Smerte blir ofte oppfattet som en del av patologien til unge idrettsutøvere.Bilde: Shutterstock
En ny norsk studie viser at unge idrettsutøvere håndterer skadene sine med sjokkerende uforsiktighet. Årsaken er ofte sosialt press.
Rainer Sommerhalder / ch media
Jan Åge Kristensen, forsker ved Norges idrettshøgskole i Oslo, publiserte i februar sitt fireårige forskningsarbeid. Han kommer til den konklusjonen at mange unge idrettsutøvere utøver sin idrett til tross for skader og dermed setter sin egen helse på spill. Han oppdaget flere bekymringsfulle trender.
Studien, støttet av Antidoping Norge og National Ishockey Association, viser at unge idrettsutøvere i økende grad tar risiko for å nå toppen av sin idrett. Dessverre inkluderer denne risikoen også din egen helse. Kristensen viste at unge ishockeyspillere blant annet ignorerer skader og sykdommer til fordel for å spille kamper.
«Vi finner at i en sport som ishockey er det et sosialt press som sier at du må ignorere smerten og trene og konkurrere til tross for skader.»
Jan Age Kristensen
Ishockey er en sport med relativt høy risiko for skader. Tidligere studier tyder på at opptil 46 prosent av alle spillere blir skadet minst én gang i løpet av en sesong. Men hva er årsakene til at talentfulle mennesker viser så lite sunn fornuft og ikke tar nok hensyn til helsen deres? De føler ofte sosialt press fra de rundt seg. Dette kan komme fra treneren, men også fra lagkamerater eller til og med foreldre.
Bør en idrettsutøver være en «kriger»?
«Vi finner at i en sport som ishockey er det et sosialt press som sier at du må ignorere smerten og trene og konkurrere gjennom skader. «Det gjør det mer sannsynlig at idrettsutøvere gjør det selv,» sier Kristensen. Han undersøkte 186 spillere fra det norske U18- og U20-landslaget om temaet.
Den tidligere ishockeyspilleren oppdaget at mange unge mennesker ser flere fordeler enn ulemper ved denne dødelige oppførselen: den gjør den sosialt akseptabel og deres egne handlinger blir ukritiske. Forskeren kritiserer den stereotype holdningen i idretten som krever «å være en kriger, å ignorere smerte og å gå utover smerteterskelen.» Dette kan få fatale konsekvenser, for problemer løses først når de allerede er der, sier Kristensen.
En annen bekymringsfull trend fra studien er at jo mer prestasjonsorientert og enda mer pressdrevet spillernes idrettsmedisinske miljø var, jo mer helserelaterte aspekter ble ofte ignorert. Bruk av forbudte stoffer har også tidvis vært vurdert.
Voltaren til daglig bruk
Generelt sett er han bekymret for bruken av smertestillende i ungdomsidretten. En av de beste håndballspillerne i verden sa at hun bruker Voltaren hver dag for å takle daglige sportslige aktiviteter.
Dominik Paris vet det også: «Litt friksjon, litt salve, og så er det bra igjen. »Video: SRF
Kristensen studerte også bruken av kosttilskudd blant totalt 600 kandidater fra åtte toppidrettsgymnas i Norge. Også her oppdaget han en bekymringsfull kobling.
«Idrettsutøvere må være klar over at smerte og skader må respekteres.»
Jan Age Kristensen
Jo flere idrettsutøvere aksepterer bruken av slike stoffer, jo mer sannsynlig er det at de overskrider grensene. Viljen til å ty til uautoriserte midler for å forbedre ytelsen øker med økt forbruk av kosttilskudd. «Det er ikke det at forbruket i seg selv påvirker individet, men det utløser psykologiske effekter som kan gjøre det mer sannsynlig at du går over grensen,» sier Kristensen.
Trenere må skape et annet sosialt miljø
Hvilke forslag gir forskeren til sport som en konklusjon på arbeidet sitt? – Trenere må skape et idrettsmiljø som reduserer sosialt press og forsøke å forstå viktigheten av å vinne, sier Kristensen. «Idrettsutøvere må være klar over at smerte og skader må respekteres og at de må ha et langsiktig perspektiv når det gjelder helse. Det er også liv etter toppidrett, sier Kristensen. (aargauerzeitung.ch)
White Turf: Dette er hvor dyre disse antrekkene er
Video: Watson
Du kan også være interessert i: