«For meg er hvalkjøtt min barndom, mine minner»

  • Av John Jo Devlin
  • Business Reporter, BBC News, Oslo

Bildebeskrivelse,

Salget av hvalkjøtt har økt i Norge i år

Ettersom koronaviruset ødelegger reiselivsnæringen, høster hvalfangere i Norge fruktene av en landsomfattende oppholdstillatelse.

– For meg er hvalkjøtt min barndom, mine minner, sier Frode Revke mens han sorterer i en stabel med hvit norsk ost.

«Til og med min mors spaghetti bolognese ble laget av hvalkjøtt. Første gang jeg dro til Italia ble jeg så skuffet at det smakte ingenting!»

Frode driver Ost & Sant, en delikatesseforretning som tilbyr tradisjonell mat i hjertet av Oslo. I et gjennomsnittsår er stedet fullt av utenlandske besøkende. Men 2020 var litt annerledes.

– I år var det nordmenn som kom over, sier han. «Folk som ikke kan reise eller gå på restauranter, blir hjemme for å lage mat, og det endrer det vi tilbyr.»

Og det som selges er hvalkjøtt.

bildekilde, Myklebus hvalprodukter

Bildebeskrivelse,

Vågehvalene fanges med harpuner

For første gang på flere år opplever industrien en økning i etterspørselen. I sommer har nordmenn som normalt ville reist til Italia og Spania i stedet reist nordover til steder i Norge som Lofoten.

Ved midten av 1900-tallet var mange hvalarter truet av utryddelse. Og siden Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) kunngjorde et forbud i 1986, er det bare Norge, Island og Japan som har fortsatt storstilt jakt.

Aboriginale samfunn i Alaska, Canada, Grønland og Russland fanger også et lite antall hvaler, det samme gjør den karibiske nasjonen St. Vincent på Grenadinene.

Norge nevner kulturelle årsaker for å ignorere forbudet fra 1986 og hevder at til tross for sitt rykte, er hvalfangst en bærekraftig industri. Med ordene til Alessandro Astroza, seniorrådgiver i det norske handelsdepartementet, har saken blitt «emosjonell».

Han stiller spørsmål ved hvorfor hvalkjøtt blir utskjelt sammenlignet med andre proteinkilder. Vågehval, Norges viktigste fiskeart, er tross alt frittgående og ikke truet, og hvalfangstnæringen produserer ikke den metanen som storfekjøttindustrien gjør.

bildekilde, Myklebus hvalprodukter

Bildebeskrivelse,

Den norske regjeringen har gjort det enklere å lansere nye hvalfangstskip

Men hvordan smaker hvalkjøtt? Det er absolutt særegent. Tradisjonelt serveres den fersk eller røkt og mange nordmenn bruker samme ord for å beskrive den: «tran».

Det er ingen direkte oversettelse til engelsk, men det beste du kan finne er «den tran-smaken.» Kombiner det med en biff-lignende tekstur og en utrolig salt tone, og du har hval.

Hvis du synes det ikke høres spesielt appetittvekkende ut, er du ikke alene.

Etterspørselen etter kjøttet har vært synkende i Norge i årevis, og i 2019 registrerte landet sin laveste årlige fangst på 20 år. Totalt ble 429 av de over 100 000 minkene som lever i Norskehavet og Barentshavet drept.

I år har tallet skutt i været, med nesten 500 dødsfall. Ifølge lokale hvalfangere overgår etterspørselen tilbudet for første gang på et halvt tiår.

Bildebeskrivelse,

Norge har lange tradisjoner med walisisk mat

Men hvorfor har etterspørselen økt? Øyvind Haram fra Norges Sjømatlag sier dette handler om mer enn bare virkningen av koronaviruset.

I stedet sier han at en kampanje for å gjøre hvalkjøtt mer attraktivt for matelskere bærer frukter.

«For å få oppmerksomhet må du begynne tidlig,» sier han. «[Such as] Jeg jobber på sosiale medier i januar, måneder før hvalsesongen starter.

For Øyvind er hval et utpreget lokalt produkt, preget av lave fôrmil, helsegevinster og en bærekraftig og sesongbasert kvote.

Han leder en strategi som sprer dette miljøvennlige budskapet til yngre forbrukere sammen med ferske hvaloppskrifter.

Øyvind har også startet et samarbeid med fremtredende norske kokker.

Jonathan Romano er en tidligere sushi-kokk som presenterer den norske versjonen av MasterChef. Da han vokste opp i en filippinsk husholdning, spiste han ikke hvalkjøtt som barn, og så på det som en relikvie fra en svunnen tid. Etter å ha møtt Øyvind på et hvalmatshow, endret synet seg.

Bildebeskrivelse,

Jonathan Romano sier han nå er en talsmann for hvalkjøtt

«Problemet er at hval tradisjonelt ble spist som en del av en lapskaus med en fyldig, kremet saus,» sier Romano. «Kjøttet blir veldig seigt og har en sterk metallisk smak. Spis den i stedet perfekt stekt, stekt og med en rå senter.»

Han tror flere kokker sannsynligvis vil benytte seg av det i årene som kommer.

Som mange tradisjonelle næringer er hvalfangst avhengig av familiebånd – sønner som følger sine fedre til det åpne hav.

Men dynastier varer ikke evig. Det har ikke vært noen nylige ansettelsesmuligheter, selv om det var mulighet for å tjene 1,6 millioner kroner (£140 000; $180 000) per år.

Verdens handel

For å oppmuntre flere til å delta i hvalfangst, har regjeringen kuttet byråkratiet i næringen. Med en notorisk farlig måte å tjene til livets opphold på, er det nå enklere enn noen gang å sjøsette din egen båt.

Dette kommer ettersom det globale oljeprisfallet i år har gjort det mye vanskeligere å finne arbeid på Norges offshorerigger. Landet har bygget sin rikdom på sine enorme råoljereserver, men oljeindustrien har blitt hardt rammet.

Så kan 2020 markere starten på en langsiktig gjenopplivning av Norges hvalfangstsektor? Det er vanskelig å si.

Siri Martinsen i anti-hvalfangst-dyrerettighetsgruppen Noah sier yngre forbrukere ikke begynner å spise hvalkjøtt.

Bildebeskrivelse,

Siri Martinsen påpeker at ikke alle nordmenn støtter hvalfangst

Men Ole Myklebust sier 2020 var annerledes. Selskapet hans leverer mer enn 20 % av landets hvalkjøtt og driver Norges eneste eksportrute til Japan.

På Myklebust-fabrikken på den avsidesliggende øya Haroya rulles 100 kg biffer inn i bokser.

Kniver på størrelse med hockeykøller lener seg mot veggen og rester av hvalkjøtt lages til mat for sultne sledehunder. Ingenting er bortkastet.

Han sier han selger mer til Norges største supermarkedskjede og forventer større kontrakter i 2021.

Tilbake i Oslo reflekterer Frode Revke over endringene i en delikatessebutikk som besøkes av hippe unge nordmenn.

«Jeg selger spekehvalfilet og varmrøkt hval for å lage carpaccio,» sier han. «Men den mest populære er hvalpølsa.

«Da jeg begynte å selge den, tenkte jeg:» Dette er bare en morsom ting, en merkelighet. Men i løpet av få måneder ble det det mest populære produktet i hele butikken.»

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *