10 av de vakreste strendene og øyene i Danmark, Sverige, Norge og Finland | Ferier i Skandinavia

Søndervig, Danmark

I mer enn et århundre har soltilbedere og svømmere vært på vei til Søndervig, med kallenavnet porten til Nordsjøen, tiltrukket av sin gylne og sølvfargede sand og gresskledde sanddyner. Byen har gode fasiliteter: minigolf, tennis, trampoliner og segways er alle tilgjengelige nær stranden, og byen har mange utmerkede fiskerestauranter. Byens hovedattraksjon er den ekstraordinære Sandskulpturfestivalen, som går fra mai til oktober, i år med villdyr-tema. Bo på Fjordgaarden, et stilig spahotell som ligger 10 minutter med bil (eller vanlig buss) fra stranden.
Dobbeltrom fra £143 inkludert frokost; fjordgaarden.dk

Sola Strand, Norge

Foto: Anastasia Yakovleva/Alamy

Dette strandparadiset ligger en 15-minutters kjøretur fra Stavanger, og tar imot kitesurfere og surfere på vindfulle dager, mens familier strømmer til denne enorme sandvidden når været er rolig. Den eneste utviklingen er golfbanen og hotellet i nordenden, med sanddynene bak som huser så mange fugler at hele stranden er et beskyttet område. Turgåere kan følge den 8 km lange turstien gjennom Jæren verneområde til Vigdel, en liten pittoresk bukt ideell for bading. Bo på Sola Strand Hotel, en hundre år gammel lavblokk med en livlig bar og restaurant rett ved sanden.
Dobbeltrom fra £124 inkludert frokost; solastrandhotel.no

Blokhus-stranden, Danmark

Foto: Getty Images

Hvis du leter etter en strand med et livlig feriested, er Blokhus på Danmarks vestkyst stedet for deg. Stranden er ypperlig: over 100 meter bred, støttet av sanddyner, med god plass for ballspill og sandslottbygging og utmerkede forhold for windsurfing og kitesurfing. Byen har en nesten engelsk kystatmosfære, med isbarer, bøtte- og spadebutikker og en minigolfbane. Det er også Fårup Sommerland Badelandet, en av Danmarks største attraksjoner, ligger bare et steinkast unna. Strandhotellet tilbyr komfortable rom, litt små, men restauranten er utmerket og personalet svært vennlige.
Dobbeltrom fra £172 inkludert frokost; strandhotellet-blokhus.dk

Sandhammaren, Sverige

Sandhammaren er en prisvinnende strand med karibisk preg. Det ligger på den sørøstlige spissen av provinsen Skåne. Den har pudderhvit sand og et naturreservat bak stranden, som er hjemsted for elg og et bredt utvalg av fugler. Fyret fra 1800-tallet er åpent for turer, det er en kiosk som tilbyr drinker og snacks og en liten kafé i nærheten av parkeringsplassen, men ellers er stranden fantastisk uberørt. Nærliggende Löderups Strandbad har en utmerket beliggenhet ved sjøen med hvite klapphytter og enkle, men komfortable rom.
Dobbeltrom fra £104 inkludert frokost; loderupsstrandbad.com

Hoddevik Beach, Norway

Foto: Alamy

Hoddevik er den typen strand som skaper overskriftene: hvit sand på flaskegrønne jorder, turkist vann mellom to fjellodder. Bare det å nå Hoddevik er et skue: Veien slynger seg over et høyt fjellovergang før den går ned til stranden, hvor neoprenkledde surfere bobler i bølgene. Det er en eventyrstrand i stedet for en familiestrand – Stad Surf School tilbyr leksjoner for alle nivåer (og det anbefales ikke å surfe alene). Stad Hotell ligger 13 km unna, men det er det beste alternativet bortsett fra camping, med stilige rom og spektakulære omgivelser ved vannet.
Dobbeltrom fra £117 inkludert frokost; stadhotell.no

Sjøsanden, Norge

Fotografi: Christoph Nanz/Getty Images

En av de få uberørte strendene i Furulunden naturpark på sørspissen av Norge, denne 800 meter lange sandstrekningen er adskilt fra byen Mandal av en tykk skogstripe, oversådd med turstier. Den sørlige beliggenheten gir den et ganske mildt klima (etter norske forhold) og stranden skråner svakt, noe som gjør den ideell for unge familier. Selve Mandal har en sjarmerende gammel by med brosteinsbelagte gater og et bredt utvalg av kafeer og restauranter, mens Topcamp Sjøsanden tilbyr koselige hytter, leiligheter og campingplasser.
Fra £118, for fire personer, topcamp.no

Yyteri-stranden, Finland

De fleste finner vil være enige om at Yyteris 6 km med uberørte sand er den fineste i landet, med trygge badeområder, surfesoner og sandvolleyballnett på sanden. Stranden er ideell for familier, og er også populær blant turgåere på naturstien Yyteri, som går gjennom noen av de høyeste sanddynene i Europa, og fuglekikkere, som kommer for det store utvalget av sjeldne arter som finnes der rundt Bottenhavet nasjonalpark. Yyteri Hotel & Spa ligger et steinkast fra stranden, med fantastisk utsikt fra mange rom og spesielt badstusuiten i syvende etasje.
Dobbeltrom fra £118 inkludert frokost; virkistyshotelli.fi

Tofta Beach, Gotland, Sverige

Foto: Getty Images

Tofta strekker seg 3 km vest for Gotland, Sveriges største øy, og tilbyr bare noen få kafeer, noen få enkle campingplasser og et stort område med glitrende Østersjøen. Lokalbefolkningen kommer for luftige spaserturer og for lunsj eller drinker i solnedgangen på Tofta Beach House (toftabeachhouse.com), et fantastisk eksempel på moderne skandinavisk design som ligger rett på sanden. De fleste besøkende bor i Visby, forbundet med Tofta med en 20 km flat sykkelvei (eller tjue minutter med bil), hvor Kalk Hotel tilbyr upåklagelig komfortable rom.
Dobbeltrom fra £139 i B&B, kalkhotel.se

Böda Sand, Sverige

Foto: Getty Images

Ligger på den nordøstlige spissen av øya Öland, like utenfor østkysten av Sverige, er den 20 km lange Böda-stranden en drøm for familier. Støttet av lave sanddyner og furuskog, har den sørlige enden alle nødvendige fasiliteter (dusjer, toaletter og kafeer), mens jo lenger nord du går jo roligere blir stranden. Böda Sand Beach Resort tilbyr aktiviteter for barn, lekeplasser og flere restauranter. Hytter er mer komfortable enn camping, men velg type 4 eller høyere hvis du ikke vil sove i køyesenger.
Fra £135, for fire personer; camping.se

Marielyst-stranden, Danmark

Foto: Himmel

Marielyst, en del av den 10 km lange stranden som går langs sørøstkysten av øya Falster, var en gang favorittstedet for sommerferien til den danske kongefamilien. Dens rolige hav og sandstrand er alltid et favorittsted for familier. Ta med sykler og gåsko for å gå tur i Bøtø naturområde eller utforske deler av sykkelstien kyst til kyst. Marielysts mange kafeer, restauranter og gårdsbutikker byr på mye å lade opp batteriene før eller etter ekskursjonen. Bo på Nørrevang Hotel, et bindingsverkshus med stråtak fra 1906, med et moderne hotellkompleks bygget rundt.
Dobbeltrom fra £112 i B&B; hotelnorrevang.dk.

Denne artikkelen ble endret 21. juli 2024. Tofta Beach og øya Gotland ligger i Sverige, ikke Danmark som en tidligere versjon sa.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *