- Kristin Harila ble anklaget for å ha tråkket over Muhammad Hassan da han døde
- Harila, 37, sa at teamet hennes prøvde å redde portieren i 90 minutter.
Den norske klatreren som er tiltalt for å ha tråkket over en døende portier på K2 har avvist påstandene og sagt at hun var offer for «feilinformasjon».
Kristin Harila (37) ble den raskeste fjellklatren til å bestige verdens 14 høyeste fjell, og toppet Pakistan 27. juli etter bare 92 dager.
Men Harila og teamet hans ble anklaget for å klatre på 27 år gamle Muhammad Hassan mens han lå døende fordi de var mer opptatt av å slå rekorder.
Hassan, som var en del av teamet foran dem, var verken i stand til å snakke eller høre etter å ha falt fra en smal avsats i en flaskehalsdel av fjellet og døde to timer senere.
Harila sier at hun møtte «hat» og drapstrusler for å feire prestasjonen hennes, og skrev på Instagram: «Det er ingen sin feil, du kan ikke kommentere hvis du ikke forstår situasjonen og sender Dødstrusler er aldri akseptable. «
Hun sa at teamet hennes ble værende på stedet i 90 minutter og prøvde å rulle transportøren inn igjen før et snøskred tvang dem til å forlate.
Harila skrev at hendelsen «oppstod i den farligste delen av det dødeligste fjellet i verden», og oppfordrer kritikere til å «huske at på mer enn 8000 meter over havet har overlevelsesinstinktet en innvirkning på avgjørelsen du tar.
Hun la til: «Jeg så ikke nøyaktig hva som skjedde, men plutselig falt Hassan og hang i tauet mellom to isankere.
«Først rørte ingen seg, sannsynligvis på grunn av sjokk og frykt, så skjønte vi at han hang opp ned og ikke klarte å klatre opp på egen hånd.
«Vi bestemte oss for å fortsette, fordi for mange mennesker i flaskehalsen ville gjøre redningen farligere.»
Hun sa: «Flaskehalsen er et farlig sted, det er snø og is som tynger deg og du går på en ekstremt smal sti, på snø som kan kollapse under deg når som helst.»
«Hvert minutt du tilbringer der øker risikoen for ulykker, ikke bare for deg selv, men for alle over og under deg.»
Selv etter at gruppen dro, sa hun at to klatrere ble igjen for å prøve å hjelpe Hassan.
Hun la til: «Med tanke på antallet mennesker som ble igjen og snudde, trodde jeg at Hassan ville få all den hjelpen han kunne, og han ville være i stand til å komme ned.
«Vi forsto ikke helt alvoret i alt som skjedde før senere.»
Harila beskrev Hassan som «en person som var viktig for så mange mennesker, og han skulle ikke bare bli husket som en person som gikk videre til K2.»
Harila har også delt en lenke til en GoFundMe side for å samle inn penger til Hassans familie, opprettet av fjellklatrer Wilhelm Steindl.
Steindl, som deltok i stigningen, men hadde returnert til baseleiren tidlig på grunn av farlige forhold, fortalte den nederlandske avisen De Telegraaf at han ble kvalm av passiviteten til de andre klatrerne.
– Det var et veldig hardt og konkurransedyktig løp til toppen. Det som skjedde der er skandaløst.
«En levende person blir etterlatt så rekorder kan settes. Det tok bare tre eller fire personer for å redde ham.
«Hvis jeg hadde sett ham, ville jeg ha klatret opp for å hjelpe den stakkars mannen.
Men Harila forsvarte sine handlinger til The Daily Telegraphsa «vi gjorde alt vi kunne for ham».
Hun la til: «Det er rett og slett feil å si at vi ikke gjorde noe for å hjelpe ham.
«Vi prøvde å få ham opp i en og en halv time, og kameramannen min ble værende i en time til for å ta vare på ham. Ikke på noe tidspunkt ble han stående alene.
Hun sa at gitt forholdene var det usannsynlig at han kunne ha blitt reddet da han hadde falt i det som var «sannsynligvis den farligste delen av fjellet der sjansene for å feie bort noen var begrenset av den smale stien og dårlige snøforhold.
Harila er også anklaget for å ha arrangert en fest kort tid etter å ha tatt rekorden – til tross for Hassans død.
På den tiden la hun ut en siste video fra toppmøtet på Instagram for å feire suksessen deres.
Innlegget utløste tilbakeslag fra brukere, med en anklaget henne for å «passere ham to ganger uten å hjelpe.»
Anwar Syed, fra Lela Peak Expedition som ansatte Hassan, fortalte MailOnline at to klatrere «prøvet sitt beste for å få ham ned, men de klarte det ikke og [Hassan] døde etter to timer.
Ekspedisjonsgruppen sier de tilbød seg å betale andre bærere for å hente liket, men «alle sa at det var umulig å slippe det».
Syed sa at Hassan var mye høyere enn tre klatrere hvis kropper tidligere ble ansett som uopprettelige på fjellet i Pakistan.
Harila sa også at hun først oppdaget at Hassan var død da hun skulle ned fjellet igjen.
Hun sa at teamet hennes ikke klarte å gjenopprette liket fordi det var «umulig å transportere det trygt».
Hun la til: «Ved baseleiren hørte vi at folk trodde ingen hadde hjulpet ham, men vi hadde hjulpet ham. Vi hadde gjort vårt beste, spesielt Gabriel [the cameraman].
«Det som skjedde er virkelig tragisk, og jeg føler veldig sterkt med familien.
«Vær så snill, vær så snill. Vær snill. Ikke bare til de som besteg K2 den dagen og som alle opplevde noe veldig vanskelig.
«Men fremfor alt, til minne om Hassan og hans kjære. Vær respektfull.»
- En tidligere versjon av denne artikkelen sa feilaktig at den omtalte videoen viste at Kristin Harilas team tråkket over Mr. Hassans kropp. Vi er glade for å kunne rapportere at opptakene faktisk ble tatt timer etter at teamet hans brøt gjennom flaskehalsen. Siden publisering har vi blitt kontaktet av Harilas representanter som påpeker at Kristin og teamet hennes forsøkte å hjelpe Hassan da de kontaktet ham og fant ut at han var i vanskeligheter. Artikkelen har derfor blitt redigert for å fjerne referanser til videoen med Harila og teamet hennes, og vi beklager denne feilen.