Demningen i Norge sprekker delvis etter dager med kraftig regn, flom og evakueringer

Myndighetene vurderte i utgangspunktet å sprenge deler av demningen ved Braskereidfoss vannkraftverk for å hindre at lokalsamfunn ble oversvømmet. Men ideen ble forlatt etter at vann strømmet gjennom strukturen, sa politiet.

ANNONSE

En demning i Sør-Norge sviktet delvis onsdag etter flere dager med kraftig regn som førte til jordskred og flom i fjellområdet og tvang samfunn nedstrøms til å evakuere, sa myndighetene.

Myndighetene hadde i utgangspunktet vurdert å sprenge deler av demningen ved Braskereidfoss vannkraftverk for å hindre at lokalsamfunn ble oversvømmet. Men ideen ble forlatt etter at vann strømmet gjennom strukturen, sa politiets talsmann Fredrik Thomson til journalister.

– Vi håper at vi får en gradvis og jevn utjevning av vannet. »

Kraftstasjonen på Glåma, Norges lengste og største elv, var under vann og ute av drift.

Enorme mengder vann strømmet over de vestlige delene av betongdammen, sa Thomson.

I timevis samlet det seg vann bak demningen. Da ble en parkeringsplass ved siden av kraftverket oversvømmet, og snart begynte det å renne vann gjennom et brudd i betongen. Vannet ødela en tofelts vei og gjerdene som krysset toppen av demningen.

«Vann har begynt å gradvis sive gjennom demningen, og på dette tidspunktet er det ikke hensiktsmessig å iverksette tiltak ved kraftstasjonen,» sa Thomson til journalister. Han la til at situasjonen vurderes fortløpende.

«Skaden forårsaket av en mulig eksplosjon ved betongfabrikken ville være så stor at den ikke ville være til nytte,» sa Thomson.

Per Storm-Mathisen, talsperson for kraftverksoperatør Hafslund Eco, sier til NTB at vannavledningen så ut til å «gå bra».

Minst 1000 mennesker bor i samfunn nær elven i området, og myndighetene sa at alle ble evakuert før demningen begynte å svikte.

Vannkraftverkets luker skulle åpnes automatisk hvis det samlet seg for mye vann bak demningen, men de fungerte ikke som forventet, ifølge Alexandra Bech Gjørv, styreleder i Hafslund Øko. Årsakene til denne feilen er ukjente, la hun til.

Onsdag døde en norsk kvinne i 70-årene etter å ha falt i en bekk dagen før. Hun klarte å klatre opp på banken, men politiet sa at på grunn av flom tok det redningsmannskaper flere timer å frakte henne til sykehus.

Mer enn 600 mennesker ble evakuert i et område nord for Oslo, og politiet sør i landet sa at situasjonen der var «uviss og kaotisk». Statens vegvesen sa onsdag at alle hovedveier mellom Oslo og Trondheim, Norges tredje største by, er stengt.

– Vi befinner oss i en krisesituasjon av nasjonal dimensjon, sier ordfører i Innlandet Aud Hove. «Beboere i mange lokalsamfunn er isolert og nødetatene kan kanskje ikke nå folk som trenger hjelp. »

Værsystemet kjent som Storm Hans rammet deler av Skandinavia og Baltikum i flere dager, og fikk elver til å renne over, skadet veier og veltet grener og skadet mennesker.

Det var ventet ytterligere kraftig regn onsdag i Sør-Norge og Midt-Sverige, med skur, småhus og bobiler som ble revet med av elver eller sterk strøm.

Norske meteorologer sa at det kan forventes opptil 30 millimeter regn innen kvelden, og sa «mengdene er ikke ekstreme, men gitt forholdene i regionen kan konsekvensene bli».

I nabolandet Sveriges nest største by, Gøteborg, lå store deler av havnen under vann.

ANNONSE

Værbyråer i begge land har sendt ut ekstreme advarsler.

– Dette er en svært alvorlig situasjon som kan føre til betydelige konsekvenser og skader, sier Meteorologisk Institutt. Hans svenske motpart utstedte et rødt varsel for vestkysten, og spådde «svært store mengder regn som forårsaker ekstremt høye vannføringer i elver».

Erik Hojgard-Olsen, meteorolog ved det svenske meteorologiska och hydrologiske instituttet, sier til Aftonbladet at været var uvanlig for denne tiden av året.

«Det er enestående å ha et lavtrykkssystem som Hans, som ga så mye regn flere dager på rad,» sa han. «Særlig siden det var en sommermåned, varte det lenge. »

Norges vassdrags- og energidirektorat har hevet flom- og skredvarselet fra oransje til rødt for deler av Sør-Norge. Byrået sa at det ble registrert rekordhøye flomnivåer flere steder i Drammensvassdraget, et vannskille vest for hovedstaden Oslo.

ANNONSE

Erik Holmqvist, byråets senioringeniør, sa fire innsjøer, inkludert Randsfjorden, Norges fjerde største, var spesielt utsatt for flom.

– Man må tilbake til 1910 for å få de samme spådommene for Randsfjorden, sier Holmqvist til VG.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre besøkte de berørte områdene i Sør-Norge. «Når regnet slutter, begynner en annen utfordring: vannet må tømmes,» sa han.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *