Ringo Lady: Når livet blir uutholdelig, ta på deg boksehanskene

Verdens boksensasjon, ringens superstjerne – dette er hva Cecilia Braekhus handler om, som har vunnet flest priser og titler av alle representantene for denne sporten. I Norge, hvor denne eksotisk utseende kvinnen vokste opp og bor, er hun en ekte kjendis. Ikke bare på grunn av prestasjonene i ringen, men også på grunn av seieren mot loven, som frem til 2014 var forbudt med boksing i Norge.

Kjærlighet ved første blikk

Paradoks: proffboksing ble forbudt i Norge i 1981, samme år som C. Braekhus ble født. Hovedårsaken til en slik beslutning er helserisikoen denne sporten utgjør. Imidlertid kunne amatører fortsette å bokse og holde konkurranser. Cecilia og venninnen hennes så en annonse som promoterte dem i en sportsklubb de besøkte og bestemte seg for å gå til dem. Det var kjærlighet ved første blikk.

C. Braekhus var tretten da. Den atletiske tenåringen hadde allerede prøvd nesten alt – fotball, løping, svømming, men ingen av dem appellerte til henne. Og boksing, eller rettere sagt kickboksing, imponerte meg fra dag én.

«Jeg visste bare at jeg ville gjøre det – og ikke som en hobby, men for å leve av det. Da jeg fortalte andre om planene mine, lo de. Både fordi boksing var forbudt og fordi jeg er jente.» For henne virket verken det ene eller det andre som et uoverkommelig hinder.

Riktignok hadde foreldrene en annen oppfatning. Det virket ikke normalt for dem at datteren deres ønsket å kjempe i ringen, fordi de så for seg en bokser på en stereotyp måte – en stygg, frekk, fryktfremkallende slurk. «No way», de vurderte ikke engang en slik mulighet. Like mye som han elsket foreldrene sine, kom ikke Cecilia til å gi opp drømmen. Hun snek seg ut til treningsstudioet tre ganger i uken ved å klatre ut av soveromsvinduet og ned fire etasjer på en branntrapp.

En ryggsekk med sportsklær var gjemt i treningsstudioet eller i kjelleren. Dette varte i nesten ett år til en ettermiddag la merke til henne og bestemte seg for å advare foreldrene hennes. Boksestjernen tror de kan ha mistenkt at hun ikke adlød avgjørelsen deres, men mente at det ikke var det verste en tenåring kunne gjøre. Derfor, etter å ha funnet ut hva som foregikk, kom de til slutt ned. Senere ble de datterens største fans. Moren drar fortsatt med datteren på treningsleirer slik at hun kan lage mat til henne.

Adoptert av nordmenn

Et viktig faktum er at Joruna og Martin Braekhus er hennes adoptivforeldre. Cecilia ble født i Colombia, hennes ekte foreldre forlot henne, så jenta bodde på et barnehjem til hun var to år gammel. Heldigvis fantes det en kjærlig norsk familie som var villig til å adoptere en mørkhudet, svarthåret jente. Senere adopterte de også en gutt fra dette landet. I Bergen, hvor de tilbrakte barne- og ungdomsårene, følte de seg selv, ingen så ut til å bry seg om at de så litt annerledes ut.

På det tidspunktet bodde det en del colombianske adoptivbarn i Norge, da begge land hadde vedtatt en mellomstatlig avtale om denne saken. På den annen side, for barn har en annen hudfarge aldri vært et hinder for å leke og leke sammen. Som alle nordmenn tilbrakte Cecilia og broren mye tid ute i all slags vær, spilte ishockey, fotball og gikk på ski i fjellet. Jenta var hyperaktiv, så hun likte virkelig aktive aktiviteter.

C. Braekhus var aldri interessert i biologiske foreldre og lette aldri etter dem. «Hjemmet mitt er langt fra hjemlandet mitt Colombia, det er Bergen. Idrettskarrieren min begynte her, personligheten min ble dannet. Jeg kommer alltid tilbake hit når jeg kan, fordi det er et sted hvor jeg føler meg i fred,» forklarer atleten.

Hun er veldig takknemlig overfor adoptivforeldrene for at de alltid har vært der, kommet på treninger, konkurranser og støttet henne psykologisk. Adoptivforeldrene hennes fortsatte å fortelle henne at hun kunne følge drømmene sine og bli hva hun ville.

I boksingens mannlige verden

Da hun begynte med kickboksing, var Cecilia den eneste jenta på treningssenteret. Det fantes ingen profesjonelle kvinnelige boksere i Skandinavia på den tiden. «Du vil aldri bli en stjerne, du vil aldri vinne sportstitler, du vil aldri tjene penger, du vil aldri finne sponsorer», hørte C. Braekhus nesten hver dag. Hun har gjentatte ganger opplevd kjønnsrelatert ydmykelse, som for eksempel å måtte føle takknemlighet da hun fikk «varme opp» konkurransen, det vil si å stå foran hovedkampen om ekte menn.

Men hennes imponerende slagteknikk, presise bevegelser, raske reaksjon og evne til å skape unike kombinasjoner, utholdenhet og driv gikk ikke upåaktet hen. Sakte men sikkert klatret utøveren opp på rangstigen av priser, og ble europeisk og deretter verdensmester i amatørkickboksing. Senere ble hun interessert i boksing og bestemte seg for at hun skulle bli profesjonell bokser. Denne sporten var ulovlig i Norge, så han bestemte seg for å flytte til Tyskland.

