Norges gigantiske statsformuefond setter ny rekord med astronomisk avkastning

Ny rekord for Norges statlige formuesfond. Verdens største fond ga en rekordavkastning på 2.222 milliarder kroner, eller 197 milliarder euro, i fjor foran to kinesiske fond, takket være teknologiaksjer og den norske valutaens svakhet, sa han tirsdag. Uttrykt i kroner representerer denne verdien den høyeste årlige avkastningen fondet noen gang har oppnådd. Sistnevnte nådde en verdi på 15 765 milliarder kroner eller 1 395,5 milliarder euro ved utgangen av 2023.

» Til tross for høy inflasjon og geopolitisk uro, var aksjemarkedet meget sterkt i 2023 sammenlignet med et svakt år i 2022 », bemerket fondets leder Nicolai Tangen i en pressemelding.

» Spesielt teknologiaksjer presterte veldig bra «, han la merke til.

Gode ​​nyheter for fondet, som opplevde et mørkt år i 2022: Det tapte mer enn 1600 milliarder kroner (151 milliarder euro) på ett år på grunn av krigen i Ukraina, høy inflasjon og stigende renter.

Det gigantiske norgesfondet KLP boikotter tolv Gulf-selskaper, inkludert oljeselskapet Saudi Aramco

Som en påminnelse: I tredje kvartal 2023 rapporterte det norske statlige formuesfondet et tap på 374 milliarder kroner (32 milliarder euro). I løpet av tre måneder oppnådde fondet en negativ avkastning på 2,1 % og nådde en verdi på 14 801 milliarder kroner (1 253 milliarder euro) ved utgangen av september. De ansvarlige)? » DE Teknologi, industri og forbrukssektorer (ikke-essensielle varer som luksusvarer og biler) »kommenterte nestleder i fondetTrond Grande, i oktober.

Aksjer i nesten 9000 selskaper

Fondet skal bruke den norske statens olje- og gassinntekter til å finansiere fremtidige utgifter til den generøse velferdsstaten og investerer primært i aksjer og obligasjoner.

I detalj er 70,9 % av det massive reiret investert i aksjer, en aktivaklasse som ga en imponerende avkastning på 21,3 % i fjor. Obligasjonsinvesteringer, som utgjør 27,1 % av eiendelene, ga en avkastning på 6,1 % i 2023. Til slutt falt investeringene i eiendom (1,9 % av porteføljen) med 12,4 %, noe som spesielt ble påvirket av høye renter.

Fondet har aksjer i 8 859 selskaper over hele verden. Spesielt teknologiaksjer blir stadig viktigere, ansporet av entusiasme for kunstig intelligens. For å illustrere står de nå for 22,3 % av selskapets aksjemarkedsinvesteringer, mot 14,5 % i 2019. I tråd med denne trenden utgjør Microsoft, Apple og Alphabet, Googles morselskap, pallen for de tre største enkeltinvesteringene.

I tillegg til de økonomiske resultatene, økte svakheten til den norske kronen mot flere store valutaer verdien av det norske fondet med 409 milliarder kroner.

Norges suverene formuesfond, det største fondet i verden, tapte en enorm sum i tredje kvartal

Et fond som er forpliktet

Gjennom disse massive investeringene bruker det norske fondet sin tyngde til å påvirke styringen av enkelte selskaper. Han oppfordret spesielt selskapene han investerer i til å redusere sine lederes overdrevne kompensasjon i 2023: Coca-Colas James Quincey, Apples Tim Cook og PepsiCos Ramon Laguarta, heter det i en intern rapport.

Siden 2021 har fondet også vært forpliktet til å øke andelen kvinner i selskapsstyrer, noe som vil ha direkte sammenheng med bedre eierstyring. Våren 2023 kunngjorde han til og med at han nå ville stemme mot den kun mannlige sammensetningen av selskapsstyrer i Japan, hvor han har satset stort. Så langt har ansettelser blitt avvist dersom det ikke var minst to kvinner i styrene i amerikanske og europeiske selskaper.

Endelig har det statlige formuesfondet gjort klima til en av sine hobbyhester, selv om det er drevet av den norske statens olje- og gassinntekter. På dette området stiller den krav til selskapene den investerer i. Fondet begynte derfor å investere i fornybare energiprosjekter som ennå ikke var børsnotert, et svært marginalt segment der det økte med 3,7 % i fjor.

(Med AFP)

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *