Alexander Stubbs første utenlandsreise som president var akkurat så dynamisk og ladet med signalpolitikk som man kunne tenke seg, skriver politisk reporter Thomas von Boguslawski.
Stemningen under pressekonferansen i Alta torsdag var ikke spesielt nordisk avslappet eller familiær, selv om Alexander Stubb og Norges statsminister Jonas Gahr Støre la vekt på sine vennskapelige kontakter og tidligere felles ministeroppdrag.
Tvert imot ble pressekonferansen rettet slik at øyeblikkets historiske alvor ble understreket.
Alexander Stubb og Jonas Gahr Støre møtte oss journalister ombord på Kystvaktens splitter nye patruljefartøy, som også hadde stått «parkert» i Alta havn slik at det snørike fjordlandskapet ble et perfekt bakteppe.
Viktig å kunne velge
For Alexander Stubb var det en utmerket anledning til å vise at han og Finland tar NATO-medlemskap på største alvor, og at han verdsetter forholdet til Norge, som har vært medlem av alliansen helt fra starten.
Jonas Gahr Støre forklarte på sin side helt konkret hvorfor Finlands og Sveriges NATO-medlemskap er så viktig for Norge, som tok sitt tilsvarende sikkerhetspolitiske valg på 1940-tallet.
Norge hadde da muligheten til å velge, akkurat som alle land burde ha rett til å gjøre, uten press utenfra, understreket han.
At Sveriges NATO-prosess også kunne fullføres samme dag, ga Stubbs besøk – og den pågående NATO-øvelsen – en ekstra historisk dimensjon. Den mer alvorlige stemningen føltes helt riktig.
Kanskje får vi igjen se flere familiemøter når Stubb gjør sitt første statsbesøk i Sverige i april.
Slå på Himars
Det ble skikkelig ladet under dagens siste programpost der vi journalister fikk delta.
Alexander Stubb og Jonas Gahr Støre ble kjent med Himars, det avanserte amerikanske rakettartilleriet som forårsaket store russiske tap i Ukraina.
Et ytterligere signal til Russland, med andre ord. Stubb trengte heller ikke å anstrenge seg for å starte en behagelig diskusjon om studentårene i USA med US Marines på stedet.
Norfolk-ansatte ringer?
Etter Stubbs uttalelser under pressekonferansen å dømme, jobbes det nå med å samle både Finland, Sverige og Norge under samme NATO-kommandostab i Norfolk, på den amerikanske østkysten.
Spørsmålet er først og fremst av militærteknisk karakter, men har likevel stor betydning for hvordan NATOs felles forsvar av Finland og Norden skal planlegges og organiseres i fremtiden.
Ifølge Stubb er det ventet en avgjørelse i personalspørsmålet til våren, akkurat i tide til NATOs 75-årsjubileum i Washington.