Sankthansferien i Norge er egentlig 24. juni, men nordmenn feirer den med bål kvelden før. Det er riktig at det ikke kan lages bål i alle deler av landet i år.
Hva er Sankthans?
Sankthans eller Jonsok, som betyr «Johns oppvåkning», er en midtsommerferie med både religiøse og sekulære røtter.
Før kristendommen ble etablert i Norge ble denne dagen ansett som en magiens dag, da hekser, troll og skogens ånder streifet rundt i landet, opplyst av midnattssolen.
Mange hedninger trodde at denne dagen markerte ekteskapet mellom Gud og gudinnen, en mektig forening som ga fruktene av høsten. Denne feiringen antas også å være et tegn på lys som triumferer over mørket.
Etter at kristendommen ble den offisielle religionen i Norge, ble sankthans en religiøs høytid. Tradisjonelt ble Johannesdagen feiret 24. juni, St. På dagen for døperen Johannes fødsel.
I dag regnes denne høytiden som ikke-religiøs. Det er mest fokusert på en felles forståelse for lange dager og varme netter.
Hvordan feirer nordmenn?
Som i andre skandinaviske (og ikke bare) land er det populært å feire rundt bål i Norge. Sammenlignet med jul og påske er sankthans i Norge en mer beskjeden høytid: folk pleier ikke å kle seg ut, og det er heller ingen spesielle høytidsretter.
I store byer og mindre tettsteder bygges det vanligvis bål langs kysten eller vannmassen, med lokalbefolkningen som ser på fra båter eller fra kysten, og tar med drikke og snacks. Så stemningen er festlig, men føler seg avslappet.
Denne høytiden er knyttet til en myte som har nådd våre dager. Mange nordmenn sier det ved å legge det under puten før de legger seg sankthansblomst eller en nattergal, en fremtidig ektefelle vil dukke opp i en drøm.
Bål
Sammenhengen mellom bål og denne høytiden går tilbake til vikingtiden. Vikinger pleide å bygge store bål for å avverge onde ånder.
I dag lages bål mer forsiktig, fordi det er regler som begrenser dem. Derfor, før du lager et bål, bør du sørge for at reglene tillater det.
Det største bålet tennes vanligvis i Ålesund – han klarte til og med å sette verdensrekord.
Brannforbud
I år er det på grunn av det tørre været og forbudene som er innført på grunn av det, forbudt mange steder. Derfor ble en stor del av de planlagte sankthansbålene avlyst. Det holdes imidlertid samlinger og arrangementer mange steder – bare uten tradisjonelle bål.
Overtredere av bålforbudet risikerer å bli bøtelagt eller fengslet i inntil tre måneder etter brann- og eksplosivloven.
De fleste forbudene som er innført over hele Norge gjelder frem til 30. juni, eller inntil lokale myndigheter indikerer at tilstrekkelig nedbør har falt og faren for brannspredning har avtatt.
Drevet av thelocal.no.
sfgdfg