Harila ble anklaget for å ha tråkket på en døende 27 år gammel sherpa for å sette rekorden hennes.
Den norske fjellklatren, som nylig ble den raskeste personen til å bestige verdens 14 høyeste topper, ble beskyldt for å ha tråkket på en døende sherpa for å sette rekorden.
Harila ble også kritisert for å feire verdensrekorden på basecamp den kvelden.
Torsdag sa Kristin Harila, 37, i et Instagram-innlegg at hun og teamet hennes «gjorde alt vi kunne for ham på den tiden», med henvisning til Sherpa Mohammed Hassan, 27.
Hva skjedde?
Harila og hennes nepalske guide Tenjin «Lama» Sherpa ble de raskeste menneskene til å klatre alle 14 av verdens 8 000 meter (26 000 fot) fjell 27. juli etter å ha nådd toppen av K2 i Pakistan.
De oppnådde bragden på tre måneder og én dag. Den britiske eventyreren Nirmal Purja, født i Nepal, hadde tidligere rekorden på seks måneder og seks dager, oppnådd i 2019.
Men kontroverser dukket opp på sosiale medier etter at droneopptak delt av andre klatrere viste Harilas team og andre i en smal og vanskelig passasje, og tråkket over kroppen til Hassan, en sherpa fra et annet lag, senere døde.
Harila sa at hun, kameramannen hennes og to andre brukte «halvannen time i flaskehalsen på å prøve å få den opp», men til ingen nytte.
Hva sa klatrerne?
Kameramannen hans, kun identifisert som Gabriel, var blant dem som bodde hos Hassan og delte oksygen og varmt vann.
«Med tanke på antallet mennesker som ble igjen og snudde tilbake, trodde jeg Hassan ville få all den hjelpen han kunne og ville være i stand til å komme seg ned,» sa Harila og la til at Gabriel hadde gått til etter en time da han trengte det. «for å få mer oksygen for sin egen sikkerhet.»
Da han tok igjen Harila, «forsto vi at han [Hassan] kanskje ikke klarte det» og at «det var hjerteskjærende».
Da de kom ned, oppdaget de at Hassan var død. Hun la til at teamet hennes på fire «ikke var i stand til å transportere kroppen hans» trygt, og la merke til at det ville ha krevd minst seks personer.
Harila sa at Hassan «ikke var riktig utstyrt for klatringen», verken iført dundress eller hansker.
Den østerrikske klatrer Philip Flamig sa til avisen Austrian Standard at Hassan ble tatt hånd om av en enkelt person mens alle andre fortsatte på vei til toppen.
Hans klatrepartner, Wilhelm Steindl, sa: «Slikt ville vært utenkelig i Alpene. Han ble behandlet som et annenrangs menneske.
«Hvis han hadde vært vestlig, ville han blitt reddet umiddelbart,» la han til. «Ingen følte seg ansvarlig for ham. Det som skjedde der er synd. Et levende menneske ble liggende der slik at rekorder kunne settes.
Etter å ha besøkt sherpaens familie, sa Steindl at Hassan tok jobben som repreparatør for å betale for sin diabetiske mors medisinske regninger, til tross for manglende erfaring.
Hvorfor utløste denne hendelsen raseri?
Harila sa at hun følte behovet for å gi sin side av historien på grunn av «all feilinformasjonen og hatet som spres akkurat nå», inkludert «drapstrusler».
Noen Instagram-brukere anklaget henne for å være «umenneskelig».
«Ingen vil huske dine sportslige suksesser, bare din umenneskelighet,» skrev en bruker på Instagram.
«Sherpaens blod er på hendene dine,» sa en annen.
Mange Instagram-brukere forsvarte Harilas handlinger og fremhevet farene involvert, mens andre stilte spørsmål ved hvorfor operatøren hans ikke hadde utstyrt ham bedre, med en som la merke til at «det lokale livet er billig.»
K2, i Himalaya, regnes som en av de vanskeligste toppene å bestige og er utsatt for snøskred og steinsprang. Det er det dødeligste av de fem høyeste fjellene i verden.