TRONDHEIM.. I Norge er kokker blant yrkesgruppene med lavest levealder. En av årsakene kan ifølge en analyse være kokedampene de utsettes for daglig. I sin doktorgradsavhandling Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim undersøkte dr. Sindre Rabben Svedahl om arbeidsforholdene på kjøkkenet endret lungefunksjonen. Svaret: Ja, det er en sammenheng mellom bronkitt og matlagingsdamp.
Nærmere 900 norske kokker ble spurt som en del av studien. De som brukte mer enn halve arbeidsdagen på å steke mat økte risikoen for kronisk bronkitt med en faktor på 2,5. For flertallet av de spurte forsvant symptomene med en gang de ikke lenger sto foran grillen. Ifølge Svedahl i sin doktorgradsavhandling viser dette at arbeidsforhold faktisk er knyttet til helse.
Også i Tyskland er luftveisproblemer blant kokker ikke uvanlig, sa Dennis Nowak ved Institutt og poliklinikk for arbeids-, sosial- og miljømedisin i München. Damp inneholder irritanter og allergener som kan forårsake slike symptomer. «Det må gis mer plass til forebygging og helsefremmende,» sa han. Dette inkluderer rimelige arbeidstider og gode avtrekkssystemer. (dpa)