Ghana samarbeider med Norge for å bekjempe plastavfall i havet

Ghana har i samarbeid med den norske regjeringen lansert et nytt plasthåndteringsprosjekt under Basel-, Stockholm- og Rotterdam-konvensjonene for å finne løsninger på problemet med marint plastavfall i landet.

Det toårige prosjektet, implementert av departementet for miljø, vitenskap, teknologi og innovasjon og Environmental Protection Agency (EPA), ble administrert av Basel Convention Secretariat i Nigeria for å sikre at Ghana innen toårsperioden kunne ta passende tiltak for å håndtere plastavfall utvikles.

Plastic Waste Partnerships, også lansert i Bangladesh som et annet pilotland, ble etablert for å mobilisere interessenter fra næringslivet, regjeringen, akademia og sivilsamfunnet for å løse det økende problemet med plastavfall.

Ghana er rapportert å generere over 3000 tonn plastavfall hver dag over hele landet, noe som utgjør omtrent 14 prosent av det totale kommunale avfallet som genereres i landet.

Marint liv sies å svelge eller bli viklet inn i plastavfall, og forårsake alvorlige skader og dødsfall. Dette setter angivelig matsikkerhet og kvalitet, menneskers helse og kystturisme i fare og bidrar til klimaendringer.

Professor Kwabena Frimpong-Boateng, miljø-, vitenskaps-, teknologi- og innovasjonsminister, sa i lunsjen tirsdag at regjeringen er forpliktet til å møte trusselen fra plastavfall gjennom riktig håndtering av plastforbruket og ønsket derfor den norske regjeringens partnerskap velkommen.

Han gjentok regjeringens holdning til ikke å forby plast helt, men å iverksette tiltak for å kontrollere produksjon og bruk, gjenbruk, resirkulering og sikker avhending.

Han forklarte at verden nå er i en fase av plast, slik den en gang var i stadier av jern, bronse, etc., og at mange av produktene som produseres for bruk i dag inkorporerte aspekter av plast, inkludert; Kjøretøydekk, så det er umulig å med rette forby plast.

Prof Frimpong-Boateng sa at hvis konkrete standarder og retningslinjer ble introdusert for å veilede overgangen til en sirkulær økonomi for plast, «vil vi oppnå et bredt spekter av positive resultater».

«Vi vil se skapelsen av nye arbeidsplasser innen bærekraftig avfallshåndtering, beskyttelse av sårbare individer og lokalsamfunn fra skadevirkningene av feilforvaltet plastavfall, og akselerert fremgang mot mange av bærekraftsmålene,» sa han.

Ifølge ministeren, innenfor Accra Metropolitan Region alene, inkludert; I kystområdene i Accra-Tema var 35,6 prosent av det totale avfallet plast.

Bare to til tre prosent av dette plastavfallet ble samlet inn av den uformelle sektoren for gjenvinning. Norge berømmet derfor sin forpliktelse til å støtte Ghana i å resolutt ta opp trusselen om plastavfall.

Melisa Lim, programansvarlig ved Basel-sekretariatet i Genève, Sveits, sa at lanseringen av prosjektet baner vei for et to-dagers åpningsmøte fra tirsdag til onsdag som involverer myndighetspersoner, privat sektor, sivilsamfunnsorganisasjoner og Basel Rotterdam og Stockholm-konvensjonens sekretariat, for å diskutere prosjektmål og forventede resultater, for å bygge gode relasjoner og støtte sentrale interessenter, for å gi tilbakemelding på prosjektaktivitetene og for å diskutere modaliteten og veien videre.

Hun sa at prosjektet vil ta for seg marint plastavfall og styrke Ghanas kapasitet for miljøvennlig håndtering og minimering av plastavfall.

Lim sa at Basel-konvensjonen om kontroll av grenseoverskridende bevegelser og deponering av farlig avfall dekker 186 land, inkludert: Ghana ønsker blant annet å kontrollere plastavfall bedre under et juridisk bindende rammeverk, som vil gjøre den globale handelen med plastavfall mer gjennomsiktig og strengt regulert.

Stein Nesvage, rådgiver ved den norske ambassaden, sa at håndtering av marin forsøpling av plast kun kan løses gjennom globalt samarbeid, ettersom søppel reiser kloden rundt med havstrømmer.

– Det er en hovedprioritet for den norske regjeringen, og Norge tar grep i inn- og utland, sa han.

Han sa at Norge derfor har bevilget 1,6 milliarder norske kroner (NOK) som et bistandsprogram for å bekjempe marin forsøpling, med deler av midlene til pilotprosjektet i Ghana og Bangladesh.

Han påpekte at Afrika står i fare for å øke sitt bidrag til marint plastavfall, ettersom plastavfallet står for omtrent 13 prosent av den totale avfallsproduksjonen, og la til at unnlatelse av å begrense marint plastavfall ville ha en enorm innvirkning på kystøkonomiene.

Mr. Nesvage berømmet Ghana for dets viktige lederrolle når det gjelder å møte dagens utfordringer innen avfallshåndtering og forberede seg på den forventede veksten i avfallsproduksjon.

Han uttrykte Norges fortsatte forpliktelse til å samarbeide med Ghana og Afrika generelt for å håndtere marin forsøpling til fordel for kystsamfunn og land spesielt.

Kilde: GNA

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *