Lakseoppdrett er en gullgruve, spesielt når det vies mindre oppmerksomhet til dyrevelferd. Men bransjen mister nå kunder
taz | STOCKHOLM «Dette er skandaløse tall, og det er virkelig en stor tragedie,» sier Ingólfur Ásgeirsson i iDen svenske naturvernorganisasjonen islandske naturfond: «Vi har aldri sett en slik grusomhet mot dyr her.» Han er ikke den eneste som er rasende. Tusenvis av islendinger demonstrerte nylig utenfor parlamentet i Reykjavík for å uttrykke sin misnøye med hvordan fabrikkoppdrett i lakseoppdrettsmerder utenfor landets kyst faktisk ser ut, i motsetning til de idylliske bildene som reklamen foreslår.
Ved oppdrettsanleggene til de norske selskapene Mowi og Salmar har rundt én million oppdrettslaks blitt infisert med lakselus de siste ukene. Parasitt åtte til tolv millimeter lang som lever på skinn og blod til laks. I oppdrettsmerder hvor dyrene er tett sammen, sprer parasitten seg raskt og spiser tilnærmet laksen levende.
I Tálknafjörður på Vest-Island ble det i snitt talt 96 lakselus per dyr i merdene til Arctic Fisk, som eies av Mowi, verdens største lakseprodusent, og 62,5 i merdene til Arnarlax, som tilhører det norske selskapet Salmar.nn etterforskningsbladet Heimildine rapport fredag i førsiste uke.
Lakselus har mutert
– Det kan virkelig ikke bli verre, sier Berglind Helga Bergsdóttir, fiskespesialist ved det islandske mat- og veterinærtilsynet MAST: Folk ble overrasket over hvor raskt lakselusen spredte seg. Etter behandling med et kontrollmiddel økte angrepet til og med. En mutasjon kan ha oppstått.
På Island trodde man opprinnelig at denne parasitten ikke ville utgjøre noe problem i det kalde vannet i fjordene. Konsesjonsmyndigheten hadde derfor ikke gitt konkrete forskrifter om hvilke tiltak som skulle iverksettes i et slikt tilfelle. Islands riksrevisjon kritiserte imidlertid mangelen på regulering og kontroll i lakseoppdrett tidligere i år.
Samtidig har omsetningen til den islandske havbruksnæringen økt førti-doblet de siste ti årene. Dagens produksjon er på rundt 50 000 tonn per år og det er allerede utstedt lisenser for produksjon på nesten 100 000 tonn.
Sammenlignet med Norge, hvor det ble produsert 1,4 millioner tonn i fjor, er dette relativt lavt, men for norske selskaper som er aktive på den nordatlantiske øya og som har etablert datterselskaper der, virker Markedsføringen under merkelappen «Icelandic Salmon» attraktiv. – eller i det minste er det tilfellet så langt.
I Norge dør én av fire laks før den slaktes
På grunn av de stadig økende skrekkmeldingene om behandling av dyr, har oppdrettslaks fra Norge ikke hatt et godt rykte blant et økende antall forbrukere på en stund. Dyrevelferden er så forsømt at ifølge offisielle tall i gjennomsnitt de siste fem årene har én av seks laks – i enkelte anlegg én av fire – døde før den ble slaktet. I 2022 var det 58 millioner laks, inkludert settefiskanlegg, eller 92,3 millioner laks.
I forrige uke rapporterte NRK, med henvisning til interne «Mattilsynet»-logger, at titusenvis av kilo dødt laksekjøtt fra en annen fabrikk faktisk hadde blitt eksportert som «premiumlaks». Norges nasjonale forbrukervernorganisasjon, Forbrukerrådet, etterlyser nå en slags helseattest.
Men bransjeorganisasjonen Sjømat Norge sier denne informasjonen ikke er av betydning for forbrukerne, siden inntak av dette produktet ikke utgjør noen risiko for smitte for mennesker.
Noen restauranter på Island og Norge sies å ha Norsk oppdrettslaks helt fjernet fra menyen, rapportert Nyheter fra det fjerne nord og sa: Hvis industrien skulle forsvare seg med at å spise syke dyr ikke er helseskadelig, ville det vært en tiltale.