Aktive aktiviteter i naturen er en viktig del av den svenske livsstilen, og et av de mest populære områdene for slike aktiviteter er orientering. Med opprinnelse fra Sverige og ofte omtalt som en «tenkesport», er orientering ikke bare en fysisk trening. Aktiviteten krever også kartkunnskap og problemløsningsevne.
Hovedideen med sporten er å besøke et visst antall sjekkpunkter fra begynnelsen til slutten av kurset med kart og kompass i en bestemt rekkefølge. Den utøveren som fullfører banen raskest blir vinneren.
Sporten har flere grener, men de mest populære i Sverige er fotgjengerorientering og orientering med ski.
Topografiske og svært detaljerte kart brukes i denne sporten, skalaen varierer fra 1:4000 til 1:15000. Konkurranser foregår vanligvis i skogen, men kan også foregå på fjellet. Kortere orienteringskonkurranser rundt om i byer er nå på vei oppover. Idrett er oftere individuelle, men kan også være lag.
Den kanskje mest utviklede orienteringssporten er i Sverige, «Vi har en rettighet som lar alle gå i skogen, som vi kaller «allemansrätten». Det gir deg muligheten til å konkurrere i skogen, noe ikke alle land kan. Skogene våre er utrolig vakre, uberørt av infrastruktur eller landbruk Kombinasjonen av langvarige tradisjoner og gode treningsforhold har gjort Sverige til orienteringsidrettens land», sier Oskars Sjöberg, som har representert Sverige flere ganger i ulike konkurranser.
Sporten oppsto her i landet, og i begynnelsen kjørte militæret. Hæren begynte å organisere konkurranser på 1800-tallet. merk, fordi navigasjon var en del av militærøvelser. Den første kampen fant sted 28. mai 1893 i Stockholm. I 1901 fant den første åpne konkurransen sted i Sverige.
Svenske Ernst Killander kalles orienteringens far. Han kombinerte friidrett med prinsippene for navigasjon for å få så mange unge mennesker interessert i sporten som mulig. Sporten spredte seg til andre land på 1900-tallet. i midten, og International Organization of Orienteering ble stiftet i 1961. og hadde 10 medlemmer. Siden den gang har sporten blitt populær over hele verden.
Det svenske orienteringsforbundet består nå av rundt seks hundre klubber og 75 tusen medlemmer. Mange konkurranser arrangeres hvert år i alle deler av Sverige, inkludert to landskamper.
Siden 1965 har Sverige arrangert verdens største årlige orienteringsarrangement, O-Ringen. Den fem dager lange konkurransen tiltrekker seg 15-20 tusen sportsentusiaster på forskjellige nivåer fra hele verden. Den andre internasjonale begivenheten – «Tiomila», som har blitt holdt siden 1945, tiltrekker seg de beste representantene for orienteringssport. Menn løper i ti-dagers arrangementer og kvinner i fem.
«Orientering kombinerer liksom mine interesser innen sport, natur, kart og sosialt liv. For eksempel, når du svømmer eller spiller fotball, spiller det ingen rolle hvor du er i verden, svømmebassenget eller fotballbanen vil fortsatt være det samme . Orientering kan være betydelig mer variert fordi terrenget er forskjellig I denne sporten konkurrerer alle rettferdig, det er nesten ingen dopingskandaler, fordi vinnerne av kampene ikke får penger», forklarer O. Sjöberg.
De beste idrettsutøverne forbereder seg til konkurranse like seriøst som representanter for andre idretter. «Om vinteren prøver jeg å ikke stoppe treningen, men det viktigste er å unngå skader og holde meg frisk. To-tre ganger i uken løper jeg 2-3 timer, jeg trener også utholdenhetstreningsoppgaver og teknisk trening med kart. Så jeg trener ni eller ti ganger og 14-16 timer i uken», sa O. Sjöberg.
«Orientering er en fin måte å møte nye mennesker på og se naturens skjønnhet på samme tid. Jeg drar til de mest uvanlige stedene og ser ting som mange ikke har sett. Det sosiale aspektet er også viktig. Dette er en god måte å «bedra» kroppen din for sport, for du må alltid konsentrere deg om kartet og tenke på hva du skal gjøre videre, det er ikke tid til å tenke at du løper samtidig», bedyrer O. Sjöberg.
Drevet av thelocal.se.
sfgdfg