Danmark tillater offisielt Bluetooth-utviklere å bruke vikingkongens navn

Oppfinnerne av denne trådløse teknologien kan nå bære navnet «Blue-Toothed Harald» for det kommende årtusenet.

I skyggen av den berømte Jelling-runesteinen ga Danmark denne tirsdagen 10. oktober fullmakt til oppfinnerne av Bluetooth-teknologien til å bruke navnet og symbolet til vikingkongen Harald med den blå tann i det kommende årtusenet.

– I en ånd av velvilje og samarbeid gir vi deg herved fullmakt til å fortsette å bruke navnet Harald Blåtann de neste 1000 årene, heter det i Jelling Museum, som eier runesteinene, i en symbolsk uttalelse. Eponymer som forteller historien om den store kongen og hans familie.

Bjørnebær og blåbær

Kong Harald I Blåtand – Harald Blåtand på engelsk – var en fremtredende historisk skikkelse i Nord-Europa på 1000-tallet, kjent for å omfavne kristendommen og snu ryggen til Odin og Tor-kulten.

Mannen som skylder kallenavnet sitt til en devitalisert tann eller, ifølge andre kilder, sin overdrevne forkjærlighet for bjørnebær og blåbær, er også faren til foreningen av Norge med Danmark, som skulle vare år etter år til 1814.

Bluetooth, som gjør at elektroniske enheter kan kommunisere med hverandre uten kabelforbindelse, skylder navnet sitt til denne forbindelseskongen.

«Koble sammen og foren»

«Ideen bak denne nye teknologien var at den skulle kobles sammen og forene. Akkurat som Harald Bluetooth gjorde da han forente Danmark og Norge, sier en av teknologiens oppfinnere, Jim Kardach, i en pressemelding.

Referansen til vikinghistorien går utover navnet: Bluetooth-logoen tilsvarer overlagringen av to runer nær en «H» og en «B», som herskerens initialer.

«Etter et kvart århundre med trådløse vidundere, beklager vi oppriktig at vi ikke spurte deg om tillatelse før vi tok i bruk navnet Bluetooth for vår revolusjonerende trådløse teknologi,» sa oppfinnerne og beklaget med et smil «en ganske opprørende gest fra vår side. ”

Victoria Beurnez med AFP

Mest lest

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *