Hvordan har norske holdninger til innvandrere endret seg over tid?

Norge har blitt mer imøtekommende for innvandrere, med færre lokale som mener at utlendinger bør prøve å bli «norske», viser den siste langtidsundersøkelsen.

Norge er stolt av å være et land med et stort og aktivt innvandrermiljø. Norges høye levestandard, solide lønninger og et sjenerøst trygdesystem tiltrekker seg en tilstrømning av nye utlendinger hvert år.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var det ved inngangen til 2022 i overkant av én million innvandrere og personer født i Norge med begge innvandrerforeldre.

Generelt positive trender

SSB har overvåket holdninger til innvandrere og innvandring i Norge i mer enn 20 år.

De siste funnene fra det nasjonale databyrået peker på det komplekse samspillet mellom holdninger, demografi og erfaringer når det gjelder innvandrere og innvandring i det norske samfunnet.

Ifølge SSB er holdningene til innvandrere og innvandring blitt mer positive de siste årene.

La oss si det er et økende antall mennesker i Norge som ikke tviler på at de fleste innvandrere gir et nyttig bidrag til landets arbeidsliv og at arbeidsinnvandring bidrar stort sett positivt til norsk økonomi.

Samtidig er det stadig færre som mener at de fleste innvandrere misbruker velferdssystemet eller er en kilde til offentlig utrygghet.

Færre mener innvandrere burde være mer «norske»

I lang tid (fra 2003 til 2019) sa flertallet av nordmenn at innvandrere som bor i landet burde prøve å bli mest mulig lik nordmenn.

Frem til 2020 har andelen personer som er uenige i denne påstanden holdt seg relativt stabil med svingninger fra år til år.

Fra 2021 til 2023 økte imidlertid andelen som var uenige i dette utsagnet og ble større enn de som var enige.

I en undersøkelse utført i 2023 var over halvparten av respondentene (51 %) uenige i påstanden om at innvandrere bør prøve å bli mest mulig like nordmenn, og 31 % var uenige. respondentene var enige i denne påstanden.

Dessuten har de fleste det bra med at hjemmehjelp, lege, nære medarbeider, svigersønn eller svigerdatter er innvandrere.

Holdninger til flyktninger og opphold

Det har vært et syn på at det burde være vanskeligere for flyktninger og asylsøkere å få bosted i Norge i mange år.

I 2002 var det svært få som uttrykte ønske om å gjøre det lettere for flyktninger og asylsøkere å få bosted i Norge – kun 5 %.

Da sa et lite flertall (53 %) at det burde bli vanskeligere å få et sted å bo, mens 39 % mente at situasjonen burde forbli som den er.

Siden 2002 har imidlertid andelen av dem som mener det bør bli lettere å få bosted økt, mens andelen som mener det motsatte har gått ned.

Fra 2021 er flere for å gjøre prosedyren enklere, ikke mer komplisert. I årets undersøkelse var det flere som mente det burde være lettere (22 %) enn de som mente det burde være vanskeligere (9 %).

Et flertall – nesten seks av ti respondenter – sa at oppgjørsprosessen og kravene bør forbli slik de er i dag.

Hvor viktige hendelser påvirker holdninger

Selv om positive holdninger til innvandring og innvandrere har en tendens til å øke på lang sikt, er det noen endringer fra år til år på grunn av samfunnssykluser og hendelser som har påvirket folks holdninger.

For eksempel ble det registrert høyere negative holdninger i 2016, året etter den store flyktningstrømmen fra Syria. Men i årene etter dukket trenden med en positiv holdning opp igjen.

Selv om det har vært en stor tilstrømning av flyktninger fra Ukraina det siste året, har holdningene til innvandrere og innvandring vært jevnt positive, og i 2023 ble det observert en liten økning i andelen som uttrykker en positiv holdning.

Forskjeller basert på demografi og erfaring

Studien viser at positive holdninger til innvandrere økte med mer intense interaksjoner med dem, spesielt på arbeidsplassen, ettersom de som samhandler med innvandrere har en tendens til å uttrykke positive opplevelser.

SSB bemerker at holdningene til innvandring varierer avhengig av faktorer som utdanning og alder. De med høyere utdanning har en tendens til å ha en mer positiv oppfatning enn de med grunnskole eller videregående utdanning.

I tillegg har kvinner en tendens til å uttrykke mer positive holdninger enn menn, og yngre mennesker har en tendens til å være mer innvandrervennlige enn eldre.

Beboere i tettbygde strøk, der kontakt med innvandrere har en tendens til å være hyppigere og høyere utdanningsnivå er høyere, har en tendens til å ha mer gunstige holdninger til innvandrere.

Det er også noen forskjeller mellom ulike regioner i Norge, der folk som bor i bysamfunn generelt uttrykker en mer positiv holdning, mens folk som bor i tynt befolkede strøk og småbyer ser mer skeptisk på innvandrere.

Dette sammenfaller med at tettbygde regioner har mer kontakt med innvandrere og høyere utdanning er mer vanlig.

Drevet av thelocal.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Hvordan har norske holdninger til innvandrere endret seg over tid?

sfgdfg

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *