Så langt er det ingen tegn til at energikrisen i Europa er i ferd med å avta. Enkelte analytikere advarer om at strømprisene i Norge kan nå uante nivåer. Energieksperter og analytikere lærer ut realistiske prognoser.
De siste månedene har rekordhøye strømpriser blitt vanlig i Norge. Priser som ble ansett som nesten utrolige for noen måneder siden, er nå blitt dagligdagse for norske husholdninger.
Dessuten: Tor Reier Lilleholt, kjent energisektoranalytiker og analysesjef i Value Insight, advarte nylig om at strømprisene i Sør-Norge i verste fall kan komme opp i 20 kroner per kilowattime i vinter.
Så hva er sjansene for at dette scenariet faktisk blir en realitet, og hva bør folk som bor i Norge forvente når det kommer til strømprisene i vinter?
Våren kan være en avgjørende tid for prisendringer
Gitt dagens markeds- og tilbudsforhold, ser ikke analytikere noen vesentlige endringer i norske prisnivåer i nær fremtid.
«Først og fremst må vi skille sør og nord i landet. I Sør-Norge vil vi trolig notere høye priser gjennom hele vintersesongen fram til våren. I mai og juni, når snøen smelter, vil nok alt endre seg, » forklarte T. Reier Lilleholt.
Elektrisitetsproduksjonen i Norge er avhengig av vannkraft, så det må være nok vann i magasinene til å holde ut vinteren (eller det må være mulig å importere nødvendig energi).
Reservoarer brukt til vannkraftproduksjon, som er kritiske for Norges energibehov, holder seg på det laveste nivået på 20 år, ifølge de siste dataene.
I hele landet fylles reservoarene i gjennomsnitt med 68,1 prosent. Gjennomsnittet for de siste 20 årene er om lag 83 prosent. På Østlandet er demningene 68,5 prosent fulle, mens på Sørvestlandet – i overkant av 50 prosent. Det er riktig at magasinnivåene i Midt- og Nord-Norge er høyere enn gjennomsnittet for denne tiden av året. Disse delene av landet har også de laveste energiprisene.
«Prisene vil holde seg høye til det er nok vann i magasinene – det vil si til våren, som blir det avgjørende tidspunktet.» Prismessig vil selvfølgelig temperaturen spille den viktigste rollen. Når været avkjøles, vil prisene stige. Hvis været er varmere, blir det lettere. Temperaturen er som kjent viktig for gassprisene, som igjen er viktig for strømprisene, sier Volues sjefanalytiker.
Dane Cekov, senioranalytiker i Nordea, er enig i Reier Lilleholts vurdering om at prisene sannsynligvis vil holde seg høye utover vinteren.
«Selvfølgelig avhenger mye av energisituasjonen i Europa, og det finnes ingen raske løsninger på europeiske energiproblemer. Det er sannsynlig at prisene vil holde seg like høye som de har vært nylig, og situasjonen vil være volatil,» sa D. Cekov.
I verste fall
Begge analytikerne mener at det verst tenkelige scenarioet for strømprisene i Sør-Norge kan være over 10 kroner per kilowattime.
Med dagens situasjon vil selv 20 kroner per kilowattime ikke være utenkelig, bemerker T. Reier Lilleholt.
«Jeg har sluttet å si at pristak eksisterer hvor som helst. I Europa er det et tak, men noen områder er sterkt påvirket av strømprisene. «For eksempel så vi nylig priser på til og med fire tusen euro per megawattime (i Estland, Latvia) og Litauen). Prisene stiger også i Frankrike, Storbritannia og Nederland, understreket T. Reier Lilleholt.
På den annen side la D. Cekov vekt på rollen som beskyttende norsk elektrisk utstyr.
«I verste fall? Det vi ser i de baltiske landene kan være et eksempel, ja. Uansett hvor mye prisene stiger, vil subsidiene dempe virkningen,» er ikke D. Cekovas i tvil.
Norske husholdninger har nytt godt av statlige inngrep i strømtilskudd. Et annet positivt er at nettleien ikke vil øke like mye som før, da staten vil subsidiere det også. Derfor vil norske husholdninger være beskyttet mot det verste scenarioet denne vinteren», bemerket D. Cekov.
Lav magasinfylling, nyanser i elektrisitetseksporten, krigen i Ukraina og høye gasspriser har bidratt til høye energipriser i Sør-Norge.
Drevet av thelocal.no.
sfgdfg