- Av Chris Morris
- Reality Check-korrespondent, BBC News
Statsminister Theresa May er i Norge for en dag med møter med sine skandinaviske kolleger på Northern Future Forum i Oslo.
Brexit vil absolutt komme inn i samtalen, så det virker som en god dag for å minne oss selv på hva Norgesmodellen er.
Så fortsett og forklar…
Siden folkeavstemningen har Norge vært diskutert som en mulig Brexit-løsning fordi a) det ikke er medlem av EU, b) men er i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) og derfor også en del av det indre markedet.
Så det er nærmest mulig EU uten å være et medlemsland. Og hvis Storbritannia skulle følge etter, ville det bety at handelsforbindelsene med sine nærmeste naboer stort sett kunne forbli som de er nå.
Hvordan kommer du deg til EØS hvis du ikke er i EU?
Alfabetsuppevarsling. Du må melde deg inn i EFTA – European Free Trade Association, som samler fire land: Norge, Island, Liechtenstein og Sveits.
For å komplisere saken ytterligere har Sveits besluttet å ikke bli medlem av EØS og er i stedet avhengig av en rekke komplekse avtaler med EU.
Hva betyr EØS-medlemskap for Norge i praksis?
Det betyr at Norge har full tilgang til det indre marked og svært begrensede handelshindringer med EU.
Til gjengjeld bidrar den betydelig til EUs budsjett og må overholde de fleste EUs regler og lover.
Disse inkluderer de såkalte fire frihetene – friheten til å flytte varer, tjenester, kapital og mennesker.
Det betyr at folk fra hele EU kan bo og jobbe fritt i Norge og nordmenn kan bo og jobbe på tvers av EU.
Men Norge har ikke noe formelt å si når det gjelder å fastsette EU-regler fordi det ikke er representert i noen av de viktigste europeiske institusjonene.
Norge er ikke en del av EUs felles landbrukspolitikk (CAP) eller felles fiskeripolitikk (CFP). Dette gjør at den kan sette sine egne retningslinjer på disse områdene.
Det er også unntatt fra EUs regler for retts- og innenrikssaker.
Så Norge liker å gå sine egne veier?
Ja. Dette høres kjent ut, gjør det ikke?
Selvfølgelig hjelper det når du har et av de største suverene formuesfondene i verden, takket være de enorme investeringene som genereres av olje- og gassinntekter.
Fiske og landbruk er også store saker i distrikts-Norge (fiske er en av landets største næringer). Derfor er manglende overholdelse av CFP og CAP viktige indikatorer på nasjonal suverenitet.
Norge er vel heller ikke med i tollunionen?
Dette betyr at den må ta noen ekstra administrative skritt for å handle med EU. Men det betyr også at de kan inngå egne handelsavtaler med andre land rundt om i verden.
At landet ikke er en del av EUs tollunion betyr imidlertid at et forhold som Norges ikke ville løse det vanskelige Brexit-spørsmålet om å unngå en hard grense i Irland.
For å holde den irske grensen så åpen som den er nå, må du legge til en ny tollunion (eller tilsvarende ordning) med EU – en «Norge-pluss»-løsning, om du vil.
Men statsministeren har vel allerede utelukket Norgesmodellen?
Hun har. Og hun har lovet å forlate både det indre markedet og tollunionen.
Noen parlamentsmedlemmer har imidlertid nylig tatt til orde for et kortsiktig «Norge for nå»-alternativet.
I stedet for en overgangsperiode etter Brexit, vil Storbritannia slutte seg til EØS (via EFTA) i tre år og bli enige om en midlertidig tollunion med EU.
Dette vil, ifølge teorien, gi Storbritannia tid til å forhandle frem en frihandelsavtale med EU i fremtiden.
Hvordan ville EØS-landene følt dette?
EØS-medlemskap vil absolutt være en langsiktig løsning etter Brexit. Men Norge og vennene ønsker neppe å bli brukt som et venterom på Storbritannias vei ut av EU.
– Jeg tror ikke det er lett å tro at man kan melde seg inn i en organisasjon man vil forlate samtidig, sier statsminister Erna Solberg til Northern Future Forum.
– Det er litt vanskelig for oss andre også.
Logistikk og jus vil også utgjøre et problem.
Før 29. mars 2019 er det ingen tid eller juridisk stilling for Storbritannia til å søke om å bli med i EFTA og deretter bli med i EØS.
Etter dagens status har ikke EFTA-stater lov til å være i en tollunion med EU.
Så Norge (eller noe lignende) er av bordet?
I regjeringens øyne er det det.
Theresa May sa i Oslo i dag at Norges eksisterende forhold til EU «har elementer som ikke ville passe det britiske folk».
Men dette er usikre tider.
Hvis en brexit-avtale ble avtalt med EU og deretter avvist i Underhuset, ville alle spill være avslått.
Og alle alternativer (inkludert en norsk versjon) kan være oppe til debatt.