Der var hun igjen alene i den mannlige bokseverdenen. I treningsstudioet var hun omgitt av kun menn – idrettsutøvere og trenere. Først trodde de at den norske kvinnen var kommet for å underholde dem. Det tok tid å bevise at målet hennes er å bli en av lagets fightere. Det var en ekstra utfordring, det var nødvendig å tilpasse seg i et nytt land, forstå kulturen, lære språket. Og hun ble ledsaget av suksess, C. Braekhus ble den første kvinnen til å signere en kontrakt med det beste europeiske boksebyrået «Sauderland».

Da jeg fortalte andre om planene mine, lo de. Og fordi boksing var forbudt, og fordi jeg er jente.

Selv om hun ikke kunne kjempe der hun vokste opp, ble hun den mest populære idrettsutøveren i Norge: tusenvis av nordmenn kom for å støtte henne, halve landet så kampene som ble sendt på TV, politikere og kongefamilien heiet på henne. Hvis hun hadde bokset i Norge, hadde hun gått i fengsel. Forbudet mot profesjonell boksing ble opphevet først i 2014, og bokseren bidro selv mye til dette, og spredte budskapet om at enhver person skal ha rett til å gjøre hva de vil.

Medfødt sta hjelper

Cecilia nøt ikke muligheten til å kjempe i Norge på kort tid, samme år brakk hun beinet under kampen. Hun ga imidlertid ikke opp selv da – hun fant styrken til å holde på de resterende sju rundene og forsvarte sine fem mesterskapstitler. Riktignok ble han kjørt rett til sykehuset etter den kampen, hvor det ble utført en komplisert beinoperasjon. Etter det kunne hun ikke kjempe på et helt år, men hun angrer ikke på avgjørelsen om å avslutte kampen i ringen. Viktigst av alt var han i stand til å gå tilbake til det og fortsette karrieren.

Når journalister spør hvilke karaktertrekk som hjelper henne mest, sier Cecilia disiplin, teknisk og taktisk kunnskap. Også – god fysisk form, psykologisk styrke. Utholdenhet er også viktig. Medfødte evner har også innflytelse, fordi lange timer med trening alene ikke vil gi seire. På den annen side vil ikke talent redde deg hvis du ikke har motivasjonen til å jobbe hardt og holde ut.

Atleten, verdens beste fighter blant kvinner, understreker at hun driver med boksing ikke for penger, ikke for ære, ikke for sportsspenning, men fordi det gir henne glede. Hun har ingen planer om å avslutte idrettskarrieren ennå. I kategorien weltervekt er den norske bokseren fortsatt ubeseiret. Hun er også stolt over at hun bidro til populariseringen av kvinneboksing.

Hvor enn han går, blir Cecilia møtt av fulle arenaer, også de som rommer 10.000. og flere steder. Seerne tiltrekkes ikke bare av hennes atletiske dyktighet, men også av hennes karisma. Men i hverdagen liker hun ikke oppmerksomhet, hun føler seg ikke bra når fremmede kommer inn i hennes personlige liv. Derfor er det noen ganger morsomt å reise til andre land bare for det, hvor du kan smelte inn i mengden.

Jeg liker å være et forbilde

Den kjente idrettsutøveren tar rollen sin som et inspirerende eksempel på alvor, hun føler ansvar for det. Hun bruker mye tid og oppmerksomhet til møter med skolebarn, studenter, spesielt jenter.

«Jeg vil fortelle dem det foreldrene mine en gang sa til meg: du kan oppnå alt du ønsker, drømmer om, du må bare ville det,» forsikrer Cecilia. I USA, for å popularisere kvinneboksing, arrangerte hun en sommerleir for jenter som ønsker å følge hennes eksempel.

De siste årene har bokseren også vært engasjert i veldedige aktiviteter. i 2018 På slutten av 2016 åpnet First Lady Primary School dørene i Uganda, i en liten by nær hovedstaden, hvor så mange som 260 barn vil kunne studere. Hun gjennomførte dette treårige prosjektet sammen med den frivillige støtteorganisasjonen «Ta barn fra gaten». Jeg sluttet meg til den med begeistringen over at ikke hele den lille befolkningen i dette fattige landet har tilgang til utdanning på grunn av mangelen på skoler.

i 2016 ble C. Braekhus ansiktet ut mot reklamekampanjen til et kjent dansk smykkefirma. Hun lette etter inspirerende kvinner som ikke var redde for å være seg selv og som kunne bli et oppmuntrende eksempel for andre. Hennes representanter valgte den berømte bokseren blant mange kandidater. I den anledning dukket bildene hennes, kledd i sexy kjoler og utsmykket med moderne designsmykker, opp på forsidene til mange populære mote- og skjønnhetsmagasiner.

Cecilia gjentar ofte at hvis det ikke var for nordmennene som adopterte henne, utdannede mennesker, hadde hun ikke kommet så langt. Spesielt hvis hun hadde blitt boende i Colombia, på et barnehjem. «Jeg føler at jeg har vunnet i lotto. Adoptivforeldrene mine anser meg fortsatt som en liten jente, passer på at jeg spiser, hviler. Jeg minner meg selv på at jeg er voksen, verdensmester, men de ser meg slik jeg var da Jeg klatret i all hemmelighet ut av vinduet. Jeg er glad for at jeg har dem», smiler boksestjernen.


C. Braekhus tanker

For en jente, en jente, en kvinne gir denne sporten mye selvtillit. Herder fysisk og psykisk, innlært disiplin.

Kvinnelige boksere tjener fortsatt mindre enn menn og synes det er vanskeligere å finne sponsorer. Jeg kjemper for at denne diskrimineringen endelig skal ta slutt.

Når livet blir uutholdelig, ta på deg boksehanskene.

Jeg er sterkere enn de fleste kvinner og menn, men jeg kommer ikke til å be om unnskyldning for det.

Ingen mann kan noen gang ha for mye styrke.

Wikifeet.com-bilde.

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *