Et klimastempel på dagligvarene dine, akkurat som i Norge? Det kan bare være mulig

Det norske nettsupermarkedet Oda testet en «CO2-kvittering», der kundene får en «klimaoversikt» over dagligvarene sine. Supermarkedet så en nedgang i kjøttsalget etter introduksjonen. «Vi hørte fra kunder at de fant det nesten umulig å bedømme hvilke produkter som er klimavennlige,» sier Louise Fuchs, leder for bærekraft i Oda mot Greenqueen-området. Også andre supermarkeder vurderer nå å innføre systemet.

Økning i vegetabilske produkter

Fuchs forteller at det var viktig for Oda å ikke fortelle kunden hva den skulle kjøpe, men kun gi innsikt i informasjonen med kvitteringene. De så også en betydelig økning i salget av plantebaserte produkter på Oda.

Spørsmålet er om den nederlandske kunden er klar for dette, men Paulien van der Geest i informasjonsorganisasjonen Milieu Centraal ser noe i den norske tilnærmingen. Faktisk er det allerede i gang tester med klimalogoer på produkter.

Øko-score

Det mest lovende for øyeblikket er «Eco-score», sier Van der Geest. Hvis det noen gang kommer, bør du tenke på fargekoder fra mørkegrønn til mørk rød. Mørkegrønn for et produkt som har liten innvirkning på miljøet, og mørkerød for et produkt som gjør det. Lysegrønn, gul og oransje er mellomformene.

Ifølge Milieu Centraal er denne Eco-score interessant fordi den ikke bare tar hensyn til CO2-utslipp, men også tar hensyn til for eksempel opprinnelse, emballasje og truede fiskearter.

Biff er det mest forurensende produktet

Denne brukes allerede i Belgia, til tilfredshet for søsterorganisasjonen til Forbrukerforeningen. Et eksperiment er også i gang i Nederland. Lidl gjennomfører for tiden en test øst i landet. Forbrukerforeningen: «Vi synes det er bra at vi jobber med valglogoer for bærekraft. I tillegg til å påvirke helsen din, har kostholdet en innvirkning på verden rundt deg. Det er bra om en logo kan gi bedre innsikt inn i dette.»

Så det kan godt hende du snart vil se et rødt stempel på et stykke biff, et gult på et kyllingstykke og et grønt på en bolle med belgfrukter. Men vil det utgjøre en forskjell? «Det er absolutt et verktøy hvis du leter etter informasjon, men det kommer ikke til å endre alles oppførsel.»

Norge, Tyskland, Belgia…

Ikke alle kjøttspisere vil plutselig kunne finne yrket som kjøtterstatning på grunn av et stempel, mener Van der Geest. «Det er også folk som sier: legg veggieburgeren ved siden av kjøttburgeren, så ser du virkelig et valg».

Dette er hvor mange kilo CO2 som slippes ut for 1 kilo…

  1. Biff – 34 kilo CO2
  2. Hakkekjøtt – 19,4 kilo CO2
  3. Halv og halv kjøttdeig – 13,3 kilo CO2
  4. Moden ost – 10 kilo CO2
  5. Kylling – 6,8 kilo CO2
  6. Egg – 3,6 kilo CO2
  7. Vegaburger 2,6 kilo CO2
  8. Bønner/belgfrukter – 1 kilo CO2

Men hvor mye er en kilo CO2?

CO2-avtrykket til en gjennomsnittlig husholdning i Nederland er i gjennomsnitt 20 000 kilo per år. Alt er inkludert i dette: fra energi til tingene vi kjøper.

For å gi en idé: et tre som vokser i ett år fanger 20 kilo CO2 i grenene og stammen. De 20 000 kiloene per husholdning per år tilsvarer derfor 1000 trær, 4 hektar skog, som vokser i ett år.

Kilde: MilieuCentraal

Det er ennå ikke klart når vi kan forvente stempelet i nederlandske supermarkeder, men det virker sikkert at noe kommer. Som nevnt: folk er entusiastiske i Norge og Belgia, og testing foregår også i Tyskland og Frankrike.

Kjøttkaker vs biff

Det er fornuftig, sier Van der Geest. «20 prosent av klimapåvirkningen din er knyttet til mat. Vi tenker også på om vi tar flyet, bilen eller sykkelen, og vi ser på energiforbruket vårt. Og om du vil gjøre noe med klimaet når det kommer til ernæring. , da må du raskt se på mengden kjøtt du spiser. Kjøtt står i gjennomsnitt for 40 prosent av matavtrykket ditt.»

Men selv da: det er stor forskjell på hvilket kjøtt du spiser. Kjøttbollen er feilaktig stemplet som hovedskyldig, sier Van der Geest. «Halv og halv kjøttdeig er mye bedre enn en biff.»

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *