9.-10. november Representanter for deltakerne i det internasjonale prosjektet «Circular Waste Management» – Mažeikių District Municipality, UAB «Mažeikių Kommunalinis ūkis», Telšiai Regional Waste Management Center, samt Paidės (Estland) kommune – besøkte norske bedrifter som utfører avfallsinnsamling, håndtering og resirkulering, og var interessert i deres aktivitet.
På besøkets første dag besøkte delegasjonen det private selskapet «Grønn Vekst» (Osloregionen), som samler inn grøntslam fra 5 nærliggende kommuner. De største leverandørene av avfall er kommuner og renovasjonsselskaper. Den nevnte institusjonen behandler ca 100 tusen tonn greener, slam og ca 100 tusen tonn gruveavfall. Disse materialene brukes til kompost, som selges til beboere og byggefirmaer. Komposten hennes brukes til landskapsarbeid, og den er nyttig for bønder i landbruket. Omtrent 60-70 prosent av produktene kjøpes av bønder. Det er den største produsenten av kompost i Norge, med tre komposteringssteder i landet og en andel på rundt 30 %. marked.
Samme dag ble en annen bedrift kalt «Magic factory» besøkt. Dette selskapet har status som et nasjonalt pilotanlegg. Matavfall for resirkulering samles inn fra 1 million innbyggere, og behandler også husdyrgjødsel fra 34 gårder. Matavfall og husdyrgjødsel resirkuleres til klimavennlig biogass, som brukes til oppvarming av boliger og kjøretøy, og biogjødsel til ny og økologisk mat og grisefôr. Det er imponerende at biogassen og komposten som produseres fra avfallet som samles inn av selskapet, også brukes på selve fabrikkens territorium – for tomatdrivhus, hvor produksjonen som dyrkes er tilstrekkelig for alle innbyggerne i regionen.
Fabrikken behandler ikke bare matavfall, men driver også med undervisningsaktiviteter. Her holdes det undervisning for studenter, som ikke bare lærer om gjenvinning av avfall, men også driver med ulike undersøkelser. Hvert år tar fabrikken imot 10 000 mennesker til omvisninger og spesialtimer om sirkulær økonomi. studenter (to klasser per dag).
På besøkets andre dag besøkte delegasjonen renovasjonssenteret BIR i Bergensregionen. Dette senteret betjener Bergen kommune og åtte andre kommuner, det vil si at det samler inn avfall fra ca 360 tusen innbyggere, resirkulerer 151 tusen. tonn avfall.
Systemet «Så mye søppel du kaster er like mye du betaler» er tatt i bruk i regionen, som oppfordrer til å sortere ikke bare beboere i enkelthus, men også i bygårder. Beboere i enkelthus har egne sorteringscontainere, og siden i år er det gitt ut ekstra containere for sortering av matavfall. Beboere i flerleilighetsbygg får utdelt magnetiske brikker som kan brukes til å åpne containere for flerleilighetsbygg, slik at hver deponering av avfallsposer registreres og beboerne må betale for hver usorterte avfallssekk.
I Bergen legges det renovasjonsrør under bakken, som frakter alt kassert avfall direkte til sine innsamlingssteder, så det er ikke flere kommunale renovasjonsbiler i byen, og alt søppel går automatisk direkte til renovasjonsstedene. Dette prosjektet har allerede kostet Bergen kommune om lag 120 millioner. Eur, ikke medregnet underjordiske containerplasser, hvorav det allerede er over 100 som opererer i byen, og det varte i omtrent 10 år.
Ikke mindre imponerende ble etterlatt av det private selskapet «Carrot» (på litauisk – «Morka»), som forsyner renovasjonsselskaper med informasjonsteknologi og digitaliseringstjenester, samt tilbyr og implementerer innovative løsninger som bidrar til å drive en bedrift og tjene penger fra resirkulering av avfall eller sekundær bruk. Innsatsen til dette selskapet reduserer 6 millioner per år. kg (9 prosent) avfall.
Prosjektet «Circular Waste Management» er finansiert av Island, Liechtenstein og Norge gjennom EØS og Norsk Regionalt Samarbeidsstipend. Circular Based Waste Management-prosjektet er finansiert av Island, Liechtenstein og Norge gjennom EEA og Norway Grants Fund for Regional Cooperation (mer på www.eeagrants.org).
Prosjektet gjennomføres av Mažeikiai distriktskommune, Paidės bykommune, UAB Telšiai regionale avfallshåndteringssenter, Sumy City Council Urban Infrastructure Department og prosjektpartner – ekspert «Green Business Norway» AS.
Du kan finne mer informasjon om prosjektet www.circular-waste.eu.
Comp. MS-41