15-årsjubileet til verdens frøbank feires søndag på Svalbardskjærgården i Nord-Norge. Lokalbefolkningen inviteres derfor til en seremoni på Svalbardmuseet i Longyearbyen på ettermiddagen.
Det vil være en tale av den norske landbruksministeren og lokale 15 år gamle tenåringer vil spille en spesiell rolle: de er omtrent like gamle som denne unike installasjonen i verden og vil bidra til å plassere nye frøduplikater i hvelvet -strong . i de kommende dager.
Mål: Bevaring av plantemangfoldet på jorden
Frøhvelvet åpnet dørene 26. februar 2008. Hovedoppgaven er å sikre mangfoldet av planter på jorden og sist, men ikke minst, menneskehetens ernæring.
Det gir også genbanker muligheten til å få tilgang til sikkerhetskopier av samlingene deres i tilfelle en katastrofe og produsere viktige matvarer som poteter, mais eller ris.
Nærmere 1,2 millioner frøprøver fra hele verden lagres ved en konstant temperatur på minus 18 grader ved anlegget nær Longyearbyen, hovedstaden på Svalbard.
Verdens største frøbank på Svalbard, Norge | Bildekilde: WDR
Bygningen representerer en slags underjordisk bunker: Bare inngangen er synlig over bakken, men selve strukturen strekker seg 120 meter dyp. Dette tilsvarer cirka 40 etasjer. Innvendig er det tre rom som måler 27 meter lange, 10 meter brede og 6 meter høye. Hallene er bygget for å tåle en stigning i havnivået samt en atomkrig eller flyulykke.
Frøprøver også fra Tyskland
I dagene rundt jubileet er det ventet flere titalls bokser med nesten 20.000 nye frøprøver fra 20 genbanker på Svalbard. Disse inkluderer rundt 2750 prøver fra Leibniz-instituttet for plantegenetikk og kulturplanteforskning i Gatersleben i Sachsen-Anhalt – Tysklands største genbank – samt en prøve fra Julius Kühn-instituttet i Quedlinburg (også i Sachsen-Anhalt).
Støtte plantemangfold som hjemmegartner
Den globale frøbanken har som mål å redde terrestrisk biologisk mangfold i tilfelle en katastrofe. Dette er truet av klimaendringer, men også av industrielt landbruk. I Tyskland er det lignende prosjekter rettet mot å opprettholde mangfold gjennom frø. Ikke i de enorme, sentrale dimensjonene til en safe. Men i form av lokale frøutlånsstasjoner: frøbibliotek. Hvem som helst kan låne frø av dem gratis og bringe dem tilbake senere.
Prinsippet er veldig enkelt: Er du interessert i grønnsaks-, urte- og blomsterfrø og har litt plass å plante, kan du låne noen poser med frø og så dem hjemme. Etter noen måneder tørker du frøene og returnerer dem til biblioteket, og gir andre muligheten til å prøve nye varianter.
En hånd holder ville blomsterfrø i Wittenberge | Bildekilde: Christin Klose/foto allianse/dpa-tmn
Liker du variasjon kan du selvsagt spare noen frø – det eneste viktige er at frøene alltid havner i frøbiblioteket. Vanligvis returneres 10 til 20 prosent av frøene. Hjemmegartnere kan også dele frø de allerede har i hagen sin.
Det er spesielt de frøbestandige variantene som premieres. Disse plantene kan reproduseres. Når disse variantene formeres med frø, oppnås planter med samme egenskaper som farge eller smak i påfølgende generasjoner. Fremfor alt må vi utveksle lokale og regionale varianter.
Frøbiblioteker i NRW: Lån nå til våren
I NRW Det er allerede noen få steder hvor hjemmegartnere kan låne solide frø. Her er noen steder der frøbiblioteker allerede eksisterer:
frø | Bildekilde: bilder maurice / Cavan Images
I frøbiblioteket til kommunebiblioteket Hamm Den andre lånesesongen er åpnet. Den dagen kunne hvem som helst låne frø gratis, lage sine egne frøkuler eller lære om å bygge blomsterbed. Du kan også låne frø på andre dager. Det anbefales å ta med maks to til tre poser med frø.
På kommunebiblioteket Düsseldorf Det er en frøboks med frø å låne. Fremfor alt skal lokale grønnsaker konserveres gjennom bytte.
Også i nabolaget Chorweiler i byen Köln Frø er tilgjengelig på lån. Du kan også delta på workshops for å utdype kunnskapen din.
I Duisburg Kommunebiblioteket inviterer amatørgartnere til å bytte frø. Frø kan byttes på lokasjonene Walsum, Vierlinden, Beeck, Ruhrort, Homberg-Hochheide, Rheinhausen og Rumeln-Kaldenhausen.
På kommunebiblioteket Mulheim ved Ruhr Faste frø kan byttes. Biblioteket ber deg ta kun det som faktisk er nødvendig. I tillegg bør kontakt med giver noteres slik at man kan få bedre informasjon om sortens egenskaper.
I byen Lohmar Frøbiblioteket ligger i Naturskolen. Frøene er levert av Bergische Gartenarche. Men hjemmegartnere kan også ta med frøbestandige varianter.
På kommunebiblioteket Neuss Det lånes kun én pose per person. Biblioteket gir amatørgartnere nødvendig kunnskap.
Du kan kjøpe ulike grønnsaksfrø på kommunebiblioteket Emmerich låne. Lån er gratis med lånekort.
Også på samfunnsbiblioteket Leopoldshöhe Grønnsaksfrø kan lånes.
Vi vil også rapportere om dette emnet på TV på WDR 26. februar 2023: gjeldende tid, 18:45.