Falske nyheter om den tyske YouTuberen Drachenlord

Epå en overvektig mann som skyter pil og bue ved en garasjeinngang. Han heter Rainer Winklarson. Bildet gikk verden rundt onsdag kveld og antas å vise angriperen i Kongsberg, Norge, som drepte fem mennesker onsdag kveld. Media spredte nyhetene. Men Rainer Winklarson eksisterer ikke. Mannen på bildet er Rainer Winkler, 32 år og fra Altschauerberg i Mellomfranken. Han er bedre kjent under sitt YouTuber-pseudonym: «Drachenlord». Han har ingenting med den norske spissen å gjøre.

Winkler ga ut sin første video i 2012. Siden den gang kan du se ham på YouTube spille videospill, headbange til metallvideoer eller kommentere hverdagen hans. I noen videoer sitter han uten overkropp på rommet sitt, snakker om seksuell praksis, fornærmer seerne eller kommer med rasistiske ytringer. Videoene spredte seg raskt. Han har nå mer enn 150 000 abonnenter. Mange av dem håner ham eller bruker videoopptak for å fornærme ham i parodier.

Internasjonale medier plukket opp den falske rapporten

Det er faktisk veldig stille i Altschauerberg-delen av Emskirchen-markedet, med 40 innbyggere, der Winkler bor. Men i august 2018 ble mer enn 800 mennesker enige om å komme sammen for å besøke «Dragon Lord». På grunn av det store oppmøtet ble arrangementet en mediebegivenhet. Politiet måtte gripe inn. Siden den gang har folk gjentatte ganger forsøkt å bli voldelige mot Winkler. På nett har han fått kallenavn som «Lustlord», «Lielord» og «Ragelord».

YouTuberen reagerte på dette og fornærmet seerne sine mer og mer voldelig. Det var nettopp disse videoene som ble spesielt utbredt – og ytterligere drevet hatet til motstanderne hans. I 2019 ble Winkler selv voldelig mot besøkende utenfor huset hans. Neste uke skal han stilles for retten i Nürnberg, mistenkt for krenkelse og grov kroppsskade. Han skal ha slått en person med en lommelykt og skadet dem. Det er også debatt om hvorvidt YouTube-lisensen hans skal trekkes tilbake.

Noen brukere beskriver konflikten mellom Winkler og fiendene hans som et «dragespill». Kontoene dedikert til dette «spillet» er nå også ansvarlige for å spre bildet som viste ham som den påståtte norske skytteren. Winklarson hadde kunngjort sine handlinger på forhånd og demonstrerte også skyteferdighetene sine på YouTube-kanalen sin, sa han i en tweet om bildet onsdag kveld. Twitter-kontoen «Terror_Alarm», selv om den var godt informert, spredte nyhetene. Mange internasjonale medier har fanget opp denne falske informasjonen. Det italienske nyhetsbyrået Ansa understreket i det minste at Rainer Winklarsons navn ikke var bekreftet av politiet. Den ekte norske mistenkte ble pågrepet umiddelbart etter ugjerningen. Han er en 37 år gammel danske. Winkler har ennå ikke sagt noe om falske nyheter.

«Frigjør hatkulturen på Internett»

Det finnes modeller for det forræderske spillet som motstanderne av «Dragon Lord» har spilt: Den amerikanske komikeren Sam Hyde har gjentatte ganger blitt utsatt for lignende falsk informasjon, og til og med CNN og BBC News har sendt bilder av ham som angivelig gjerningsmann etter en skyting. . Nettmobbingsekspert Christian Scherg kaller Winkler-saken en eskalering som synliggjør «hatkulturen som utløses på internett».

«Trollhærene» «er ikke lenger redde for noe». Men Winkler bidrar også til å krysse røde linjer. På grunn av provokasjonene hans ville det være for forenklet å karakterisere ham som et offer for nettmobbing. Lars Grässer og Aycha Riffi fra Grimme-instituttet undersøkte saken i en studie. De kommer til at Winkler er et isolert tilfelle, men en som synliggjør den generelle brutaliteten og hatet på sosiale medier.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *