Helsefare Kokedamper


TRONDHEIM.. I Norge er kokker blant yrkesgruppene med lavest levealder. En av årsakene kan ifølge en analyse være kokedampene de utsettes for daglig. I sin doktorgradsavhandling Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim undersøkte dr. Sindre Rabben Svedahl om arbeidsforholdene på kjøkkenet endret lungefunksjonen. Svaret: Ja, det er en sammenheng mellom bronkitt og matlagingsdamp.

Nærmere 900 norske kokker ble spurt som en del av studien. De som brukte mer enn halve arbeidsdagen på å steke mat økte risikoen for kronisk bronkitt med en faktor på 2,5. For flertallet av de spurte forsvant symptomene med en gang de ikke lenger sto foran grillen. Ifølge Svedahl i sin doktorgradsavhandling viser dette at arbeidsforhold faktisk er knyttet til helse.

Også i Tyskland er luftveisproblemer blant kokker ikke uvanlig, sa Dennis Nowak ved Institutt og poliklinikk for arbeids-, sosial- og miljømedisin i München. Damp inneholder irritanter og allergener som kan forårsake slike symptomer. «Det må gis mer plass til forebygging og helsefremmende,» sa han. Dette inkluderer rimelige arbeidstider og gode avtrekkssystemer. (dpa)

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *