Eksperter fra Kroatia og Norge møtes i Zadar: forretningsmuligheter innen bærekraftig fiskeoppdrett

Som verdensledende innen shipping kan man trygt si at Norge er drevet av naturen. På samme måte er Kroatia økonomisk og historisk avhengig av havet. Å jobbe sammen for å finne bærekraftige løsninger for fiskeoppdrett gir fordeler for begge land.

Dette var drivkraften bak konferanse arrangert i Zadar i mai. Temaer inkluderte de siste trendene innen bærekraftig akvakultur, inkludert utvikling av bærekraftig fiskefôr, bruk av ny teknologi for å overvåke fiskevelferd og miljøpåvirkninger, og beste praksis for å minimere avfall og forurensning. Deltakerne diskuterte også markedsmuligheter for bærekraftige havbruksprodukter.

«Det var ingen tvil om hvor vi ville holde denne konferansen fordi vi vet at Zadar County er ledende innen kroatisk fiskeri og akvakultur, så valget var veldig enkelt,» sa HE Haakon Blankenborg, norsk ambassadør i Kroatia.

Han understreket at Kroatia og Norge har mange likhetstrekk og havbruk er en av næringene de er blant de beste i Europa. Imidlertid kan de fortsatt lære mye av hverandre.

En måte å gjøre dette på var konferansen, som hadde som mål å ytterligere styrke samarbeidet mellom kroatiske og norske bedrifter på dette området. Det ble lagt særlig vekt på bærekraftige løsninger for fiskeoppdrett som gagner både økonomien og miljøet.

«I denne workshopen fokuserte vi på de siste trendene og innovasjonene innen akvakultur, men også på å støtte infrastruktur og logistikk. De nye dimensjonene ved akvakultur tar sikte på å minimere miljøpåvirkningene og samtidig øke produktiviteten og lønnsomheten, sa Blankenborg og understreket viktigheten av god forvaltning av biprodukter, hvorav de fleste kastes etter fiskeforedling.

Prefekt Longin fulgte hans ord og kunngjorde at Zadar County planlegger å utvikle en innovativ løsning for fiskebiprodukter innenfor rammen av SAFE-prosjektet finansiert av Bilateral Fund of the Grants, som også involverer partnere fra Norge.

«Gjennom dette prosjektet vil data om biprodukter fra fiskeindustrien samles inn for til slutt å bygge en fiskeavfallsbehandling og fiskemelproduksjonsfabrikk i det fremtidige avfallssenteret, det første av sitt slag i Kroatia,» sa Longin.

SAFE-prosjektet gjennomføres i samarbeid med NOFIMA Og Sintef Ocean og var et av prosjektene som ble finansiert under en åpen utlysning om grønn omstilling under EØS-Norge bilaterale fond.

Om konferansen

To spesifikke temaer ble tatt opp på konferansen. «Fiske biprodukthåndtering» var den første. Den fremhever viktigheten av å bruke rester og biprodukter fra fiskeforedling og hvordan det kan komme fiskeindustrien til gode.

Det andre temaet var «Innovativ og ny dimensjon av akvakultur», som undersøkte de siste trendene og fremskrittene innen akvakultur, inkludert hvordan vi kan bidra til å møte den økende etterspørselen etter sjømat samtidig som vi reduserer innvirkningen på miljøet til et minimum.

Den påfølgende rundebordsdiskusjonen ga en plattform for nettverksbygging og deling av erfaringer mellom deltakerne for å identifisere nye forretningsmuligheter og partnerskap innen bærekraftig havbruk. Paneldeltakerne inkluderte representanter fra havbruksnæringen, miljøorganisasjoner, forskere og myndighetspersoner fra begge land. Konferansen fungerte som en mulighet til å utveksle beste praksis, nettverk og utforske mulige samarbeid innen bærekraftig akvakultur.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *