Det ressursrike Norge må nå revurdere sin økonomiske tilnærming, som var annerledes enn andre land.
Norge holdt stand lenge annet land – et annet land. Den er rik på naturressurser, fra olje og fisk til vann som brukes til vannkraft. I tillegg ble den misunnelsesverdige livsstilen til den skandinaviske staten forsterket av det enorme formuesfondet som bidrar til å støtte den sjenerøse velferdsstaten.
Dette var tilfellet før koronaviruspandemien. Krisen, akkompagnert av et fall i råoljeprisen og den norske valutaen, har fått økonomer til å stille spørsmål ved om Vest-Europas største oljeprodusent egentlig er så eksepsjonell.
Når alt kommer til alt, vil regjeringen, privat sektor og alle norske folk generelt møte en ny virkelighet. Vi må alle stramme beltet. Vi vil bli mye mer lik andre skandinaviske land», sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken.
Den klareste indikatoren på spenningen Norge opplever er økningen i antall arbeidsledige. Arbeidsledigheten har mer enn firedoblet seg på bare to uker til det høyeste nivået siden andre verdenskrig.
Alle ble overrasket over dataene fra USA, som viste at 1 prosent registrerte seg som arbeidsledige i løpet av uken. befolkning. Men i Norge har over 5 prosent søkt om dagpenger de siste to ukene. befolkning.
– Norsk næringsliv er i tidenes største kamp, sa næringsminister Iselin Nybo. Landets regjering spår nå at økonomien vil trekke seg sammen mellom 1,5 og 7 prosent i år, avhengig av hvor lenge den akutte fasen av pandemien varer.
– Det verste ligger fortsatt foran oss. Vi kommer til å bli mer og mer like andre land, sier økonomiprofessor Hilde Bjørnland.
Hun forklarer at Norge har flere problemer enn andre land fordi de største inntektsskaperne, olje- og gasssektorene, også opplever nedgang i etterspørsel og priser, noe som kan ha langsiktige effekter. «Kort sagt, sammenlignet med andre land vil vi oppleve et ekstra sjokk. Våre hovednæringer vil komme i en svært vanskelig situasjon», sier H. Bjørnland.
Rolf Jacobsens dikt om Norges fortrinn kalt «Annerledeslandet» inneholder følgende linje: «Vi skrev gullmynter på bunnen av havet». Det ble populært i 1994, da det ble slagordet for en vellykket kampanje mot Norges EU-medlemskap. Dette understreket ytterligere at Norges økonomi er annerledes enn andre europeiske naboer. Anta at landets økonomi led lite under finanskrisen i 2008, var det ingen forslag om å innføre sparetiltak.
Allerede før koronakrisen advarte sentralbanksjefen om at «vi blir mindre eksklusive, fordi vi må bli mindre avhengige av olje». Etter denne observasjonen av Øystein Olsen måtte han kutte renten med 1,25 prosentpoeng til kun 0,25 prosent forrige måned. – det mest kjente nivået i historien.
– Dette er en storm som vi ikke har opplevd før. Vi må overleve den. Det finnes en løsning, men det er ikke klart når vi når den, sa O. Olsen.
Norges sentralbanksjef sa at Norge har både penge- og finanspolitiske alternativer og «brede sosiale beskyttelsestiltak» som vil tillate regjeringen å betale en stor del av lønningene til midlertidig permitterte arbeidstakere.
Den norske kronen har falt med om lag 15 prosent den siste måneden. mot amerikanske dollar, og oljeprisen har nådd rekordlave nivåer. Norges sentralbank ble tvunget til å advare om at den kunne gripe inn for å styrke valutaen.
En av Norges fortrinn fremfor nesten alle andre land er verdens største formuesfond, cirka 880 milliarder. euro-sparefond som staten kan bruke til å stimulere forbruket. I normale tider kan regjeringen ta inntil 3 prosent for sitt budsjett. fondsmidler årlig. K. Due-Andresen regnet imidlertid ut at beløpet i år kunne dobles.
Av denne grunn kan fondet måtte selge eiendeler for en av de første gangene i historien. Fondets sjef, Yngve Slyngstad, sier obligasjonene vil bli solgt ved behov for å finansiere statlige uttak.
Det betyr at Norge står overfor vanskelige valg om pengebruk. Landet prøver også å diversifisere økonomien mot hydrokarboner.
«Oljens tidsalder – en god tid for oljesektoren – er over. Vi skiller oss fra andre ved at vi har sparing. Og økonomien må oppfinnes på nytt», er K. Due-Andresen ikke i tvil.
Utarbeidet i henhold til FT.
sfgdfg