Hva husker du fra de siste 12 månedene? Et tilbakeblikk på noen av Norges største nyhetssaker.
Vel, her er vi ved slutten av enda et år. Tiden flyr!
Det har skjedd mye her i Norge gjennom 2019. Men selv dere som abonnerer på Norwegian Weekly kan ha gått glipp av noen av de store historiene. Det er enkelt å gjøre!
Da vi tok farvel med 2019, bestemte vi oss for å runde av årets største historier. Sette pris på!
Kommende endringer i statsborgerskap
Den kommende innføringen av dobbelt nasjonalitet ble annonsert i fjor. Men det året ble det bekreftet at loven skulle innføres fra januar 2020.
Norge er et av de siste europeiske landene som tillater dobbelt nasjonalitet. Den nye lar folk bli norske statsborgere uten å måtte si fra seg sitt tidligere statsborgerskap. Reglene for å bli norsk statsborger er her.
Proteststemmer ved kommunevalg
Det var store overraskelser ved landets lokalvalg tidligere i år. Etter seks år med sentrum-høyre-regjering forventes det største opposisjonspartiet, Arbeiderpartiet, å prestere godt i kommune- og avdelingsvalg.
De fikk faktisk et av sine verste valgresultater på flere tiår. Imidlertid er de fortsatt det største partiet i flere byer og har holdt seg ved makten ved å inngå avtaler med mindre partier. Alle de fire partiene som er involvert i den nasjonale koalisjonsregjeringen tapte stemmer over hele landet.
Senterpartiet tok en stor andel av stemmene, og de Grønne og Røde, et ytre venstreparti, fikk også en økning. Veiavgiftsprotestpartiet oppnådde gode resultater i noen få byer.
Norges oljeindustri holder seg i live
Når Norge begynner å akseptere en oljefri fremtid, har industrien hatt et positivt år. Dette skyldes i stor grad de enorme volumene som produseres av det nye Johan Sverdrup-feltet.
Equinor annonserte også et stort funn i et modent område på norsk kontinentalsokkel.
Trygdeskandale
Norsk substansverdi har de siste månedene vært kastet ut i krise. NAV, NAV, administrerer sosiale tiltak, inkludert dagpenger, pensjoner og familietillegg.
Byrået feiltolket EU-reglene, noe som betyr at opptil 50 personer ble feilaktig dømt for stønadssvindel. Flere tusen ble tvunget til å betale tilbake ytelser som de også hadde krav på. Krisen rammet hovedsakelig personer som mottok ytelser mens de midlertidig oppholdt seg i et annet EØS-land.
Skandalen ble kalt Den verste rettsfeilen som noen gang er sett i Norge.
Uro i Arktis
2019 var et år hvor forholdet mellom Norge og Russland forble iskaldt. Den russiske hæren har nylig vist sin styrke nær den nordlige grensen.
I mellomtiden sliter de flere tusen innbyggerne i den arktiske skjærgården på Svalbard med virkningen av klimaendringer. Varmere, våtere vintre har ført til smeltende isbreer og økt antall skred.
Ekstreme værforhold
Fortsetter temaet klimaendringer, ser 2019 ut til å være et av Norges varmeste år siden registreringene startet. I sommer ble det satt temperaturrekorder over hele landet. Men noen dager senere førte en periode med intenst regn til alvorlige jordskred på Vestlandet.
Overturisme
Med fremveksten av visuelle sosiale medier som Instagram og Pinterest har Norge aldri vært mer synlig på nett. Men denne populariteten har en pris.
Flere av Norges fremste turistattraksjoner hadde rekordtall i 2019. Antall turgåere i Preikestolen slo tidligere rekorder. Beboerne er bekymret for slitasjen i løypa og rekordmange redninger.
Tidligere på året, a nytt sett med steintrapper ble åpnet på den kjente Reinebringen-løypa i Lofoten. Til tross for å ha vært stengt i flere år, fortsatte mange turister å komme opp.
Cruiseskip
Men det er ikke bare turstiene som er overveldet. Det samme gjelder små bygder som Geiranger og Olden når cruiseskip ankommer byen. Fjordenes popularitet gjør at flere skip kan anløpe disse bittesmå stedene i løpet av en dag, og slippe av flere besøkende enn lokalbefolkningen.
Store cruiseskip bør forbys fra fjordene om noen år, og kun nullutslippsferger bør tillates. Det gjenstår å se hvilken innvirkning dette vil ha på cruise til Norge.
En annen cruiserelatert hendelse som skapte globale overskrifter var redningen av Viking Sky. Skipet fikk motorproblemer under en storm i en beryktet vannmasse nær Ålesund. Hundrevis av mennesker ble løftet fra skipet.
Norwegian Air holder seg i live
Fortsatt på temaet reise var 2019 et år å glemme for Norwegian. Etter flygrunnstøting, motorproblemer og alvorlige økonomiske problemer spådde mange i bransjen deres død.
Til tross for dette vanskelige året er det imidlertid håp for lavprisflyselskapet. En positiv refinansieringsinnsats og en større justering av strategien ser ut til å bære frukter. Året ble avsluttet med ansettelse av ny administrerende direktør etter medgründer Bjørn Kjos» beslutning om å trekke seg tidligere på året.
Arkeologiske funn: Vikingskip og mer
Det er vanskelig å tro at vi lærer så mye nytt om en sivilisasjon som er over 1000 år gammel, men det er akkurat det som skjedde i 2019. Utviklingen av ny georadarteknologi har ført til et spennende år for historikere.
Store arkeologiske funn inkluderer Vikingskipsgraver, en dobbel vikinggravplass, romerske levninger, middelalderskeletter i Trondheim og mange flere. En bemerkelsesverdig vikinggrav var også oppdaget i Sverige.
I Oslo ble deler av en gammel trekai oppdaget under anleggsarbeid. Funnet tyder på at byens kommersielle aktivitet var mer omfattende enn tidligere antatt.
En tragisk slutt
Dessverre året endte på en tragisk tone for den norske kongefamilien. Ari Behn, den tidligere ektemannen til prinsesse Märtha Louise, begikk selvmord 1. juledag.
Kong Harald og dronning Sonja kom med en uttalelse kort tid etterpå. De kalte Behn «et viktig medlem av familien vår i mange år, og vi har varme og gode minner om ham».
– Vi er takknemlige for å ha blitt kjent med ham. Vi er triste over at våre barnebarn har mistet sin elskede far – og har dyp medfølelse med foreldrene og søsknene hans, som nå har mistet sin elskede sønn og bror, het det i uttalelsen.
Selvfølgelig var det mange flere nyheter i 2019. Men jeg håper dette gir deg en smakebit på noen av de store samtalepunktene i løpet av året.
Hvis du vil følge med på norske nyheter, har du hørt om Norwegian Weekly? Dette er Livet i Norge sitt ukentlige nyhetsbrev og abonnementet er helt gratis.