellene reflekterer lyset.

Lakselaser Rokker

Allerede introdusert i 100 selskaper

Enheten, som ganske enkelt settes inn i en tank, kan ødelegge titusenvis av lus hver dag, selv om det er kjent at rundt femten av dem vanligvis er nok til å drepe en laks. En annen stor fordel: dronen er nesten autonom fordi den gjenkjenner målene selv og avfyrer skuddet i det øyeblikket.

Faktisk har mer enn 100 norske gårder allerede brukt den siden lanseringen i 2014. På slutten av 2016 ble teknologien også eksportert til Skottland. Det er mye mer praktisk enn andre former for lusebehandling, inkludert å frakte all laksen på en båt for å vaske den i varmt vann eller til og med seile den i veldig sterk strøm for å drive bort uønskede gjester.


Vil du vite alt om morgendagens mobilitet, fra elbiler til elsykler? Abonner på vårt Watt Else-nyhetsbrev nå!

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *