Av Siobhan Robbins, Europa-korrespondent
Den tyske kansleren svarte på Donald Trumps kommentarer om NATO, og kalte «relativiseringen» av alliansens gjensidige forsvarsklausul «farlig» og bare tjener Russland.
Selv om Olaf Scholz ikke nevnte den tidligere amerikanske presidenten ved navn, kom uttalelsene hans etter at Trump utløste raseri ved å antyde at USA kanskje ikke ville beskytte sine NATO-allierte fra en mulig russisk invasjon hvis de ikke brukte nok på forsvar.
«Enhver relativisering av NATOs garanti for bistand er uansvarlig og farlig,» sa Scholz til journalister etter et møte med Polens statsminister Donald Tusk. «Dette er bare i Russlands interesse. Ingen bør leke med Europas sikkerhet eller handle med den.»
Han påkalte mottoet til De tre musketerer og erklærte at «NATOs løfte om beskyttelse gjelder uten forbehold: alle for én, én for alle.»
Hans polske motpart kom med en lignende uttalelse etter et møte med den franske presidenten tidligere i dag, og sa at det ikke var noe alternativ til et partnerskap mellom EU, NATO og USA står overfor økende sikkerhetsbekymringer.
Polen, Frankrike og Tyskland har også lovet å gjøre Europa sterkere ettersom frykten øker for at en retur av Trump til Det hvite hus kan tillate russisk aggresjon å spre seg.
Tusk reiste til Paris og deretter Berlin for å forsøke å styrke båndene med Europas to største makter når krigen i Ukraina nærmer seg sitt tredje år.
«Det er ingen grunn til at vi skal være så klart svakere militært enn Russland, og derfor er økt produksjon og intensivering av samarbeidet vårt absolutt udiskutable prioriteringer,» sa han, og ba om at unionen til EU skal bli en «militær makt» i seg selv. Ikke sant.
Hva sa Trump?
Trump utløste bekymring etter å ha fortalt et valgkampmøte at han potensielt ville «oppmuntre» Russland til å invadere NATO-allierte som ikke klarte å nå målene for forsvarsutgifter.
«Du har ikke betalt. Du er en kriminell. Ja, la oss si at det skjedde. Nei, jeg ville ikke beskytte deg. Faktisk vil jeg oppfordre dem til å gjøre hva de vil,» sa han.
NATO-medlemmene bør ideelt sett bruke 2 % av nasjonalinntekten sin på forsvar.
Mens Polen lenge har nådd dette nivået, ble Tyskland et mål for Mr. Trump mens han var på embetet for å mislykkes.
Etter invasjonen av Ukraina økte Berlin sine forsvarsutgifter og forventes å nå målet i år.