Planene for en 400 mil lang undersjøisk kraftkabel som forbinder Skottland og Norge har fått et løft etter at EU gikk med på å delfinansiere utviklingsfasen.
Det skandinaviske konsortiet NorthConnect sa at det var berettiget til mer enn € 10 millioner i EU-finansiering for å støtte sine planer for strømtilkopling.
NorthConnect planlegger å bygge en strømkabel på 1,3 milliarder pund mellom Boddam i Aberdeenshire og Eidfjord i Norge.
Prosjektet har som mål å kombinere vannkraft fra Norge med vindenergi fra Skottland.
Driften er planlagt å starte i 2022.
De europeiske midlene kommer fra Connecting Europe Facility, EUs finansieringsprogram for infrastruktur.
Richard Blanchfield, nestleder prosjektleder for NorthConnect, sa: «Beslutningen viser at EU anser NorthConnect-prosjektet som viktig for å nå de strategiske målene om å øke energisikkerheten og bidra til bærekraftig utvikling gjennom integrering av fornybare energikilder i hele EU. Union.» »
I 2015 godkjente Aberdeenshire Council en søknad fra konsortiet om å bygge en kraftomformerstasjon og underjordiske kabler i Boddam.
Omformerstasjon og landkabler kreves for å koble tilkoblingskabelen til det nasjonale strømnettet.
Mellomkoblinger er overføringskabler som lar elektrisitet flyte fra ett land til et annet.
«Dobbel fordel»
Som svar på EU-finansieringskunngjøringen sa Lang Banks, direktør for WWF Skottland: «Hvis Skottland og resten av Europa ønsker å bevege seg mot en 100 % fornybar fremtid, så er større bruk av sammenkoblinger en viktig del av fremtiden.»
«Sterkere tilkobling har den doble fordelen av å sikre forsyningssikkerhet og eliminere behovet for å bygge mange dyre nye kjernefysiske eller fossile kraftverk.»
«Ved å dele forskjellige fornybare ressurser mellom nasjoner, kan vi realisere vårt fornybare energipotensial og redusere klimautslipp over hele Nord-Europa mye mer effektivt enn å stole utelukkende på innenlandske tiltak.»
NorthConnect eies i fellesskap av den svenske energileverandøren Vattenfall og de norske selskapene E-CO Energi, Agder Energi og Lyse.