Wolfgang Kuttner er universitetsprofessor, intensivsykepleier og reisesykepleier. Han jobbet mange år i Danmark og Norge. I den aktuelle debatten her til lands om å forby vikararbeid i omsorgssektoren, råder han til å være litt roligere. Mangelen på helsepersonell må også vurderes som en mulighet til å utforme mer tidsriktige ansettelsesformer for ansatte. En meningsartikkel.
I Skandinavia, som i mange andre OECD-land, er det mangel på fagarbeidere innen helse og sykepleie. Operatørene ved skandinaviske sykehus og helseinstitusjoner har derfor besluttet å midlertidig fylle de manglende stillingene med helsepersonell. Mange vikarbyråer tilbyr ansatte til intensivavdelinger, dialyserom eller operasjonssaler og plasserer dem enten i hele Skandinavia, inkludert Færøyene, Island og Grønland, eller spesialiserer seg på nasjonale behov.
Krav til sykepleiere for å jobbe i Skandinavia
For å jobbe som reisesykepleier, dvs. som vikar, i Skandinavia, er følgende kvalifikasjoner obligatoriske:
- fullført utdanning innen helse og sykepleie (bachelor)
- Registrering hos de nasjonale helsemyndighetene i det aktuelle landet
- Etterutdanning innen det aktuelle feltet
- Bevis på regelmessig gjenopplivningstrening
- Flytende i minst ett skandinavisk språk (dansk, norsk eller svensk)
- års kompetanse på det aktuelle feltet.
Så snart spesialsykepleieren er oppført som ledig arbeidstaker av bedriften, får han eller hun informasjon om mulige oppdrag. Disse kan ofte bare omfatte noen få tjenester, for eksempel tre gudstjenester over en helg, eller et lengre oppdrag, for eksempel to til fire måneder på Grønland.
Opplæring formidler lokale strukturer
Dersom oppdrag er avtalt, bestilles fly og overnatting av selskapet og pleiepersonalets vaktliste blir sendt. Dette gjør at reisesykepleieren kan forberede seg uten stress og har alle nødvendige dokumenter før jobbstart.
Dessuten er utleiebyråer svært nyttige i skatterettslige spørsmål, fordi det er visse fallgruver i denne forbindelse, spesielt når det gjelder grenseoverskridende oppdrag.
Begynnelsen på midlertidig arbeid
Bruken av sykepleiere som vikarer er en tiår lang tradisjon i Skandinavia, med røtter tilbake til 1950. Under polioepidemien som herjet på den tiden ble ikke bare verdens første intensivavdelinger etablert i Danmark, men også hjelpeavdelinger. ansatte (hovedsakelig humanmedisinstudenter) ble også ansatt for å kunne ta seg av det plutselig høye antallet pasienter. pasienter som trenger manuell ventilasjon.
Selv i dag brukes begrepet «fan» fortsatt i deler av Skandinavia, for eksempel når studentassistenter er ansatt som setevakter.
Å jobbe som reisesykepleier i Norge fungerer veldig bra. Ved behov får pleiepersonell passende opplæring i vanlige lokale strukturer. Dette kan for eksempel gjøres på forhånd ved hjelp av et nettbasert læringsverktøy gjort tilgjengelig av klinikker eller helseinstitusjoner.
Ensartet dokumentasjon og IT-systemer over hele landet
Denne formen for personellformidling fungerer så bra blant annet fordi det i Norge for eksempel brukes tilnærmet enhetlig dokumentasjon og IT-systemer. I tillegg sikrer tilgang til den omfattende nasjonale elektroniske journalen en omfattende informasjonsinnsamling.
Vikarsykepleiere brukes hovedsakelig i Skandinavia når arbeidstopp eller langtidssykefravær skal dempes – eller når arbeidsgivere ønsker å tilby sine faste ansatte familievennlig ferieplanlegging, for eksempel i sommerferien eller julen.
Godt inntjeningspotensial
Å jobbe som reisesykepleier er også attraktivt fordi det gir svært gode lønninger i Skandinavia. Denne aktiviteten er en mulighet til å bygge levebrød, spesielt for unge mennesker og enslige. I tillegg lar denne arbeidsformen deg bli kjent med mennesker og kulturer og oppdage et land.
Til syvende og sist gir denne ansettelsesformen deg muligheten til å styrke dine faglige og personlige ferdigheter. Å ha full kompetanse kan bare være en fordel når man praktiserer et sykepleieryrke.
Fleksibel sykepleietid
I stedet for å diskutere et forbud mot midlertidig arbeid, slik tilfellet er i Tyskland, bør sykehus og omsorgsinstitusjoner strebe etter å fremstå som attraktive arbeidsgivere.
Mangelen på helsearbeidere må sees på som en mulighet. Det er på tide å demontere dine egne tiår gamle verdier og tenke på alternative måter å rekruttere og beholde ansatte på. DE Innføring av fleksible timer for eksempel på en neonatal intensivavdeling i København førte dette til at pleiepersonell ble igjen på anlegget.
Merk: Forfatteren av artikkelen tilegnet seg en betydelig del av sin yrkeserfaring i Skandinavia. På den ene siden med fast stilling ved universitetssykehusene i København, Danmark, og på den andre siden som reisesykepleier, det vil si vikar, ved ulike intensivavdelinger i Norge.
Litteratur:
Dedicare (2023): Jobb for oss (Jobb for oss). https://www.dedicare.no/sykepleier/jobb-for-oss/åpnet 1. mars 2023
Dokonen, K. (2018): Mener sykepleierlacken er en nasjonal kritikk (Nursing shortage is a national crisis). https://sykepleien.no/2018/08/mener-sykepleier Mangelen-er-en-nasjonal-kritikåpnet 1. mars 2023
Dolonen, K. (2017): Kritisklack på intensivsykepleiere (kritisk mangel på intensivspesialister). https://sykepleien.no/2017/05/kritism-lack-pa-intensivsykepleiereåpnet 1. mars 2023
Gundersen, I. (2013): Nesten ingen vil bli intensivsykepleiere (nesten ingen vil bli intensivsykepleier). https://aftenbladet.no/lokalt/i/gRxw1/Nesten-ingen-vil-bli-intensivsykepleiereåpnet 1. mars 2023
Hauge, A. (2015): Karlegggning av ABIO-lack. (Beskriv sykepleiermangelen). I: Ledelse, 2015/3
Micaelsen, T.; Kjerkol, I.; Grung, R.; De Ruiter, F.; Tove, Knutsen; Aasen, M.; Henriksen, K. (2016): Representantforslag 75 S (Tingets medlemmers forslag 75S). https://www.stortinget.no/globalassets/pdf/referrater/stortinget/2015-2016/s160530.pdfåpnet 1. mars 2023
Powercare (2023): Bli med oss! https://www.powercare.dk/en/join_us.aspåpnet 1. mars 2023
Travelnursing.org (2018): La oss komme i gang. https://www.travelnursing.org/sign-up-full.phpåpnet 1. mars 2023