Norge har de største fosfatreservene i verden, viser forskning fra det britisk-norske selskapet Norge Mining.
Det dreier seg om en underjordisk forekomst av fosforitt i den sørvestlige regionen av landet, med en estimert vekt på minst 70 milliarder tonn. Det er nesten like mye som globale reserver, som ble estimert til 71 milliarder tonn i 2021.
Reserven ville være nok til å dekke verdens behov for elbilbatterier, solcellepaneler og gjødsel de neste 100 årene, ifølge Norge Mining. Selskapet planlegger nå å starte gruveproduksjon etter å ha demonstrert den økonomiske gjennomførbarheten av prosjektet. Den norske regjeringen har forpliktet seg til raskt å godkjenne alle kritiske råvarer.
Funnet ble først gjort i 2018 ved hjelp av data fra Norges geologiske undersøkelse. Dybden på minerallegemet viste seg å være mye større enn forventet: 4500 meter i stedet for 300 meter.
Den norske forekomsten overstiger Marokko, som til nå hadde de største fosforittforekomstene i verden på rundt 50 milliarder tonn. Marokko produserte 40 millioner MT fosfat i fjor, og forsynte mer enn 70 prosent av globale forekomster. Kina har de tredje største fosfatreservene i verden med 1,9 milliarder MT.
Fosfat er en essensiell råvare for landbruket og energiomstillingen. Markedet for fosfatgjødsel var verdt 63,81 milliarder dollar i 2021 og forventes å vokse 5,7 prosent per år til 176 milliarder dollar gjennom 2040. EU-kommisjonen har identifisert fosfat som et kritisk råmateriale og ønsker det norske funnet velkommen som et bidrag til dens mål i dette området.