Arkitektfirmaet Snøhetta har fullført Under, verdens største undervannsrestaurant, som dukker opp fra kysten i den avsidesliggende norske landsbyen Båly.
Den 495 kvadratmeter store restauranten er designet av Snøhetta og har et enormt panoramavindu som gir besøkende en unik mulighet til å få et glimt av livet under vann.
Plassert på sørkysten av Norge, vil strukturen, som kan romme opptil 40 personer om gangen, også fungere som et havforskningssenter. Dette er den første undervannsrestauranten i Europa.
«For mange av oss var det en helt ny opplevelse. Dette er ikke et akvarium – dette er den ville naturen i Nordsjøen. Derfor er alt mye mer interessant. Du kommer direkte ut i naturen,» sier Rune Grasdalis, den hovedarkitekt for «Under».
«Hvis været er dårlig, er det veldig hardt. Å sitte trygt her så nær naturen er en veldig romantisk og flott opplevelse», sa arkitekten.
«Under» prøver å designe så enkelt som mulig. Den er 34 meter lang, formet som et betongrør. Veggene er svakt buede, deres tykkelse er en halv meter, så de motstår optimalt bølgekraften og vanntrykket.
«Vår idé var å lage et rør som kunne transportere mennesker over havet under vann. En slik endring er lett å forstå, du føler deg trygg, det virker ikke som om du er fengslet», la R. Grasdalis til.
En grov, grynet betongtekstur ble liggende for alger og bløtdyr å klamre seg til. Over tid vil det dannes et kunstig bløtdyrrev som renser vannet og dermed tiltrekker seg flere former for marint liv.
«Under» kommer inn gjennom en grov eikeinngang. Over tid vil det få en gråaktig fargetone og gli inn i betongen.
Eikefinishen finnes også inne i pasataen. Kontrasten mellom eksteriør og interiør skapes: interiøret har en varm atmosfære, da dette er for å forhindre følelsen av klaustrofobi.
Restauranten har tre nivåer: en lobby og omkledningsrom, en champagnebar og hovedrestaurantetasjen i nederste etasje. Alle er forbundet med en enorm eiketrapp.
Restaurantens hovedhøydepunkt er panoramavinduet som dekker hele veggen og strekker seg over alle etasjer.
Snøhetta har kombinert havbunnens myke lys med myk interiørbelysning slik at besøkende kan observere sjølivet gjennom vinduet.
I hovedrommet matcher gulvet mørkeblå og grønnmalte paneler inspirert av havbunn og tang.
Over har champagnebaren varmere rosa og oransje toner som minner om strandsand og skjell. Møblene under «Under» er også samordnet. Eikebord er kombinert med kantede stoler og keramikk laget av en lokal kunstner ved bruk av sand fra havbunnen.
«Det ser ut til at du kan bli klaustrofobisk når du dykker fem meter under vann, men du føler det ikke her. Jeg tror det viktigste er den varme atmosfæren. Naturlige materialer, som eikedetaljer, god akustikk og belysning – alt dette til sammen skaper en koselig atmosfære», sa R. Grasdalis.
Gjennom arkitektur og dens meny har Under også som mål å utdanne om marint biologisk mangfold. Her skal marinbiologer studere fiskens atferd, spesielt deres reaksjon på lys, og finne ut om atferden til fisk er forskjellig i ulike årstider.
Snøhetta er et arkitektur- og designstudio grunnlagt i 1989. Under er hennes inntog i undervannsarkitektur, men selskapet har allerede laget en rekke kyststrukturer, blant annet Operaen i Oslo og et hotell i Lofotens skjærgård.
Under åpnet dørene for slektninger og venner av restauranteierne 20. mars, og de første ordentlige kundene vil kunne komme på besøk i begynnelsen av april. Restauranten har plass til 40 gjester om gangen. Rundt 1200 personer hadde reservert plass i restauranten 14 måneder før åpningen.
Kjøkkensjefen på restauranten er dansken Nicolai Ellitsgaard Pedersen. Smakmiddagen til det nordiske kjøkkenet vil bestå av 18-20 retter.
Det er ikke mange undervannsrestauranter i verden, og «Under» er den første slike restauranten i Europa.
Tilpasset fra dezeen.com, reuters.com og Norway Today.
sfgdfg