Lafarge bygger på ekspertisen til ECOCycle, dens sirkulære teknologiplattform, og går inn i upcycling-æraen takket være Advanced Crushing Gjenvinningsanlegg som kan gjenvinne all rivningsbetong og skape resirkulerte produkter med høy merverdi.
Bygget på området Saint-Laurent-de-Mure (Rhône) for 2,5 millioner euroDen vil settes i drift i september 2023 og vil fungere som en pilot for bruk av dette utstyret i Frankrike fra 2024.
Den industrielle prosessen er basert på en innovativ slipeteknologi, brukt på resirkulering for første gang i Europa, som gjør det mulig å isolere svært fine materialer med høy konsentrasjon av sement i rivningsbetong å lage karbonfrie tilsetningsstoffer for produksjon av ny sement.
Nærmere bestemt kombinerer den nye installasjonen en Variabelt trykkslipesystem med luftstrømsystem som tillater separering og gjenvinning av sementpastaen under knuseprosessen uten å knuse det originale tilslaget.
Et 100 % karbonfritt resirkuleringsadditiv for sement
I tillegg til å levere resirkulerte tilslag av høy kvalitet for produksjon av ny lavkarbonbetong, vil det nye anlegget også dekke et annet viktig behov for å sikre den økologiske transformasjonen av konstruksjonen: produksjon av et tilsetningsstoff for produksjon av resirkulert og karbonfri sement til sementfabrikker.
Sementfinstoff, som «fester» seg til sanden under en klassisk knuseprosess, blir nå en kilde til alternative materialer Målet var å supplere klinkeren og dermed redusere dens andel i den endelige sammensetningen av en sement og dermed dens karbonvekt.
Med denne nye installasjonen bringer Lafarge det i spill igjen Komplementaritet av aktivitetene, tilslag, sement og betong, for å akselerere fremveksten av sirkulær konstruksjon. I følge Recybeton-organisasjonen blir 80 % av rivningsbetongen allerede gjenbrukt i Frankrike, mesteparten av det til ulike veiapplikasjoner (fortaubaser osv.). Ved å velge resirkulering og gjenintrodusere disse rivningsmaterialene i sement- og betongproduksjonskjeden, styrker Lafarge verdien av rivingsmaterialer og fremmer sine sirkulære ambisjoner ytterligere.
LESE OGSÅ
Heidelberg Materials jobber med rekarbonisering av sement