Norge gir Russland skylden for cyberangrep mot parlamentet

Bildebeskrivelse,

Ine Eriksen Soreide sa ikke hvilke bevis det var for russisk involvering

Norge har gitt Russland skylden for et nettangrep mot Stortingets e-postsystem i august.

Utenriksminister Ine Eriksen Soreide kalte det en alvorlig hendelse som rammet «den viktigste demokratiske institusjonen i landet».

«Basert på informasjonen som er tilgjengelig for regjeringen, tror vi at Russland sto bak denne aktiviteten,» sa hun uten å fremlegge bevis.

Moskva avviste påstanden og kalte det en «alvorlig og bevisst provokasjon.»

Fru Soreide sa i en uttalelse at de norske sikkerhets- og etterretningstjenestene «arbeider tett sammen for å løse denne saken på nasjonalt nivå».

«Millioner av cyberangrep utføres fra utlandet mot russiske statlige internettressurser hvert år… men dette gir oss ikke rett til å klandre myndighetene i landene der de kan ha sitt opphav,» la ambassaden til.

I september sa norske myndigheter at flere tjenestemenns e-postkontoer var blitt kompromittert i et nettangrep og at noe informasjon var lastet ned. Det fulle omfanget av skaden forårsaket av hacket er imidlertid ikke offentliggjort.

Norges anklage kommer i en tid med stadig mer anspente forhold til Russland. Begge land deler en felles arktisk grense og Norge er medlem av NATO.

bildekilde, Getty bilder

Bildebeskrivelse,

I angrepet på Stortinget ble flere tjenestemenns e-postkontoer kompromittert

I august utviste Norge en russisk diplomat, mistenkt for spionasje. Russland tok igjen ved å utvise en norsk diplomat dager senere.

Norge arresterte også i 2018 en russisk statsborger som ble mistenkt for å ha samlet informasjon om landets parlamentariske nettverk. Personen ble senere løslatt på grunn av manglende bevis.

I en rapport tidligere i år advarte norsk militær etterretning om at Russland forsøkte å skape splid i landet gjennom såkalte påvirkningsoperasjoner for å svekke offentlig tillit til regjeringen, valgprosesser og media.

Nasjonale parlamenter er en viktig kilde til politikkrelatert informasjon og er derfor ofte målrettet av hackingkampanjer.

I januar ble personopplysningene til hundrevis av tyske politikere, inkludert forbundskansler Angela Merkel, stjålet og publisert på nettet.

Og i fjor ga Australias cyber-etterretningsbyrå skylden på Kina etter at hackere forsøkte å bryte seg inn i Australias parlament, noe kinesiske tjenestemenn benektet.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *