Amerikanske jegere spiser «zombie» hjortekjøtt – og dør kort tid etter

Den mystiske chronic wasting disease (CWD), som sprer seg blant ville dyr i USA, er også farlig for mennesker. Dette er hva leger fra University of Texas skriver i Tidsskriftet «nevrologi». . De rapporterer om to jegere som døde etter å ha spist kjøtt fra en bestand av hjort påvirket av CWD.

Mennene var forvirrede og aggressive før de døde og døde kort tid etter, sa legene. Symptomer utviklet seg over en kort periode og ble raskt verre, ifølge studien. En obduksjon av en av mennene avslørte at han døde av Creutzfeldt-Jakob sykdom, en sykdom som er nært knyttet til CWD og også til «bovin spongiform encefalopati» kjent som kusykdom.

CWD ødelegger hjernen bit for bit

Alle tre sykdommene forårsaker proteindysfunksjon i hjernen, som sprer seg raskt. De forårsaker forringelse av nerveceller, slik at hjernen etter en lang periode med angrep får en svampete, perforert struktur med trådlignende avleiringer som inneholder proteiner. Sykdommen kan ennå ikke stoppes eller kureres.

Den store forskjellen mellom mennesker og dyr med såkalte prionsykdommer er at mennesker ikke kan overføre disse ødelagte proteinene, kalt prioner, mens dyr kan. De skiller dem ut gjennom ekskresjoner og prionene forblir smittsomme i årevis.

Smitte til mennesker kan ikke utelukkes

Legenes rapport fra Texas beviser ikke klart om den kroniske sløsingssykdommen faktisk kan overføres til mennesker. Det trengs ytterligere studier, skriver de. I 2016 sa vi Friedrich Löffler-instituttet, at «overføring til mennesker ikke kan utelukkes fullstendig». Imidlertid er faren, som med skrantesjuke, svært lav. Også en studie bestilt av EU-kommisjonen av 2019 avslørte at risikoen for overføring av CWD til mennesker gjennom kjøttforbruk ikke kan vurderes direkte.

Kronisk sløsingssykdom rammer rein, hjort og elg

I november 2023 Yellowstone nasjonalpark bekreftet for første gang, utseendet til CWD i en voksen kadaver av muldyr. Frem til januar 2024 Informasjon fra US Geological Survey CWD er påvist i vill hjort i 32 amerikanske stater og tre kanadiske provinser, samt i hjort i fangenskap i 18 stater og tre provinser.

Chronic wasting disease er en prionsykdom som rammer hjort, elg, rein og sikahjort. Det ender alltid fatalt. CWD ligner på skrapesyke, en dødelig hjernesykdom, hos små drøvtyggere, og bovin spongiform encefalopati (BSE) hos storfe. Sykdommen utløses av et misdannet smittsomt protein, som Elke Reinking, talsperson for Friedrich Löffler-instituttet, forklarer på forespørsel fra dpa.

Infiserte dyr utvikler «zombie»-adferd

Overføring skjer via ekskresjoner som spytt, blod, urin eller avføring under inkubasjonsperioden til infiserte dyr. Dette fører til alvorlig miljøforurensning, hvor patogenet kan forbli smittsomt i flere tiår. Det kan ta mer enn et år før et infisert dyr får symptomer.

Det kliniske bildet inkluderer drastisk vekttap (sløsing), snubling, sløvhet og andre nevrologiske symptomer. Dyrene har et ganske deprimert utseende og et fast blikk. De har også en tendens til å skille seg fra flokken og har stor appetitt. Slik ble zombie-sammenligningen født. «CD er en sakte voksende sykdom som alltid er dødelig; behandlinger eller vaksinasjoner er ikke mulig, sier Reinking.

Det er fortsatt ingen påviste tilfeller av CWD i Tyskland

Det første beviset på CWD ble oppdaget i den amerikanske delstaten Colorado på 1960-tallet, omtrent 50 år før etableringen av Chan Zuckerberg-initiativet.

I Europa ble sykdommen først oppdaget i en reinflokk i Norge i 2016. Ifølge Friedrich Löffler-instituttet har andre tilfeller så langt kun forekommet hos elg og rein i Sverige, i Norge og Finland; Ifølge Reinking er det ennå ikke påvist tilfeller hos hjort, kronhjort eller sikahjort i Tyskland.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *