Hva utløste krisen?
– Regjeringen tok hjem en norsk-pakistansk kvinne og hennes syke barn fra Syria. Norsk sikkerhetspoliti mistenker at hun hadde kontakt med voldelige islamister. Hun ble varetektsfengslet mandag. Frp vil hjelpe barna, men ikke kvinnen. – Vi går ikke på akkord med folk som har vært en del av terrororganisasjoner. Det gjorde at begeret løp over, forklarte Frp-leder Siv Jensen på en pressekonferanse mandag.
– Men hun ga også en dypere forklaring på hvorfor Frp, som ofte beskrives som et høyrepopulistisk og innvandrerkritisk parti, velger å sette Solberg-regjeringen i en minoritetsposisjon. Som finansminister og partileder har Jensen vært under internt press fra flere partidistrikter om å gå ut av regjeringen fordi innrømmelsene i koalisjonen ble ansett for store på områder de tradisjonelt har gjort en profil på. Og nå innrømmer Jensen: «Vi får rett og slett ikke nok av Frps politikk igjennom til å gjøre det verdt det».
– Jensen er stolt over det partiet fikk til da hun styrte med Høyre i første periode, sier hun. Men siden flere partier kom til å inkluderes, mener hun at hennes innflytelse har blitt mindre og at politikken er jevnet ut. Frp fikk 16 prosent av stemmene ved forrige valg og hadde frem til avgangen syv statsråder i regjeringen.
Hvorfor dannet Erna Solberg regjering med Frp i det hele tatt?
– Jeg spurte Erna Solberg om dette etter en budsjettdebatt i Stortinget. Det var i uvissheten etter det svenske riksdagsvalget i 2018 og ingen partier ønsket fortsatt å forhandle med Sverigedemokraterna, det tredje største partiet i Riksdagen. Men det var en utenlandsk tilnærming til Solberg da hun skulle danne sin første regjering i 2013: «Vi hadde lenge vært tydelige på at vi tok utgangspunkt i de fire partiene som fikk flertall på Stortinget».
– Solberg så forskjell på Sverigedemokraterna og Framstegspartiet. «Det er en annen type fest,» sa hun. Men la til at Norge heller ikke er Sverige. Blokkpolitikk har alltid stått sterkere i Sverige. Hun sa at det er norsk politisk kontekst og at det ikke kan overføres til et annet land.
Hva skjer nå?
Erna Solberg ønsker å bli stående som leder av en mindretallsregjering eller ved å åpne døren for et annet parti, enten med egne statsrådsposter eller i sakssaker. Avgjørende for hva som skjer på kort sikt er samtalene hun nå skal ha med de gjenværende regjeringspartiene, sentrumspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti. Utgangspunktet er, sier hun, det eksisterende regjeringsprogrammet.
– Hun utelukker heller ikke fortsatt samarbeid med Frp. Hun respekterer at Fremskrittspartiet har en annen oppfatning: «Dette var en vanskelig balansegang. Men for meg var det viktig for gutten å komme hjem til Norge og få hjelp. Vi kunne ikke annet enn å handle for fredens skyld i regjeringen. Vi handlet fordi vi trodde det var riktig for familien, og for barnet.»
– Hun er imidlertid forsiktig når hun får spørsmål om Siv Jensen og Frp overreagerte på beslutningen om å ta kvinnen og barna hjem. Hun føler at andre saker spilte inn og mener at «de opplever at de blir synliggjort mer utenfor regjeringen enn i regjeringen». En ting er helt klart. Erna Solberg står overfor en utfordring med å sette sammen en effektiv regjering for å sitte frem til neste ordinære stortingsvalg i september 2021. Konsekvensen kan bli at innflytelsen fra de populistiske partiene forblir sterk.