Stortinget har vedtatt et forslag om å gjøre hundeeiere mer ansvarlige. Så hva bør du vite hvis du oppdrar en hund i Norge?
I forrige uke vedtok Stortinget enkelte forslag til endringer i den norske hundeloven. Innskjerpingen av loven gjør at hundeeiere får mer ansvar. De nye endringene i loven gjør hundeeiere ansvarlige for å sikre at hunder ikke settes i situasjoner der de kan forårsake skade på mennesker, andre dyr, eiendom eller eiendom.
Dyreeiere vil også bli pålagt å ha nødvendig kompetanse og kunnskap om hundens behov, raser og naturlige instinkter og sørge for at hunden er riktig trent.
Avgjørelser om hva som skal gjøres med hunder som angriper mennesker eller andre dyr vil fortsatt tas av politiet.
Det er også andre regler som hundeeiere bør være oppmerksomme på.
Ta med hund til Norge
Det er mulig å ta med hund fra et annet land, men det er visse importkrav. Blant hovedkravene er hundens lisens, mikrochip, rabiesvaksinasjon, og kjæledyret skal ha fått anti-ormemedisin.
Reglene kan variere avhengig av om hunden er tatt med fra eller utenfor EU. Generelt krever hunder fra utenfor EU et helsesertifikat, mens dyr fra EU krever et kjæledyrpass. Kjæledyr som tas med til Norge fra andre land må være minst tre måneder gamle.
Du kan finne de nøyaktige reglene for en spesifikk sak På nettsidene til Mattilsynet.
Forbud mot visse raser
Enkelte hunderaser som anses som farlige av Mattilsynet er forbudt i Norge.
Disse variantene er:
Pit bull terrier
Amerikansk Staffordshire Terrier
Fila Brasileiro (brasiliansk mastiff)
Tosa Inu
Dogo Argentino
Tsjekkoslovakisk ulvehund
Det er også forbudt å holde ulve-hund-hybrider og hunder spesielt avlet og trent for beskyttelse.
En fersk avgjørelse i Oslo tingrett forbyr oppdrett av Cavalier King Charles Spaniels og Engelske Bulldogs. Dette ble bestemt av bekymring for de unike egenskapene til disse dyrene, som skaper vanskeligheter for dem.
Kobbel regel
Den norske hundeloven omfatter også den såkalte «båndregelen». Den forutsier når og hvor hunden må være i bånd. Fra begynnelsen av april til 20. august skal hunder holdes i bånd overalt, bortsett fra i spesielle hundeparker.
Hensikten med denne regelen er å beskytte dyrelivet i parings-, hekke- og flysesongen. I tillegg er det mange som tilbringer tid i naturen i disse dager.
Noen kommuner har også regler om at hunder kun skal være i bånd i boligområder.
Dersom en hund blir funnet i bånd, er det som regel en bot, og i noen tilfeller kan det kompenseres med en advarsel og en påminnelse om at hunden skal være i bånd.
Drevet av thelocal.no. og norgesbooking.no.
sfgdfg