Nordlys er ventet på himmelen denne helgen: de kan være «sterkere enn vanlig».

Sjekk ut nyhetene mine

Oppdatering: Lørdag 11. mai 2024 kl. 08.00: Natt til fredag ​​10. mai til lørdag 11. mai 2024 var det faktisk nordlys. Du finner de vakreste bildene i denne artikkelen.

I den kollektive fantasien Nordlys er assosiert med land der det er kaldt, helt i nord: mange av oss drømmer om en dag å reise til Norge eller Sverige for å beundre dem astronomiske fenomenersom dekorerer himmelen med en vakker grønn (eller rød) farge.

I motsetning til hva mange tror, ​​kan vi se dem her også actu.fr kunne allerede videresende den. Og det kan bare være tilfelle fra denne fredag ​​10. mai 2024, om natten.

Et «veldig sterkt» fenomen

«Det er definitivt en alarm for denne helgen,» svarer Fabrice Mottez, sjefredaktør for magasinet, umiddelbart. astronomi og spesialist på disse astronomiske fenomenene, sammen med actu.fr.

Vi kan se noen denne fredag ​​kveld eller i morgen eller til og med søndag. Vær oppmerksom på at en advarsel ikke nødvendigvis betyr at det vil være en. Men vi vil observere et veldig sterkt fenomen i polarområdene, så det kan spre seg til lavere breddegrader, dvs. rundt oss.

Fabrice Mottez
Sjefredaktør for magasinet «Astronomy», forsker (CNRS) ved Paris Observatory

Så hvis fenomenet faktisk oppstår, er det mer sannsynlig at det oppstår i England eller i Nord-Frankrike at vi kan observere nordlyset bedre. Og meg selv i Bretagne.

Videoer: for øyeblikket på Actu

«Selv om du ikke er sikker, er det verdt å se på himmelen rundt klokken 03.00fordi det kan være at den første dukker opp på den tiden», spår nordlysspesialisten, også forsker (CNRS) og ved Paris-observatoriet.

Og det som er sikkert er at nordlysjegerne allerede har kjøpt flybilletter for å fly videre nordover i håp om å se noen!

Fabrice Mottez
Sjefredaktør for magasinet «Astronomy», forsker (CNRS) ved Paris Observatory

Hvordan skapes nordlyset?

Konkret er det vanskelig å forutsi disse fenomenene nøyaktig. Fordi de er komplekse å måle. Husk at det er her nordlyset kommer fra samspillet mellom ladede partikler fra solvinden og den øvre atmosfæren og skape praktfulle grønne overflater av lys som bølger over himmelen.

«Faktisk er dette fenomenet relatert til dette Sol, som hele tiden sender en vind av partikler (elektroner, protoner osv.) inn i atmosfæren. «Denne vinden treffer alt i sin vei, og når den passerer nær jorden, samhandler den med jordiske elementer i magnetfeltet,» begynner forskeren ved Paris Observatory.

En liten del av denne vinden kommer inn i jordens miljø, blir værende der i noen timer (skifter retning, hastighet osv.) og stråles deretter tilbake mot jorden. Man kan tenke seg at det er som om denne vinden er lagret i jordens miljø og deretter tømt som en tom sekk. Og det er dette evakueringsfenomenet som forårsaker nordlyset og derfor dette grønne lyset.

Fabrice Mottez
Sjefredaktør for magasinet «Astronomy», forsker (CNRS) ved Paris Observatory

I tillegg, jo sterkere daggry-fenomenet er, jo lysere blir grøntområdet som dekorerer himmelen. «Når det gjelder veldig sterke hendelser, kan nordlyset være rødt. Hvis vi ser noen i kveld, kan de godt være røde, sier Fabrice Mottez.

Fem stormer som kom fra solen

Hvis astronomer forventer et sterkt fenomen for de sannsynlige nordlys denne helgen, er det derfor Det er solen som sier det. «Akkurat nå observerer vi store grupper av solflekker rett foran oss, i jordens felt,» fortsetter Fabrice Mottez. Og ofte «utover disse oppgavene». Stormer å bli utløst. »

Vi snakker om stormer som forblir i solatmosfæren. Men det kan da nå jorden.

For øyeblikket, Fem stormer er på gang fra solen. «De utløste koronale masseutkast, noe som betyr at vinden blir kastet ut ganske raskt og veldig tett. Dette kan føre til at nordlyset blir sterkere enn vanlig, legger spesialisten til.

Sterke fenomener nylig

Det er sant at i år Vi er bortskjemte med fenomenet Nordlys. Sist november viste veldig fine bilder sterkt nordlys, men nylig også i mars. Og ikke bare i Nord-Frankrike: folk i Nice kunne for eksempel også observere fenomenet.

Og det er en forklaring på denne gjenoppblomstringen av sterke hendelser. «Sola, som sender ut denne vinden ved opprinnelsen til nordlyset, har derfor en aktivitetssyklus som varer i 11 år,» svarer Fabrice Mottez.

I første halvdel av denne syklusen er denne vinden rolig, rolig. Vi får se flere stormer i andre omgang. Der er vi nær maksimum av en syklus, med en periode hvor solen er veldig aktiv. Noe som kan forårsake ganske bemerkelsesverdige fenomener.

Fabrice Mottez
Sjefredaktør for magasinet «Astronomy», forsker (CNRS) ved Paris Observatory

Synlig når himmelen er klar

Så det vi kan se rundt 03.00 i kveld ville være ankomsten av den første stormenhva et nordlys ville produsere på himmelen vår.

«Vi kan imidlertid ikke si med sikkerhet at de fem stormene vi har snakket om vil produsere fem nordlys,» legger Fabrice Mottez til. Men det er verdt å komme seg ut hvis du lider av søvnløshet.

Som en påminnelse: nordlyset er her synlig for det blotte øye. «For å kunne observere dem godt, bør det ikke være for mange skyer på himmelen, vi er heldige denne uken. Og du trenger ikke for mye urban belysning, som for stjernene, legger spesialisten til.

Og for å ta vakre bilder, «kan vi bruke en vidvinkel og sette telefonen eller kameraet på et stativ for å ta lange eksponeringer,» avslutter han.

Følg alle nyhetene fra favorittbyene og -mediene dine ved å abonnere på Mon Actu.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *