Dødelig hundesykdom når Tyskland: dette er hva eiere trenger å vite nå

  • Siden august har norske hunder gjentatte ganger slitt med blodig diaré og oppkast. Mer enn 40 mennesker døde.
  • Så langt er det rapportert om fire tilfeller med lignende symptomer i Tyskland. Alle fire hundene døde.
  • To patogener er så langt identifisert, men deres ansvar for sykdommen er ikke bekreftet.

En tidligere ukjent sykdom har rammet hunder i Norge siden august. Rundt 200 tilfeller er rapportert, hvorav mer enn 40 har vært dødelige for dyr. Veterinærpraksis og veterinærer står overfor et mysterium: Ingen vet hva som forårsaker sykdommen eller hvordan dyrene ble smittet.

I september ble det første lignende tilfellet kjent i Tyskland: en veterinærpraksis i Bad Oldesloe rapporterte høyt «Nyheter fra Lübeck» en hund som døde i Schleswig-Holstein, hvor en av de mulige patogenene til den mystiske hundesykdommen med opprinnelse i Norge ble påvist. Ansvarlig veterinærtjeneste i Bad Oldesloe advarer nå mot panikk. Patogenet var det samme, men siden sykdommen så langt er svært uspesifikk, er det ingen konkrete bevis for at Schleswig-Holstein-hunden døde av samme sykdom som de norske hundene, som jeg forklarte en ansatt til FOCUS Online.

I mellomtiden, ifølge NDR, rapporterte en veterinær i Boizenburg i Mecklenburg-Vorpommern også tre lignende tilfeller av avdøde hunder som viste symptomer på sykdommen. Hundeeiere bør imidlertid ikke få panikk på grunn av dette.

: Ifølge myndighetene har en tidligere uidentifisert hundesykdom brutt ut i Norge. Symptomer inkluderer blodig diaré og blodig oppkast. Siden flere titalls hunder allerede er døde, advarer det tyske hundesledesportsforbundet nå mot å reise til Skandinavia.

Mystisk hundesykdom fra Norge: symptomer

Berørte hunder som utviklet sykdommen hadde følgende vanlige symptomer:

  • blodig diaré
  • Å spy
  • plutselig forverring av generell helse

Noen hunder har dødd av sykdommen mindre enn 24 timer etter de første tegnene, og myndighetene er på vakt. Veterinærinstituttet og næringsmiddeltilsynet i Norge prøver å spore patogenet som forårsaker sykdommen. Alt som er sikkert så langt er at dyrene ikke ble forgiftet. Infeksjon med Salmonella eller Campylobacter kan også utelukkes.

Les om det: Dyr døde av mystisk hundesykdom i Norge

Patogener er ennå ikke kjent

Mulige patogener kan være bakterier, virus, sopp, parasitter og alger, eller effekter av regn, temperatur eller dårlig vannkvalitet. Tidligere saker i Tyskland og i utlandet etterforskes også. Innledende obduksjoner indikerer at alle hundene hadde alvorlig, blodig tarmbetennelse.

Det kan påvirke hunder av alle raser. Mange av dyrene som ble undersøkt hadde bakteriearten Providencia alcalifaciens, noen hadde også Clostridium perfringens. «Clostridium perfringens er kjent for å være assosiert med tarmsykdommer,» forklarer München-veterinær Angela W. i et intervju med FOCUS Online. «Den andre typen bakterier er ganske ukjent.»

Flere faktorer er nødvendige for at det kliniske bildet skal presentere seg

Ifølge veterinæren er det trolig nødvendig for at det kliniske bildet skal manifestere seg andre faktorer forblir sant. «Dette er for eksempel tidligere sykdommerEN Svak immunforsvar Eller understreke», spesifiserer veterinæren. Dette gjaldt også dem Dyr ble syke i Tyskland til – de burde alle allerede svekket av andre sykdommer før du dør av diarésykdom.

Ifølge Angela W. kan patogenene som er identifisert så langt også forekomme sunne dyr kan oppdages – uten at det oppstår symptomer på sykdommen.

Det er også kjente tilfeller av hunder som har vært i kontakt med berørte dyr, men som ikke har blitt syke selv. norske myndigheterat sykdommen er ganske vanskelig å overføre (for friske dyr).

Unngå norsk hundesykdom: Hva hundeeiere kan gjøre

Hvis du vil beskytte din firbeinte venn, må du følge følgende anbefalinger fra det tyske og norske veterinærkontoret:

  • Hvis mulig, hold hunden i bånd når du går.
  • Unngå at hunden din er i kontakt med andre hunder.

Men hvis berørte hunder får rettidig medisinsk behandling, kan de vanligvis behandles godt. Asle Haukaas fra Oslo Veterinærinstitutt forsikrer at de fleste av dem kunne komme tilbake til demningen dersom de ble behandlet i tide. Veterinær Angela W. forklarer: «Spesifikk behandling er bare mulig hvis du kjenner årsaken. Men i dette tilfellet er det ikke klart. Vi må derfor behandle symptomatisk.

Rask behandling redder liv: her er hvordan terapi kan fungere

Hun sa at den mystiske sykdommen er akutt hemorragisk gastroenteritt, sannsynligvis forårsaket av bakterier eller bakterielle toksiner. Dette betyr at det er en betydelig økt permeabilitet av slimhinnen i tarmkanalen, slik at blod og spesielt massive mengder væske kommer inn i tarmen og derfor går tapt. «Det er alltid en stor fare i tilfeller av alvorlig diaré og hyppige oppkast. dehydrering. Jo mindre hunden er, jo raskere blir dette et problem fordi dyr tørke ut og kan ikke lenger opprettholde sirkulasjonen. » Vi må da handle så raskt som mulig: Dyrene får infusjoner i venen for å unngå sirkulasjonssvikt.

Veterinærtilsyn er viktig

Ifølge Angela W. må dyret også overvåkes nøye for å identifisere komplikasjoner på et tidlig stadium. «Å miste væske setter deg i fare for nyresvikt,» forklarer hun. I tillegg kan hemorragisk gastroenteritt føre til problemer med blodpropp: «På den ene siden koagulerer blodet der det ikke skal, nemlig i blodåren, og hindrer det,» forklarer veterinæren. Resultatet er at det omkringliggende vevet ikke lenger kan forsynes med blod. Det kan også føre til nyre- eller til og med multiorgansvikt. «På den annen side er stoffene som er nødvendige for blodpropp i det vesentlige oppbrukt og er da ikke lenger tilgjengelig der blodet faktisk trenger å koagulere, det vil si der karene er skadet.»

Etter de første symptomene: kontakt veterinær!

Det er derfor viktig å raskt konsultere veterinæren, som vil stabilisere dyret med infusjoner, overvåke det og behandle det mot mulige komplikasjoner. Ifølge veterinær Angela W. må den aktuelle veterinæren avgjøre fra sak til sak om antibiotikabehandling er nødvendig – om mulig med avføringsprøve tatt og effektivitets-/resistensprøver for å unngå mulig antibiotikaresistens.

med dpa-materiale

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *