Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at tobakk vil være hovedforbrukeren i 2020 Med mer enn 10 millioner ofre hvert år, er det den vanligste årsaken til død og funksjonshemming. For å markere verdens tobakksfrie dag tirsdag 31. mai forbereder to nye land seg på å følge Frankrikes og Storbritannias ledelse i kampen mot svøpen og innføre nøytral sigarettemballasje.
Mer enn 12 euro per pakke i Norge
Den norske regjeringen vil legge frem et lovforslag innen midten av juni som forbyr alle særpreg eller logoer på tobakksvarer«Vi må beskytte barn og unge mot tobakks fristelser,» sa helseminister Bent Høie. Prosjektet påvirker også «Snus»en fuktig tobakk plassert under det øvre tannkjøttet, mye brukt i skandinaviske land.
Det er foreløpig ikke satt noen dato for når forbudet trer i kraft. I Norge falt andelen dagligrøykere fra 25 % i 2005 til 13 % i 2015. En antitobakkspolitikk har vært på plass i flere år i landet, hvor en pakke koster over tolv euro.
Å lese Nøytral pakke: 2 milliarder euro mindre skatteinntekter?
I 2012 tapte giganten Philip Morris et søksmål mot den norske stat i protest mot forbudet mot kommersiell visning av tobakksvarer på utsalgssteder, som trådte i kraft to år tidligere.
New Zealand følger sin australske nabo
New Zealand kunngjorde også at de ville vedta den nøytrale pakken, der helseadvarsler og bilder av pasienter ville erstatte merkevarelogoene.
«Tolv New Zealandere dør for tidlig hver dag av tobakksrelaterte sykdommer, og hver og en av disse dødsfallene kan forebygges.»sa visehelseminister Sam Lotu-Iga, og forklarte at emballasje er et av verktøyene tobakksselskaper bruker for å oppmuntre unge mennesker til å røyke.
Wellington hadde opprinnelig kunngjort sin intensjon om å vedta nøytralitetspakken i 2013, men hadde suspendert implementeringen av tiltaket i påvente av utfallet av søksmålet fra giganten Philip Morris mot den australske regjeringen, en pioner i saken.
I New Zealand forventes det å kreve to måneder med konsultasjoner før anbefalinger om gjennomføring av tiltaket legges frem for regjeringen før årets slutt.
Ifølge Canadian Cancer Council planlegger mange andre land, inkludert Canada, Singapore, Belgia og Sør-Afrika, å vedta den nøytrale pakken.
(Med AFP)