Det regnet omtrent 20 % mer enn vanlig i landet. Ifølge forskere er klimaendringene i ferd med å bli en reell test for trebygninger. Så spørsmålet er, vil Norges «eventyrhus» tåle fremtidige klimaforhold?
Fare for treråte
Vann som faller på treverket skaper forhold for forfall av trebelegget til huset. – Trehus i Norge er en kjempeinvestering som blir stadig vanskeligere å bevare, sier professor Tore Kvande.
Nylig har en gruppe forskere satt sammen meteorologiske kart som viser spredningen av risikoen for råtnende trehus over hele Norge. Fra 2017 til 2100 er det spådd en økning i risikoen for husråte, som vil spre seg i følgende regioner: Trøndelag, rundt Oslo, Sørland, hele kysten av Nord-Norge og Finnmark.
– Hvis ikke klimaoppvarmingen stopper drastisk, vil nedbørsmengden øke med 18 %, sier Hans Olav Hygen, leder ved Klimatologisk Institutt.
Frykt for fremtiden
Det høres kanskje dramatisk ut, men det er varslet ekstremvær for fremtiden. — Vi er mest redde for ekstreme værforhold, sier T. Kvande, professor i byggteknikk.
Litt våtere eller litt varmere vær skaper gode forhold for vekst av sopp, mose (lav) og alger. Sopp og alger bryter ned trevirke, og mose «hjelper» med å holde treet fuktig. Derfor er fuktigheten i treverket gunstig for vekst av sopp og alger.
Konsekvenser av regn
I Trondheim, Byåsen, legger Odd Harald Langen og arbeidskollegene hans trekledning rundt vinduene på bygninger. — Over vinduet, mellom trebelegget og metallplaten, setter vi inn et beskyttende skall, sier NRK OH Langen.
Størrelsen på dette skallet er et avgjørende kriterium for å beskytte treet mot råtnende. Hvis skallet er seks millimeter, vil regndråpene ha kontakt med både treverket og metallplaten. Slik legger seg regnvannet. Tre mettet med vann gir svært alvorlige problemer. OH Langen anbefaler å bruke et 8 millimeter tykt skall. Da vil treverket tørke og regndråpene faller ned.
OH Langen sa til NRK at man på gamle trehus ofte kan se at malingen begynner å flasse av over metallvinduspanelene.
Landet vil få mer regn
Fremtidens vær ventes ikke å bli våtere eller varmere, men Norge vil få mer intens nedbør over kortere perioder. – Antall dager hvor mengden regnvann som samles på bygninger kan være skadelig, vil øke. Og litt høyere temperatur vil skape gunstige forhold for treråte, sier forsker Hans Olav Hygen.
Trenden er at vi kan vente oss mer regn. – Dette kan medføre en enorm belastning på avløpsrørene. Nedløp vil ikke lenger fjerne vann. Det forutsettes sterkt vanntrykk for å bygge kjellere. Vi kan få flom, sier T. Kvande.
Kloakkanlegg
Det er regioner i Norge hvor det regner betydelig mer. – Nordmenn sier at på Østlandet regner det lite. Derfor er ikke innbyggere på Østlandet vant til å håndtere nedbør, sier T. Kvande.
På grunn av fremtidig regn og flom kan nedløpene svikte. «Vi må sørge for at det ikke lekker vann. Vi må beskytte tomter og hus ved hjelp av et «grønt tak» eller «regnbed». På denne måten ville vi akkumulere regnvann i kloakksystemet, hvor vannet ville kunne tas opp.» , sier T. Kvande.
Nye dimensjoner
Mest sannsynlig vil de større regionene i landet få en mindre hvit jul, og skiforholdene vil absolutt ikke være lykkelige. Det er imidlertid ventet mer snø på Sørlandet fremover.
Forsker HO Hygen sier at vi sannsynligvis vil se mer snø mot midten og slutten av dette århundret. Ifølge forskeren vil den kalde årstiden bli kortere og snøre. Så det er veldig viktig å sørge for at takene på husene tåler den økte vekten av snøen.
«Klima 2050» har allerede anbefalt 34 kommuner i Sør-Norge å endre kravene for å holde snø på hustak. T. Kvande understreker at dimensjonene på snøbindingen vil øke.
Bedre omsorg
Hva skal man gjøre for de som leier trehus? Gi opp og kjøpe en ny tomt for å bygge et steinhus? Forsker T. Kvande sier at dette ikke bør gjøres.
Byggingen av trehus i Norge vil fortsette. Tre er et utmerket byggemateriale. Men fra nå av må huset vedlikeholdes oftere og oftere. Dette betyr at hus vil bli malt oftere, og nedløp vil bli vedlikeholdt mer (de bør ikke samle nedfallne treblader).
Hvis det begynner å vokse mose på veggene i huset, sørg for å fjerne det. Også, hvis trebelegget begynner å råtne, skift det ut umiddelbart.
_Scandinavia.today_
Utarbeidet av: www.nrk.no
sfgdfg