Eliteserien, Norge | Reagerer på det Norge gjorde mot Sverige: – Stor forskjell

MARBELLA/OSLO: Norge har de siste årene gått forbi Sverige på klubbsiden. Nettavisen har tidligere satt fokus på «krisestemningen» i svensk fotball. Gjennom vinteren viste kvalitetsforskjellene seg også når det norske og svenske laget møtte hverandre.

Anført av Bodø/Glimt og Molde rykket Norge opp til 14. plass på den europeiske rankingen, noe som gir to kvalifiseringsplasser til Champions League neste sesong.

Sverige falt på sin side til 25. plass.

– Dette er svaret på at det for tiden er stor forskjell på norsk og svensk fotball, sier Rosenborg-trener Alfred Johansson til Nettavisen.

Svensken tok over RBK før denne sesongen. Han har jobbet i danske FC København de siste årene.

les også

Utviklingen av situasjonen i Norge utløser alarm i Sverige: – Det kan vi ikke akseptere

Overrasket: – Det er nok mer enn bare en tilfeldighet

Jordi Gonzalez er Johanssons assistenttrener i Rosenborg. Spanjolen kom til fra svenske Häcken sist vinter og var spesielt med da den svenske klubben ble knust i to kamper av Molde i Conference League-gruppespillet i fjor høst.

– Det er tydelig at norske lags deltakelse i Europa de siste årene har skapt et klima der de føler seg komfortable med å konkurrere på dette nivået. Det er mitt synspunkt, sier Gonzalez til Nettavisen.

Han mener svenske lags manglende prestasjoner på europeisk nivå har gjort at de ligger etter norske klubber.

– Dette er noe vi har savnet i Sverige i det siste. Disse trendene går alltid opp og ned. Norges rangering er nå høyere takket være prestasjonene til norske lag i Europa og dette er noe Sverige trenger å få til på kort tid, sier han.

Tidligere i vinter møtte Nettavisen den nye svenske fotballsjefen Kim Källstrøm i Marbella, Spania, hvor flere svenske og norske klubber deltok på treningsleir. Han ønsket ikke å la seg intervjue eller kommentere temaet.

les også

Ble rystet over det han møtte i Sverige: – Det var fryktelig her

Gjennom vinteren viste de norske lagene at kvalitetsforskjellen var høyst reell. I kamper der klubber fra begge nasjoner har møtt hverandre, har de norske lagene vært overlegne.

Se forhåndsvisningen her:

Norge vs Sverige denne vinteren:

Bodø/Glimt – Hammarby 3-2

Bodø/Glimt – Malmö FF 4-0

Brann – IFK Norrköping 1-1

Fredrikstad IFK Gøteborg 4-3

Fredrikstad-Elfsborg 3-0

Haugesund – Hacken 4-2

Odd – Elfsborg 1-3

Sarpsborg 08 – Hammarby 5-4

Sarpsborg 08 – AIK 2-0

Sarpsborg 08 – IFK Göteborg 3-0

Tromsø – Hacken 4-2

Viking – Djurgarden 3-1

Totalt 12 kamper:

10 seire til Norge

1 uavgjort

1 seier til Sverige

Forhåndsvisningen inneholder ikke kamper som involverer lag fra det nest høyeste laget.

Av de tolv treningskampene som ble spilt mellom Eliteserien og Allsvenskan-klubbene før sesongen startet forrige helg, endte ti av dem med norsk seier. Den ene kampen endte uavgjort, mens den ensomme kampen endte med svensk seier da Elfsborg slo Odd 3–1.

– Det er vanskelig å si, men det virker ikke som en tilfeldighet med disse resultatene, sier LSK-assistent Robin Asterhed til Nettavisen. Han kom i vinter fra Malmö FF-systemet og har allerede trent Värnamo i hjemlandet.

– Jeg trodde ikke det var så stor forskjell. Det er overraskende. Jeg hadde ikke tidligere forventet en 10-1-score mot de norske lagene.

«Det er sannsynligvis noe mer enn bare en tilfeldighet,» sa han.

Legg vekt på tempoet: – Jeg tror de norske lagene vinner på dette

I likhet med Gonzalez har også sportsdirektør i Sarpsborg 08 Hampus Andersson en fortid i Häcken. Også han er litt overrasket over at forskjellene var så store i vinter.

– Det er et samtaleemne at de svenske lagene fikk «deng» fra de norske lagene, sier han til Nettavisen.

– De svenske lagene bør være litt lenger foran gitt at de begynner å konkurrere tidligere.

Han påpeker at Norge har en enda lengre reise enn Sverige.

– Akkurat, det overrasket meg litt under kampene vi hadde mot Hammarby og AIK, der de skulle melde lagene sine, sier Andersson.

les også

Alarmen gikk i Sverige. Det er nå en atmosfære av krise

Han påpeker også at mange svenske lag nå har nye trenere og at det kan ta lengre tid å få «ting» på plass.

Alle Nettavisen snakket med la likevel merke til konkrete ting der de mener norsk fotball har tatt avstand fra svensk fotball.

– Jeg tror det norske lag vinner på er tempo. Jeg tror ikke de er så mye mer dominerende teknisk eller taktisk, men det er raskere og mer intenst med flere dueller, sier Andersson.

På spørsmål om hvorfor han mener det er slik, har ikke svensken noe klart svar.

– Det går litt i bølger. Kanskje har det endret seg igjen om tre år.

Sarpsborg-treneren er uansett tydelig på at den «europeiske fordelen» som Norge nå har fått ved å være blant topp 15 gir oss et enormt overtak hvert år.

– Norge får hvert år et ekstra lag som kan bidra til å ta flere poeng for Norge. Det blir vanskelig for en svensk klubb å ta igjen. Jeg skal ikke si at toget beveger seg, men det er et ganske stort gap å fylle.

Bodø/Glimt og treningskultur

RBK-assistent Gonzalez trekker frem Bodø/Glimt som et eksempel på en klubb som nå vet at den «hører til» i europeiske turneringer.

– Det er den store forskjellen. Du kan se det på kroppsspråk, hvordan de forbereder seg og hvor vant de er til forskjellige scenarier. Hadde du spurt dem i starten tror jeg de hadde hatt en annen følelse, men mentaliteten endrer seg fra år til år, sier spanjolen.

Den nye LSK-assistenttreneren har også en lignende forklaring på Norges utvikling.

– Jeg ser for meg at dette kan ha noe med Glimts fremgang å gjøre, hvor de har en prosessorientert tilnærming. Om du bygger noe over tid med samme trener, hvor du utvikler noe, og hvor du hadde en idé om å spille raskere.

Han snakker om en synergieffekt.

– Jeg tror det inspirerte flere lag i Eliteserien til å lære av hverandre og motivere hverandre til å bli bedre og skarpere. Det er noen ting jeg trodde var knyttet til at intensiteten var høy. Alle vil trene hele tiden, sier Asterhed.

Han mener at LSK-laget består av «intensive» spillere som spiller i høyt tempo.

– Det ser ut til at man har lært noe her av en langsiktig treningskultur.

Sarpsborgs sportsdirektør Andersson mener svenske lag synes det er litt vondt å møte norske lag for tiden.

Klubben hans slo tre svenske lag i vinter i Hammarby, AIK og IFK Göteborg.

– Jeg synes vi var et bedre lag i alle tre kampene. Ikke bare hadde vi bedre tempo, men vi var også et bedre lag som skapte flere sjanser enn våre motstandere. Vi var bedre i fotball; Forsvar din egen firkant og angrip den motsatte firkanten. Så alt som skjedde i mellomtiden var ganske jevnt, sier Andersson og fortsetter:

– Det må være en slags forklaring på dette. Det kan ikke være tilfeldig at det er en slik overvekt i de norske lagenes fordel, sier han.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *