I Norge trekkes en rekke matvarer – fra is til pate og sardiner – fra butikkhyllene fordi de inneholder forbudte giftige stoffer. Så hva skjedde?
Mattilsynet har gitt ordre om å trekke noen matvarer fra markedet fordi de inneholder det forbudte kreftfremkallende og giftige plantevernmiddelet etylenoksid.
Etylenoksid er et sterkt desinfeksjonsmiddel som brukes til å fjerne bakterier fra produkter under dyrking.
Dette stoffet er funnet i produkter som inneholder mattilsetningen søt johannesbrødgummi (lind).
Det forurensede tilsetningsstoffet, søt johannesbrødgummi, inneholder vanligvis ikke det forbudte plantevernmiddelet – det er et nøytralt smakende, glutenfritt tilsetningsstoff som brukes til å «binde» og tykne matvarer.
Partier av søt johannesbrødharpiks med etylenoksid antas å ha kommet fra Tyrkia, melder Mattilsynet.
Hvorfor trekkes produkter fra handel?
Produktene er fjernet fra markedet, fordi det i landene i EU og Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet er forbudt å tilsette etylenoksid til matvarer, da dette stoffet øker risikoen for alvorlig helseskade. Siden Norge er medlem av EØS ble produktene ekskludert.
Hvilke produkter finnes ikke lenger i butikkhyllene?
Blant de tilbaketrukne produktene er «Twix» og «Snickers»-is, «El Dorado» potetgrateng, «King Oscar»-sardiner, «Orkla Foods»-pateier. Du finner hele listen over produkter på slutten av artikkelen.
– Dette er en relativt stor mengde produkter – dette mattilsetningsstoffet finnes i ofte brukte produkter, forklarer Vigdis Jenderå, seniorinspektør i Mattilsynet.
Mattilsynet sier de ikke vet nøyaktig hvor lenge produkter som inneholder etylenoksid har ligget i norsk butikkhylle.
Hva er farene ved etylenoksid?
Etylenoksid er kreftfremkallende, så bruken øker risikoen for kreft over tid.
– Etylenoksid kan skade DNA – gener og arvestoff, det er kreftfremkallende. I tillegg kan bruk av dette stoffet øke risikoen for å utvikle kreft over tid, sier Helle Katrine Knutsen, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. .
Det er riktig at risikoen for å utvikle kreft på grunn av inntak av plantevernmiddelforurensede produkter anses som svært lav i Norge.
– Bruken av slike produkter kan betraktes som kortsiktig. Derfor er den mulige økningen i risikoen for kreft på grunn av denne bruken liten, men den kan ikke vurderes kvalitativt, sier HK Knutsen.
Selv om etylenoksid er giftig, forårsaker ikke dosene i matvarer akutt forgiftning. Derfor, hvis du ubevisst konsumerte produkter med etylenoksid, utgjorde du ikke en kortsiktig helsetrussel.
Har det vært lignende tilfeller tidligere?
Det er ikke første gang det er påvist kreftfremkallende stoffer i matvarer i Norge.
I fjor ble matvarer som inneholder sesamfrø fra India som var sprøytet med sprøytemidler trukket fra markedet.
Etter denne saken ble reglene for import av sesamfrø til EU og EØS strammet inn.
Mattilsynet merker seg at den økte bruken av etylenoksid i landbruket er bekymringsfull.
sfgdfg