Økende kritikk av norsk oljepolitikk – Nyheter (Ekot)

– Sett i et klimaperspektiv mener jeg at Norge snarest bør slutte å lete etter ny olje og gass i nord, sier professor Tore Furevik, direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning.

Klimaprofessoren får nikk av alle unntatt to av de politiske ungdomsforbundene her i Norge. For eksempel vedtok de unge sosialdemokratene i AUF i fjor høst å jobbe for en ryddig avvikling av norsk oljenæring innen 2035.

Denne uken har Arbeiderpartiets klimapolitiske talsperson Espen Barth Eide åpnet opp for at Norge kan bli nødt til å stramme inn skattefordelene som enkelte oljeselskaper har.

Den norske høyreregjeringen ønsker på den annen side jobbe for en langsiktig lønnsom norsk oljeindustri. Regjeringen ga 15. januar rekordhøye 83 tillatelser til å lete etter nye olje- og gasskilder i såkalte modne områder på norsk kontinentalsokkel.

Olje og gass har gjort Norge til et av verdens rikeste land, men Tore Furevik påpeker at enkelte økonomer nå advarer mot at verdien av fossile energiressurser kan falle raskt i fremtiden, i takt med fallende priser på fornybar energi.

– Det kan godt skje, om rundt ti år, at norsk olje og gass ikke lenger vil være økonomisk lønnsomt, sier Furevik til Ekot.

Under Arctic Frontiers-konferansen i Tromsö denne uken har imidlertid representanter for oljeindustrien slått tilbake mot dem som vil avvikle norsk oljeindustri.

– Jeg mener at Norge er godt posisjonert til å være en av nasjonene som vil fortsette å levere olje og gass, sier Kristin Færøvik, administrerende direktør i oljeselskapet Lundin Norway.

– Det er ingen prognoser som viser at det ikke vil være olje og gass i fremtidens energimiks. Spørsmålet er hvor mye og hvor oljen skal komme fra.

– Norge driver sin virksomhet på en svært ansvarlig måte. Vi har 1,5 promille av verdens klimagassutslipp, sier Kristin Færøvik, hvis selskap er et datterselskap av svenske Lundin Petroleum.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *