Den unike norske skjærgården: hva de som planlegger å besøke bør vite

Svalbard er det perfekte eksempelet når det kommer til noe veldig avsidesliggende. På bøttelisten til ganske mange mennesker er Svalbard på mange måter det nordligste stedet: det har også verdens nordligste hotell, vinmonopol, supermarked, kino, bibliotek eller kebabstand.

Her er de mest interessante fakta om dette området, spesielt nyttig for de som planlegger å besøke.

1. Ved reise til Svalbard må selv nordmenn fremvise passet for kontroll

Dette fordi denne øygruppen, i motsetning til Norge, ikke tilhører Schengen-området. Flyreiser til Longyearbyen Lufthavn er fra Oslo Lufthavn som ikke er Schengen og alle, uavhengig av nasjonalitet, må vise passet sitt.

2. De utenfor bygdene skal ha våpen

En lov vedtatt i 2012 slår fast at de som drar utenfor bosettingene på Svalbard skal ha utstyr for å bidra til å avvise isbjørn. Dette betyr å ha et skytevåpen er et must. Fakkelvåpen anbefales også.

Bruk av våpen er forbudt i bygder. Noen butikker og restauranter har skilt som advarer om dette.

3. Alle kan bo på Svalbard

Svalbardtraktaten, som trådte i kraft i 1925, gir norsk suverenitet over øygruppen og enkelte interessante forhold, som at øyene er en helt visumfri sone. Derfor har borgere av alle undertegnende partier rett til å bo her. Årene tilbrakt på Svalbard teller imidlertid ikke med i antall år oppholdt i Norge som kreves for å få permanent oppholdstillatelse.

4. Det er flere isbjørner på Svalbard enn mennesker

Befolkningen på Svalbard varierer med sesongen, men varierer generelt fra 2500 til 3000. Nesten alle bor i hovedstaden Longyearbyen.

De virkelige innbyggerne i øygruppen er imidlertid isbjørner. Antallet deres antas nå å være rundt 3500. Bjørn holder seg generelt unna bosetninger, selv om de noen ganger kommer nær bygninger.

5. Sju av Norges 47 nasjonalparker ligger på Svalbard.

Norges nasjonalparker har som mål å sikre bevaring av naturen for fremtidige generasjoner. Parker er spredt over hele landet, 85 prosent av disse ligger i fjellområder.

60 prosent av Svalbards land er vernet. Det er sju nasjonalparker her: Forlandet, Indre Wijdefjorden, Nordenskiöld Land, Nordre Isfjorden, Nordvest-Spitsbergen, Sassen-Bünsow Land og Sør-Spitsbergen. Fjellene, isbreene og øyene i Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark inneholder historiske monumenter, inkludert tidligere hvalfangststeder.

6. Svalbard er klassifisert som en ørken

På grunn av steinene, isen, lav temperatur og lav luftfuktighet faller Svalbard inn i den nordlige delen av planeten vår, kalt den arktiske ørkenen. Nedbøren i området er minimal og luften er nesten like tørr som i ørkenen.

De siste årene har gjennomsnittstemperaturen på Svalbard økt raskt, så klimaet blir våtere.

7. Vegetasjon dekker mindre enn 10 prosent av Svalbards landareal

De fleste øyene er dekket av steiner og is, så det er nesten umulig for planter å leve her. Det betyr imidlertid nesten ikke umulig – floraen på Svalbard er utrolig mangfoldig.

8. Svalbard kan redde menneskeheten

Svalbard frølager åpnet i 2008, som er bygget inn i fjellet, og lagrer mer enn en million frøprøver fra hele verden. Totalt kan den holde fire ganger flere frø.

Noen ganger referert til som Noahs ark, er formålet med lageret å hjelpe menneskeheten til å overleve og regenerere i tilfelle en stor global katastrofe. «Dommedag»-lageret har allerede bevist sin betydning: i 2015 ble noen frø tildelt syriske forskere som forsøkte å formere frø under den militære konflikten.

9. På Svalbard kan du se nordlyset på dagtid

Det er velkjent at du trenger mørke og reise nordover for å se nordlyset. Svalbard ligger imidlertid så langt mot nord at solen ikke står opp her på fire hele måneder om vinteren. Av disse er det helt mørkt hele dagen i nesten tre måneder, så du kan se nordlyset når som helst på døgnet. I oktober og februar kan du nyte det fantastiske blå lyset i Arktis om dagen og jakte på nordlyset om natten.

10. Du har ikke lov til å dø på Svalbard

På grunn av permafrosten på Svalbard er det ikke mulig å grave ned her, siden kropper rett og slett ikke brytes ned. Likevel er det små kirkegårder her, men på 1950-tallet stoppet begravelsene i dem. En grunn er frykten for at de nedbrytende kroppene fortsatt kan inneholde spor av viruset som drepte syv gruvearbeidere for tiår siden.

11. Du kan ikke føde på Svalbard

Det er ingen livssirkel i det fjerne nord: her kan du ikke bare dø, men også bli født. Gravide kvinner må reise til fastlandet for å føde noen uker før termin.

Men det bor mange barn i Longyearbyen. I hovedbebyggelsen i byen er det en barnehage, en skole og en ungdomsklubb.

12. Når du går inn i bygget må du ta av deg skoene

Denne tradisjonen kommer fra tiden da de eneste som bodde i Longyearbyen var gruvearbeidere. For å hindre at svart støv trengte inn i bygninger, ble det vanlig å ta av seg skoene ved døren.

Tradisjonen lever videre i dag. Mange museer og hoteller ber deg ta av deg skoene. Vanligvis er en hylle eller et helt rom dedikert til det, og tøfler tilbys ofte inne.

Produsert av lifeinnorway.net og thelocal.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Den unike norske skjærgården: hva de som planlegger å besøke bør vite

sfgdfg

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *