Høyreekstremisten Anders Behring Breivik hilste dommere med nazihilsen og viste rasistiske budskap da han søkte om prøveløslatelse tirsdag. Forespørselen ventes å bli avvist bare 10 år etter Norges dødeligste angrep siden andre verdenskrig.
Ikledd svart dress, hvit skjorte og beige slips møtte 42 år gamle AB Breivik for tingretten i region sør-Telemark, som ble holdt i gymsalen til Skien fengsel hvor han sitter holdt av sikkerhetsmessige årsaker.
Da de tre dommerne kom inn i rettssalen, rakte han hånden i en nazihilsen.
Familiene til skyteofrene hans har uttrykt frykt for at AB Breivik vil bruke den tre dager lange høringen, som sendes nesten direkte, som en plattform for å spre hans politiske synspunkter og har oppfordret ham til ikke å få den oppmerksomheten han ønsker.
AB Breivik hadde festet en lapp på jakkeslaget med påskriften «Slutt folkemordet mot våre hvite folk».
Den samme lappen ble også teipet på kofferten hans, og under aktors åpningsforklaring holdt han opp nettbrett med meldingen, som riksadvokat Dag Bjorvik ba om å legge til side.
I juli 2011 fikk AB Breivik, som drepte 77 mennesker, 21 års fengsel, og straffen kan forlenges på ubestemt tid så lenge han anses som en trussel mot samfunnet.
Det var Norges strengeste dom på den tiden, selv om loven siden er blitt endret for å åpne for lengre fengselsstraffer.
Han måtte tilbringe minst 10 år i fengsel før han kunne søke om prøveløslatelse for første gang.
22. juli 2011 drepte AB Breivik åtte mennesker ved å detonere en lastebilbombe nær regjeringskontorer i Oslo, før han skjøt ytterligere 69 personer, hvorav de fleste var tenåringer, på en Arbeiderpartiets ungdomssommerleir på øya Utioja.
Han sa at han drepte ofrene sine fordi de aksepterte multikulturalisme.
– Akkurat som i alle andre lovlige land har en domfelt rett til å be om prøveløslatelse, og Breivik bestemte seg for å utøve denne retten, sier hans advokat Øystein Storrvik til nyhetsbyrået AFP.
I 2016 saksøkte AB Breivik, som har tre celler i fengsel med TV og DVD-spiller, spillkonsoll og skrivemaskin, den norske stat for «umenneskelig» og «ydmykende» behandling fordi han var isolert fra andre fanger. Og den norske domstolen var enig. Denne rettsavgjørelsen ble imidlertid opphevet etter anke.